Kvitterat: 1-1 i SM-finalen

Udominate gjorde en rejäl hemmamatch och har kvitterat till 1-1 i matcher i SM-finalen mot Luleå Basket.

Storsegern i Umeå Energi Arena skrevs: Udominate-Luleå 98-73.

Umeå vann alla fyra perioderna på övertygande sätt.

SM-slutspel, damer, final 2 i bäst av 5:
Umeå Udominate-Luleå 98-73 (24-18, 24-21, 25-16, 25-18),
Umeå: Tiffany Brown 35, Mante Kvederaviciute 20, Lisa Koop 14, Brianna Kiesel 13, Gigi Mazionyte 11, Ana-Marija Begic 5.
Luleå: Anna Barthold 19, Jessica Thomas 16, Adrianne Motley 15, Chioma Nnamaka 9, Allis Nyström 4, Elin Lomgren 4, Fanny Mosesson 3, Jennifer Hamson 3.
Publik: 976.
Ställningen 1-1 i matcher.
Nästa final spelas i Luleå på måndag. Bäst av fem gäller.

Fjärde perioden: 25-18.
Inleds med felpass av udominate – snabb trea av Luleå. Nästa sekvens foulas Brown långt ute och får tre kast, träff, miss, träff. 75-58. Brown har nu gjort 29 poäng. Och dirket en tvåa till från henne. Mante skjuter en tvåa. Knyter näven. 79-58.
 Åtta minuter kvar. Barthold har lagt i 79-60. Motley 79-62. Mante en trepoängare.
Sju minuter kvar: 82-62. Koop är bra nu. offensiv retur plus poäng. Nnamaka skjuter en trea.
Fem minuter kvar: 86-67.
Udominate fortsätter med snabb anfallsbasket.
Fyra minuter kvar: 92-68.
Fanny Mosesson kommer in för Luleå och tar en trea vid sin första bollkontakt. Snyggt.
För Umeå kommer 17-åriga Moa Dellbro in i spel.
Tre minuter kvar: 94-73.
Nu bara ett avslut på den här matchen. Umeå gör de sista poängen. Sista anfallet hålls bara bollen i till tiden är ute.

Ställningen inför sista: Udominate-Luleå 73-55.
Ett ryck i slutet av tredje perioden har gett Umeå en ledning med plus 18 poäng.

Tredje perioden: 25-16.
Första poäng av Tiffany Brown. Snabb replik Jessica Thomas. Sedan byter lagen poäng, efter tre och en halv minut fortfarande nio poängs skillnad vid 54-45. Då får Nnamaka två straffkast och vi har 54-47. Kvederaviciute två kast, 56-47.  Noteras kan att ingen spelare på plan har mer än två foul. Udominate gör två blixtrande snabba uppspel, Kiesel + Brown och 60-47. Snabb timeout av Luleås David Visscher. Spelat 4:35 av tredje. Barthold krigar till sig två straffkast, ger 60-49. Sedan straffar Begic, en går i 61-49.
Nu är det rejäl kamp på golvet. Vid 63-53 timeout Luleå. Intressant med så tidig andra timeout av Visscher i andra halvlek. Mästarcoachen vlll inte släppa iväg Umeå och det finns en liten tendens till momentum för Luleå.
Känslorna på topp. Ett domslut om en lös boll får stor del av hallen att gå igång.  Udominate skjuter till sig 67-53. Knappt två minuter kvar av tredje. Umeå börjar få foultrubbel. Mazionyte har fyra. Sedan Begic med sin fjärde foul. Motley sänker båda kasten. 67-55.
Coach Han Enjebo tar timeout med 54 sekunder kvar av tredje. Hamson får sin tredje foul, Mante sätter ett kast av två. Offensiv retur Koop, blir foulad av Hamson – som blir först i Luleå till fyra foul. Efter straffkast 69-55. Sedan Koop till linjen igen, foulad av Nyström. Koop får i bägge kasten igen, nu 71-55. Periode avslutas med att Brown stjäl bollen och hinner precis med en layup före buzzern!

Före uppkast prisad som Årets Försvarare – därefter har Umeås Brianna Kiesel även lett sitt lag offensivt. Pointguarden har satt upp högt tempo i den andra SM-finalen – som Udominate leder med 48-39 i halvtid.
Kiesel har god hjälp av guardkompisen Tiffany Brown som skjuit 17 poäng.
För mästarlaget Luleå handlar mycket om lagkapten Anna Barthold, hon har 13 poäng och 5 returer i första halvan.
Summering första halvlek: Kul och underhållande finalmatch som domineras av de små spelarna på båda sidor… plus Barthold.

