Slut: Inför 1.205 åskådare i Umeå Energi Arena säkrade Luleå Basket sitt femte raka SM-guld.
Slutresultat SM-final 4:5 blev 72-92
Totalt denna gång 3-1 i matcher i finalserien.
Finalseriens MVP blev Luleås Jessica Thomas.
Umeå-laget Udominate tvingas bokföra sitt fjärde silver i sin fjärde raka mästerskapsfinal.
Den avgörande (fjärde finalen) blev en snygg uppvisning av Luleå. Hemmalaget hade flera spelare som inte hade orken eller förmågan. Brianna Kiesel var den enda Umeå-stjärnan som levererade.

SM-slutspel, damer, final 4 i bäst av 5:
Udominate-Luleå 72-92 (16-24, 23-18, 16-22, 17-28).
Umeå: Brianna Kiesel 25, Tiffany Brown 10, Ana-Marija Begic 10, Mante Kvederaviciute 9, Sandra Hansson 8, Lisa Koop 7, Gigi Mazionyte 3.
Luleå: Jennifer Hamson 23, Adrianne Motley 21, Jessica Thomas 19, Anna Barthold 14, Allis Nyström 10, Chioma Nnamaka 5.
Publik: 1 205.
Luleå svenska mästare efter 3.1 i matcher.

Sista perioden: 17-28.
Första poäng av Koop assisterad av Kiesel. Sedan åker Kiesel på en foul när hon faktiskt försöker blocka skott från över två meter långa Jennifer Hamson!  Barthold åker på sin fjärde foul och får bänken lite till. Nyström fullgod ersättare. Inte heller Luleås coach David Visscher är nöjd med domslut. Koop får två straffar och är inte ens nära att träffa något av dem. Sedan trappar Kopp bollen efter en retur så att Adrienne Motley kan ta den och göra poäng plus ett bonuskast.
8 min kvar: 57-69.
7 min kvar: 59-69.
Kiesel springer sedan in två poäng till 61-69. Snabb timeout David Visscher. 6:45 kvar.
Det är Brianna Kiesel mot resten. Alldeles för ensam att prestera. Motley drar i en ny trea för Luleå.
6 min kvar: 63-72. Tiffany Brown skjuter en airball. Luleå gör fyra raks apoäng och belönas med ett bonuskast.
5 min kvar: 63-77. Timeout Udominate.
4 min kvar: 66-81.
Slutet blir nu en transportsträcka mot guld för Luleå.

Summering inför sista perioden: Luleå Basket är tio minuter från sitt femte raka SM-guld.
Ställningen Udominate-Luleå 55-64.
Udominate har till stora delar en sådan där kväll när många spelare är ”off”. det ser ut att vara både trötta ben och hjärnor. Luleås spelare ser överlag mycket vassare och hungrigare ut.

Tredje perioden: 16-22.
Udominate måste får ordning på nerver och lagspel. Gäller också att röra mer på fötterna i försvar och undvika onödiga foul. I första anfallet för Luleå tappar Koop bort Hamson som får en lätt tvåa. Gigi Mazionyte gör sina första poäng med en trea. Nya Luleå-poäng och därpå tar Koop en offensiv retur men tappar sedan bollen. Tyvärr har det hela matchen sett ut som om hon spelar med en tvål. Hon får gå till bänken – Begic får ny chans.
Tre minuter spelat av tredje 42-48 och flera skottmissar av Umeå. Mazionyte får sin tredje foul och ut till bänken.
Frågan är om inte tåget går snart. 42-50 på Luleås straffkast. Ny grov skottmiss Umeå innan Kiesel på en layup gör 44-50. Blir 44-52 mitt i perioden. Noterbart är att Luleå kan kosta på sig att spara lite på krutet med Barthold på bänken. Begic har en katastrofkväll missar även straffkast. 0 av 5 på skott, 0 av 2 på straffar.
3:51 kvar av tredje: 44-54. Timeout Umeå. Man kan lugnt säga att spelet inte är bra när ett långt anfall slutar med att begic står med bollen i händerna och måste skjuta en trea. Miss. Luleå rycker 44-58 innan Begic får i sina första två poäng. Plus två till. 48-58. Jessica Thomas skjuter lätt en tvåa, Tiffany Brown missar trea grovt.

