Klart: Coach + kvartett

Udominate Basket håller på att ömsa skinn till att bli A3 Basket. Nu har Umeå-klubben – som väntat – definitivt klart med Jan Enjebo som head coach för 2018/2019.

– Ja, jag har fått förtroendet att leda det här, säger Jan Enjebo.

I dagarna har Janne tillsammans med hustrun Lotta Enjebo – tillika ny klubbchef, köpt hus i Umeå-trakten – närmare bestämt har de slagit till på Missionshuset vid havet ute i Norrbyn. En rejäl kåk med stora utvecklingsmöjligher och en slående havsutsikt.

Utvecklingsmöjligheter är även ledordet när Umeås damligalag ska ta det där sista steget. Säsongen som tog slut för en månad sedan gav nytt silver för ett lag som Enjebo ”ärvde” då han kom in i januari.

– Jag visste väl ganska tidigt att för en höjning av lagets nivå krävs en annan typ av spel och att det behövs spelare som kan göra mer saker som inte syns i statistiken, det jag ångrar lite grand är att jag inte på en gång tog in mer av mitt eget tänk.

I planen för 2018/2019 finns fortsatt spel i EuroCup, troligen även östeuropaligan EEWBL (beroende på hur den ligan utformas och om den får Fiba-status så att matcherna går smidigt att anpassa till svenska ligakalendern). Men Jan Enjebo kommer inte att köra flera formtoppar.

– EuroCup är ett bra skyltfönster för spelare och en bra satsning, men ett svenskt mästerskap måste stå högre i kurs. Det är viktigt att inte Luleå får prenumerera på guldet. Vinst för Umeå höjer statusen på ligan, säger coach Jan Enjebo

Mer läsning: Pekar ut ny väg mot guldet

Ombyggnaden till snabbt men kontrollerat spel och lite förändrad struktur i truppen ligger långt framme. En rejäl stomme ska behållas och adderas med några nyförvärv.

Ett namn som dock kan avskrivas gäller en svensk landslagsmeriterad guard. Det gäller Stefanie Yderström som tidigare spelat i Udominate. Hon kommer att bli kvar och spela i Luxemburg även kommande säsong.

– Även om vi ligger bra till med truppen så kommer vi att hålla dörren öppen för ytterligare någon svensk spelare, säger Jan Enjebo.

De första fyra spelarna som officiellt förlängt med klubben är Danielle Elvbo, Isabelle Edholm, Annie Kjellberg, samt Umeå-produkten Moa Dellbro.

– Det känns bra att inte behöva börja om på ruta ett, vi kan behålla en stor del av truppen, säger Jan Enjebo.

– Det blir en nystart med A3 Basket, det här året ska vi ha guldet, säger Danielle Elvbo.

– Med Umeå finns stor chans att utvecklas då vi spelar på många olika ställen, säger Isabelle Edholm, som missade årets finalspel på grund av en handskada.

Hur är läget med handen?
– Det går framåt sakta men säkert, jag ska på ny koll på fredag så får vi se vad de säger. Tack och lov är det gott om tid till nästa säsong.

Mer läsning: Klart: Svensk stomme

Samtidigt som coachen ska bygga ett spel för SM-guld ska klubbchefen Lotta Enjebo se till att Udominate-skuldberget på tvåmiljonersnivå ska betas av och jobbas bort.
Tidsplan på det?

– Det vore orimligt att se ett kortare perspektiv än två år. Nu handlar det om att se till att ingen ska kunna tvivla på att vi ska klara av det över tid, säger Lotta Enjebo.

Mer läsning: Planen: Svarta siffror

Bloggens kommentar och spaning: Flera bra besked på samma gång och något frågetecken.
1) Husköpet borgar för att Janne och Lotta Enjebo tänkt stanna i Umeå mer än en säsong.
2) Som tilltänkt head coach har Janne – med hjälp av bland andra sportchefen Bo Ågren-Malm –  tidigt kunnat börja scouta de nya spelare som ska knytas till A3 Basket. Det lär i första hand handla om att uppgradera forwardpositionerna där Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte (Gigi är just nu och lirar i Australien) och Ana-Marija Begic knappast kommer tillbaka. På centerpositionen talar allt för att Lisa Koop blir kvar, hennes agent skyltade snabbt med att hon ”inte är tillgänglig”.
3) Senaste säsongens trupp hade bra kemi inom gruppen, det är bra att kunna bygga vidare på det och tidigt ha klart med inte minst den viktiga svenska stommen. 2018/2019 ska inte spelare behöva ställas över för att det ”fattas” svenska spelare. Sannolikt blir det numerärt någon import färre än tidigare. Tydlig prio på att i stället plocka in svenskt nyförvärv av klass.
4) Frågetecken finns för amerikanska skytten Hollie Mershon – givetvis högaktuell, men hon har tidigare sagt till undertecknad att hon vill vara 100 procent bra i sina knän efter korsbandsskadorna. Hon fanns med vid sidan av laget under årets slutspel, är nu hemma i Philadelphia för fortsatt rehabträning. Är hon trygg med knäna – så lär hon spela i Umeå. Innan hon skadade sig förra hösten såg samspelet med pointguarden Tiffany Brown väldigt bra ut, så det är ingen skräll om vi får se de två USA-guarderna tillsammans igen.
5) Supersnabba och WNBA-meriterade Brianna Kiesel var en fröjd att se. Hon söker nu större utmaningar än svenska ligan, typ något lag på EuroLeague-nivå. Det blir intressant att se vart det kan landa.

Bilden: Jan Enjebo ser fram mot en säsong där han kan planera och leda Umeås damligalag hela vägen. Spelaren på bilden är Annie Kjellberg som är en av de spelare som har förlängt kontrakt.

Foto: Peter Hegethorn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.