Ställningen i paus: Udominate-Luleå 48-39.

Andra perioden: 25-21.
Luleå-spelarna tar knappt någon paus, går direkt tillbaka ut på golvet redo för mera spel. I första anfallet spelar Allis Nyström stort försvar på Begic. I nästa Umeå-anfall spelas det svårt med knepigt lågt pass in mot stor spelare. Efter en minut står Barthold på strafflinjen och gör första poängen i andra perioden, därmed 24-19. Koop 26-19 och sedan snabbt uppspel av firma Kiesel och Brown till 28-19. Luleå är inte sega, snabbt är det 28-23 och Luleå boll. När sedan Barthold utnyttjar en mismatch och skjuter över Brown är det 28-25 och då måste Jan Enjebo ta Udominates första timeout. Tre och en halv minut spelat av andra. Ännu en gång är Luleå spelare kvickt tillbaka på golvet, alla verkar veta vad de ska göra. Umeå använder hela tiden för taktikgenomgång. Kiesel går in och sänker en trea. Följt av Koop en tvåa. 33-25. Kiesel är kusligt kvick, från egen planhalva hinner hon ända till offensiv korg innan Luleå-spelarna hinner hem i försvar. Luleås Jessica Thomas har inte haft lika het start som senast, men när hon skjuter sin första trea är det 35-30. Kiesel gör en reverse layup till 37-30. Efter mera Kiesel är det 39-31 på tavlan. Mante skjuter 41-31. Bra defense vinner boll åt Umeå. Luleå foular när de inte hinner med Kiesel. Två straffar ger 43-31. I andra änden foular Elvbo så Thomas får skjuta straffar. 43-33 med två minuter kvar till halvtid. Tiffany Brown har svalnat lite, missar trepoängsförsök. Oj, Kisel har två straffar som snurrar och snurrar, båda ut. I slutsekunderna kommer ett kostsamt misstag. Koop missar layup och foular efter det – vilket ger Luleå två straffkast. Snacka om att bjuda bort ett läge, tolv poäng plus är vips åtta poäng. Umeå hinner anfalla och Gigis attack ger två kast, ett går i.

Första perioden: 24-18.
Bra start för gästande Luleå där Anna Barthold gör fyra raka poäng, samtidigt som Umeå missar sina inledande skottförsök. Sedan straffar för jessica Thomas och ställningen är 0-6. Det blir även 0-8 och därmed kopia på Luleå-öppningen i första finalen. Hemmapubliken kan andas lite när Tiffany Brown får i två tvåpoängare plus en trea. Sju poäng av Tiffany och 7-8. Tre och en halv minut spelat. Koop foulas, få i ett kast och vi har 8-8. Luleå tar ut Hamson och in med Allis Nyström.
Mitt i första: 10-12. Brown 9 poäng för Umeå. Barthold 8 poäng för Luleå.
In kommer Mante Kvederaviciute och Gigi Mazionyte.
Sex minuter spelat 14-12. Timeout David Visscher när Brown på layup lägger i bollen, elva poäng från hennes händer.
Mazionyte sänker en trea till 17-13. För Luleå får Sofia Hägg och Elin Lomgren känna på golvet. För Umeå Danielle Elvbo.
Mazionyte sänker en trea till 20-13. Kort därefter visar Elin Lomgren att hon kan md en hörntrea. 22-18 i slutet av första.
Se där. 0-8 i inledningen vändas till hemmaledning 24-18 efter tio minuter.

Dags för den andra SM-finalen för året.

Före uppkast ska ett pris delas ut. Till Årets Försvare. Utmärkelsen går till Umeås Brianna Kiesel.

Udominate ändrar på två positioner jämfört med den sega starten uppe i Luleå senast. In från början kommer Sandra Hansson och Lisa Koop, de ersätter Mante Kvederaviciute och Gigi Mazionyte.
Startfemman: Brianna Kiesel, Tiffany Brown, Sandra Hansson, Ana-Marija Begic och Lisa Koop.

Mästarlaget Luleå ändrar inget. Startar med: Jessica Thomas, Adrienne Motley, Chioma Nnamaka, Anna Barthold och Jennifer Hamson.

Luleå har en tillrest hejaklack med trummor. Det kommer inte att bli fullt i hallen, ungefär 700 biljetter sålda i förköp.