Ligatips och rivalstart

Rivalstarten mellan Jämtland Basket och Umeå BSKT ingår i ligapremiären. Bloggen placerar Jämtland som femma och Umeå som sexa i ligatipset för grundserien.

De klassiska ligatipsen brukar alltid slå fel. Ändå är det enklare att tippa basketligan än att ge sig på exempelvis den hockeyallsvenska tabellen (för övrigt inleds även den serien med en rivalpremiär fredag kväll med utsåld A3-arena i Umeå då Björklöven och Modo gör upp.

Spelprogrammen i basketligan och hockeyallsvenskan påminner därmed lite om varann med lite produktplacering i första omgången – Björklöven får en kassapjäs hemma i Umeå och Jämtland får en kassapjäs hemma i Östersund.

Umeå BSKT-tränaren Jesper Gustavsson om den tuffa ligastarten;
– Klart att det hade vart bekvämare att börja hemma mot Uppsala eller någon av nykomlingarna, men man lever ändå lite för att spela såna heta matcher som Jämtland borta. Rivaliteten vi byggt upp och stämningen som infinner sig under dessa matcher är mäktig.

Matchguide premiär svenska basketligan herr 2018/19
Jämtland–Umeå
Plats: Östersunds sporthall.
Tid: Kl. 20.04 fredag.

No­te­ra att…
… förra säsongen blev Jämtland trea i grundserien, Umeå femma. Båda lagen åkte ut i SM-kvartsfinalspelet.
… 2017/2018 blev det i inbördes möten 2–2 i matcher mellan Umeå och Jämtland. Lagen vann hemma och borta.
… Jämtland har värvat amerikanske veteranstjärnan RT Guinn, Evariste Shonganya från Kongo, plus spektakulärt Adam Rönnqvist från BC Luleå.
… Umeå har ny bakplan med DeAndre Mathieu och Josh Greene. Daniel Eliasson har lockats hem till Norrland. Som tidigare har André Nilsson och Umeås egen Egal Saleman tunga uppdrag.

Ligatipset

1) Norrköping Dolphins
2) Södertälje Kings
3) BC Luleå
4) Borås Basket
5) Jämtland Basket
6) Umeå BSKT
7) Nässjö Basket
8) Wetterbygden Stars
——————————-
9) Köping Stars
——————————-
10) Uppsala Basket

Svenska Basketligan herr innehåller tio lag. De åtta bästa till kvartsfinal, tabellnian får kvala och tabelltian åker ur serien.

Bloggens motivering till tipset;
De fem topplagen är ganska cementerade. Bra bredd på de trupperna och resurser som räcker. Placeringarna? Well, Jämtland lär gå ut hårt efter sin starka försäsong, kanske de borde tippas före Borås… men om Nimrod Hilliard får en frisk säsong är Borås bra.
BC Luleå har så mycket nytt att det sannolikt är högre prestationsnivå när slutspelet nalkas än i höst. När det gäller BC Luleå så lär det hur som helst gå ganska bra i serieupptakten, spelprogrammet ser ut att vara designat av Luleås klubbdirektör Lars Mosesson…. eller vad sägs om att BC inleder mot Wetterbygden hemma, Nässjö hemma, Köping borta, Uppsala borta och Umeå hemma (!?).
Umeå BSKT kan definitivt tävla med förstafemman och någon gubbe till. Tunnare där bakom så det gäller att hålla folk friska och hela.
För fler lag på nedre halvan kommer skadebilden att påverka mycket. Nässjö har inför ligastarten frågetecken för Kristian Heder Ternell och Abdou Medjedoub. Köpings Aleksa Solevic missade genrepet. Wetterbygden har ny stor spelare på väg in. Det lär bli flera klubbar som byter folk innan sista januari.
Tuffaste jobbet har coach Jesse Tillman i Uppsala.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.