Slut: Udominate utspelat av Visby

Efter 23 raka förluster mot Udominate – under drygt fem år – så fick Visby Ladies ett genombrott i måndagens semifinal uppe i Umeå. Gästerna spelade ut ett dåligt och frustrerat hemmalag efter noter. Visby vann samtliga fyra perioder.

Slut: Udominate-Visby 73-97 och därmed är det reducerat i semifinalserien.
Nu är läget 2-1 i matcher till Udominate. Fjärde mötet (bäst av fem) avgörs i Visby på torsdag.
Eventuellt femte avgörande match ligger i schemat på söndag i Umeå.

- Som coach tror jag självklart på mitt lag även om vi möter ett mycket starkt lag, vi föll stort i match 1, var nära i match 2 och nu vann vi den här. Det hade inte varit hela världen om vi åkt dit med 0-3 i matcher, men så här är basketboll och jag klagar inte. Nu fortsätter vi i Visby och vi spelar vidare med våra sex spelare. Det går att göra. Du vet att man inte någonsin använder mer än max åtta spelare i playoff, säger Visbys coach Paschalis Leras.

x x x x x

I den andra semifinalen  säkrade regerande mästarlaget Luleå Basket en ny finalplats efter 3-0 i matcher mot Telge. I kväll vinst 91-86 hemma i Luleå.

x x x x x

SM-slutspel, damer semifinal 3 i bäst av 5: 
Luleå-Telge 91-86 (18—17, 24—19, 23—18, 26—32)
Luleå: Adrianne Motley 24, Jessica Thomas 20, Chioma Nnamaka 17, Anna Barthold 15, Jennifer Hamson 7, Allis Nyström 6, Silvia Favento 2.
Telge: Taylor Mingo 24, Taylor Wurtz 22, Chelsea Poppens 13, Tilde Ahlin 9, Linnea Nilsson 6, Patricia Elias 5, Moa Filén-Hammarström 4, Ulrica Holmqvist 3.
Publik: 1 732.
Luleå vidare med 3—0 i matcher.

Umeå Udominate-Visby 73-97 (19—26, 14—23, 23—26, 17—22)
Umeå Udominate: Brianna Kiesel 23, Gintare Mazionyte 17, Lisa Koop 10, Ana-Marija Begic 9, Tiffany Brown 9, Mante Kvederaviciute 5.
Visby: Brandy Montgomery 32, Regina Palusna 26, Rashida Timbilla 21, Nici Gilday 12, Felicia Camara-Ponturo 6.
Umeå Udominate leder med 2—1 i matcher.

x x x x x

Fjärde perioden: 17-22.
Undrar om inte dödsstöten kom direkt i fjärde? Kopp går fram och lägger i två poäng på layup. Men det döms bort. Dommarna har hittat en arm och offfensiv foul. Koops fjärde. Sedan får inte Visby upp bollen ordentligt och den ska gå över till hemmalaget.  Domarna och hemmalaget är inte överens om någonting. Skulden ligger helt klart hos ett frustrerat Udominate. Det blir teknisk foul på Kiesel, teknisk foul på Koop – som därmed spelat färdigt. Coach Enjebo tar timeout för att lunga ned känslorna. Mindre än nio minuter kvar. Underläge med över tjugo poäng. 56-77 och Visbys boll dessutom. Danielle Elvbo ersätter Kiesel.
Matchen ska spelas klart. Men med sex minuter kvar är det 61-83. Visbys coach tar timeout, delvis för att låta spelarna vila, men också får att gå igenom det taktiska för att stänga matchen.
Även coach Enjebo brinner med synpunkter på domarna. Teknisk foul även på honom. En liten stund senare händer något som är svårt att uppfatta från läktarplats. Hur som helst är det ny teknisk foul på Enjebo som då får lämna hallen.
På poängtavlan händer inte mycket som ändrar något under slutet. Men Visby har chans att gå över 100 poäng…

x x x x x

En period kvar i Umeå Energi Arena och Visby ser ut att ha skaffat sig en förlängd säsong. Laget leder stort mot Udominate.
I spelschemat ligger SM-semifinal fyra i bäst av fem på torsdag kväll i Visby.
Ställningen inför sista: Udominate-Visby 56-75.
Uppe i Luleå leder hemmalaget mot Telge med 66-54.

x x x x x

Tredje perioden: 23-26.
Nu ska det bli intressant att se vad Udominate har att komma med.  Publiken går i alla fall igång på fyra raka hemmapoäng – innan Visbys Montgomery sänker en trea. Tiffany Brown vill vara med och skjuter en trea. 40-52. Koop gör 42-52. Två minuter spelat. Visby ny trea av Montgomery innan Kiesel flyger fram till en tvåa och ett väntande bonuskast. 11-6-start för Umeå får coach Leras att ta timeout. Kiesel sänker sin straff. 45-55. Noteras att Kvederaviciute är i spel igen. Så vilan före paus måste ha varit ett rent coachbeslut. Montgomery skjuter sin tredje raka trea, just nu lever Visby på henne. 45-58. Och minsann hon kliver ännu längre ut och skjuter en fjärde raka trea!!!! 45-61. Kiesel hinner göra poäng innan Koop drar på sig två snabba foul. En center som inte alls är med i matchen. Kvederaviciute hittar rätt med en trea. Mitt i tredje 52-63.
Palusna dominerar nära korgen, lägger i sina 18.e poäng till 52-65. Straffkast Timbilla ger 52-67. Sedan turnover Umeå. Det lilla momentum som fanns i början av tredje verkar ha försvunnit i ett nafs. Koop får komma in igen och Palusna driver med henne och gör buslätta poäng. 54-69.
Den som trodde att Udominate skulle springa ifrån Visby – oj så fel. Palusna gör nya poäng på snabba uppspel. Hemmalaget fortsätter att göra turnovers. Visby håller emot starkt och hemmalaget lyckas inte hämta in något i denna period. Gästernas coach är smart, tar timeout i slutsekunderna, sätter upp en spel nära korgen som går hem.

