Silly: Klart med landslagscenter

Luleå Basket tänker fortsätta sin prenumeration på SM-guldet. Ett nytt vapen i det arbetet är slovakiska landslagscentern Maria Felixova som fyller 28 år senare i sommar och mäter 191 centimeter. Hon kommer närmast från mittenlaget BLK Slavia Prag i den tjeckiska ligan där hon spelat senaste två säsongerna. Innan dess spelade hon med Piestanske Cajky hemma i Slovakien (säsongen 2015/2016 hade hon där 19 min/match med 5 poäng + 5 returer i snitt).

2017/2018 spelade hon 25 minuter/match i Tjeckien (27 matcher), det gav 9,9 poäng och 7,1 returer i snitt. Inte en utpräglad insidespelare då hon även kan skjuta utifrån, hon hade 27 procent på treorna förra säsongen.

- I Maria får vi en flexibel center som förutom poäng och returer även kan passa och skjuta treor. Det ger oss en mångsidighet i det offensiva spelet och gör oss svårare att läsa. Vi hoppas att Maria ska utvecklas ytterligare hos oss, säger Luleås klubbdirektör Christer Sehlin i ett pressmeddelande.

I damernas pågående EM-kval har Luleås nyförvärv blandat och gett för sitt Slovakien. I senaste kvalrundorna i februari blev Felixova stor hjältinna vid bortasegern med 73-72 mot Montenegro. Då sköt hon 19 poäng på 16 minuter med 4 av 5 på tvåor, 3 av 4 på treor och 2 av 2 från strafflinjen. Hon var inte lika het i följande match där Slovakien besegrade Bosnien-Hercegovina med 100-95, den dagen i Ruzomberok gick matchen till tre perioder med övertid (!). Felixova spelade 31 minuter och gjorde då fyra poäng samtidigt som hon var sämst i sitt lag i plus/minus och åkte ut med fem foul.

Noterbart är att Maria Felixova även håller landslagsnivå med spel för Slovakien i 3×3-basket.

Till slovakiska tidningen Sport säger Felixova: ” Jag har just tecknat ett ettårskontrakt med den svenska mästerklubben Luleå Basket . Jag är mycket glad att jag hamnade i ett så starkt lag att spela i nästa säsong, det blir också intressant med spel i östeuropeiska ligan.”

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>