Summering i halvtid:
Regerande mästarlaget är på väg mot ett femte raka SM-guld. Det skiljer inte mer än tre poäng i paus och givetvis är inget avgjort. Men sett till hur det ser ut på planen har Luleå Basket grepp om matchen och det är välförtjänt därför att laget lyckas maximera det mesta. Bartholds gäng läser situationer,  attackerar skickligt och krigar i försvar. Udominate pressas och har som vanligt att fundera över varför de fått 14 foul och Luleå 7. I antal straffkast har Umeå fått skjuta åtta gånger – Luleå har fått 19 straffar.
Hemmalaget lider allra mest av svaga prestationer i egna laget. Mazionyte noll poäng, Begic noll poäng, Underläge i returer (om än knappt) och fler turnovers är Luleå. Udominate kan vara glada att det ”bara” är 39-42. Mycket positivt inhopp noteras på Sandra Hansson.

Ställningen i halvtid: 39-42.

Andra perioden: 23-18.
Ser inledningvis ungefär som i första. Ett smart Luleå attackerar och taktiken att försöka sätta Umeå i foulproblem. Men Udominate får till en stark minut med sju raka poäng upp till 25-27. Hansson tvåa, Brown trea, Koop tvåa. Timeout Luleå, knappt tre minuter spelat av andra. Koop blir den som lägger i kvitteringen till 27-27.
Brown skjuter en trea som ger 30-29, men kvickt gör Luleå 30-31. Gästerna springer bra. Danielle Elvbo kommer in så att Brown får lite vila. Prick 5:00 spelat av andra och Kiesle har lagt i straffar, 32-31. Jessica Thomas ta ren lång trea som landar i korgen, 32-34. Allis Nyström springer in i Lisa Koop och tar sig åt magtrakten. Byter och går till bänken. Luleå får många straffkast då det är lagfoul på Umeå även denna period.
Tyvärr måste jag nu skriva att det finns helt sanslösa domslut. Brianna Kiesel och Anna Barthold står och drar i bollen från varsitt håll. Avblåsningen kommer och när alla givetvis kollar på pilen vem som ska ha boll i ”uppkastsituation” – då blir bedömningen att det är foul på Kiesel och med lagfoul två straffkast för Barthold.
Luleå kan börja dra ifrån 33-39. Timeout Umeå. Sedan ny foul mot hemmalaget. Allis Nyström är tillbaka i spel.

Summering period 1: Luleå gör det jättebra som lag och sprider poängen på många händer. En enda spelare i Umeå är på tå – Brianna Kiesel. Hon har ensam 11 poäng.

Första perioden: 16-24.

Första poängen till Luleå – genom Anna Barthold som får en fri layup. Kvitterat till 2-2 genom Mante Kvederaviciute. Matchen är igång. Efter tre minuter ställningen 6-6. I nästa anfall skaffar sig Barthold straffkast, får i ett 6-7.  Sedan foulas Koop, missar också ett. 7-7. Efter drygt fyra minuter kommer ett miniryck av Luleå. Lisa Koop missar ett par närskott vid korgen – gästerna sätter sina skott, bland annat trea av Nnamak. 7-14 på tavlan mitt i första. Ana-Marija Begic får ersätta Koop. Nödvändig timeout av Jan Enjebo, Udominate. Mönstret från tidigare matcher syns då det snabbt är fem foul på Umeå-laget (två för Luleå). Regerande mästarna är skickligare på att ha koll på nivån.
Vid 7-17 kommer en extremt nödvändig trepoängare av Kiesel till 10-17. Jessica Thomas svarar trea, 10-20.
Sandra Hansson ersätter Kvederaviciute. Tiffany Brown har noll poäng, tar sitt första skott först i slutet av perioden och missar då.

Dags för SM-final 4:5 i Umeå Energi Arena. Sista hemmamatchen för säsongen för Udominate.
Kan även bli sista matchen för säsongen för Luleå Basket – som har chans att säkra ännu ett SM-guld.

Startfemman Udominate: Brianna Kiesel, Tiffany Brown, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop,
Luleå börjar med: Jessica Thomas, Adrienne Motley, Chioma Nnamaka, Anna Barthold och Jennifer Hamson.