x x x x x

Halvtidssummering i SM-semifinal tre i bäst av fem: Udominate Basket har förvånat hemmapubliken genom en ursvag första halvlek. Laget har blivit totalt utspelat av Visby Ladies. Från ställningen 14-14 rasade allt för Umeås lag. Rakt igenom dåligt.
Ställning i paus: 33-49.
Visby överraskade genom att vända på sin kvartsfinal mot Alvik. Uträknade i semifinalen – men det här gänget ger inte upp. Suverän insats i första halvlek i Umeå Energi Arena.

x x x x x

Ställningen i halvtid: Udominate-Visby 33-49.
Uppe i Luleå
 har regerande mästarlaget greppet mot Telge 42-36 (18-17, 24-19).

x x x x x

Andra perioden: 14-23.
Montgomery öppnar med layup + bonuskast. På tavlan 19-29. Minus tio poäng för hemmafavoriterna. Kiesel svarar med en trepoängare innan nästa Visbypoäng. Det mesta anfallsspelet sker nära korgarna och Visby är klart bättre. Gästerna avslutar med mycket högre träffprocent. Hemmalaget skjuter 43 procent mot Visbys 64 procent. Bättre koncentration och friare lägen är förklaringen. 24-35 sju minuter före paus. Udominate måste ta timeout för att försöka få ordning på sitt spel. Defensivt testar Umeå zon efter att man-man-försvaret inte fungerat, dåligt hjälpförsvar och svag kommunikation. Att hemmalaget åkt på flest foul beror uteslutande på att fotarbetet inte är bra. Mitt i andra är läget 26-43. Minus 17 poäng.
Udominate tappar bollar och blir rejält utspelade här. När Umeå får till ett snabbt uppspel så missar Brown layup. Huvudena är inte alls med här, i nästa sekvens tar Koop en totalt onödig foul. Tre minuter före paus 28-45.  Visby får göra mål som de vill.
Ny timeout av Udominate. Nu måste Enjebo skaka liv i laget. Hittills har Visby varit bättre på varje punkt. Gästerna gör 28-47 innan Udominate tappar nästa bollinnehav. 28-49. Timbilla får vara ensam i Umeås tresekundersområde. Minus 21 poäng. Här snackar vi totalhaveri. Utskåpning. Tempot i matchen inga problem för de Visby-spelare som kör nonstop.
En notering är att Kvederaviciute som varit Umeås bästa spelare i de två första semifinalerna spelade i början av matchen, men sedan suttit länge på bänken, sjuk, eller ? Isabelle Edholm har kommit in i stället för Hansson. Udominate lyckas göra fem raka poäng och då agerar Visbys coach Leras med snabb timeout. 33-49 in i slutminut av första halvlek.

x x x x x

Första perioden: 19-26.
Palusna öppnar poängmakandet innan Koop lägger i hemmalagets första boll. Men  någon superskärpa visas inte alls av Udominate. Koop missar två närskott och Visby går till 2-6. Visbys åttonde poäng kommer till genom att Palusna bara går förbi Koop. Inget vidare försvar. 4-10 efter tre minuter. Coach Jan Enjebo vinkar efter Ana-Marija Begic för ett tidigt byte. Koop ut.  Kiesel sätter fart och gör fem raska poäng, då är det 11-12 precis mitt i första perioden. Efter 11-14 drar Mazionyte i en trea för kvitteringen 14-14.
Visby gör poäng på snabba uppspel. Sandra Hansson ersätter Kvederaviciute. Hemmalaget har svårt att få bollen i korgen, 17-20 efter åtta minuter. Koop in igen, nu Mazionyte som ska vila. Visby tar in Felicia Camara-Ponturo. Läget 17-22 och Koop missar avslut. Visbys Timbilla gör poäng 17-24 efter offensiv retur. Udominate går bort sig totalt vid inkast. 19-16. Försvaret läcker som ett såll.
Första ronden klart till gästerna som har bäst inställning och det bästa spelet. Visby Ladies vill inte gärna avsluta säsongen i Umeå.
Första perioden i den andra semifinalen Luleå-Telge är jämn. 18-17.

x x x x x

Dags för den tredje SM-semifinalen mellan Udominate och Visby. 2-0 i matcher för hemmalaget i Umeå som har chans att säkra en finalbiljett.
De senaste åren har Visby haft jobbigt mot Udominate – men laget från Gotland har en sak som Umeå inte har = ett SM-guld. Det var 2005 som Visby Ladies blev mästare med 3-2 i matcher mot Luleå BBK. Noterbart i sammanhanget är att Visby före den stora triumfen varit i fem SM-finaler utan att lyckas.

Udominate har ograverad startfemma: Brianna Kiesel, Tiffany Brown, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.
I Visbys startfemma Nici Gilday, Brandy Montgomery, Johanna Petersson, Rashida Timbilla och Regina Palusna.

 

 

 

 

En kommentar

 1. Michael Almenäs

  Bäste Bloggen
  .
  En usel insats av spelare och coach i Udominate !
  För mig liknade det generalstrejk från spelarna.
  Att låta fem långsamma Visby-spelare styra och utklassa
  Udominate kan inte accepteras.
  Skärpning, annars går det som för Alvik i åttondelen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>