Inte övertygande Tiger-tämjare

Strax efter att Luleå Basket i Riga, Lettland, körde över Dynamo Moskva med 115-69 så klev A3 Basket Umeå in i EWBL-turneringen i Grodno, Vitryssland.
Umeå vann till slut med 68-56 mot Astana Tigers från Kazakstan. Inte mycket att skryta med direkt. Seger bokförd i alla fall.

A3 Basket öppnade svagt, samlade sedan ihop sig och avgjorde matchen under mellandelen då det fläckvis blev lite snabbare och effektivare spel plus rörliga fötter i försvar. I slutet såg det ut som att Umeås ledande spelare mest stod och väntade på slutsignalen och funderade på lördagens och söndagens kommande matcher.
Totalt 21 turnovers. Sammantaget lång väg kvar och mycket att slipa på.

- Det finns mycket att tajma in offensivt, men jag tycker egentligen inte att försvaret var så dåligt, inte ens i första quartern fast det blev en del poäng där. Båda lagen ville driva upp tempot och vissa perioder gick det bra, men visst var det en lite rostig insats. Lag som detta Tigers är vassa så länge de känner att de har häng, tjejerna som mötte dem i fjol tyckte att de var bättre och mer organiserade i år.  Vi måste kunna tejpa igen locket när vi fått ned dem i gropen med 20 poängs ledning. Men vi klarade att ta hem en vinst och klarade oss utan skador, summerar Umeås coach Janne Enjebo.

EWBL: Astana Tigers, Kazakstan – A3 Basket Umeå Sweden 56-68 (22-20, 13-23, 5-16, 16-9)
Umeås poäng: Alyssa Lawrence 15, Tiffany Brown 13, Abigail Asoro 13, Ama Degbeon 11, Tayler Mingo 10, Isabelle Edholm 5, Sandra Hansson 1.

I gruppen: Olimpia Grodno-Rostok  74-88.

Umeå ställs mot ryska Rostock lördag och sedan mot vityska Grodno söndag.

x x x x x

Det  fanns chans att via Youtube se A3 Basket Umeås öppningsmatch i EWBL. Motståndare Astana Tigers från Kazakstan.

Första quartern: 22-20.
Startfemman är Tiffany Brown, Tayler Mingo, Issa Edholm, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon. Redan efter två minuter har Lawrence två foul och ersätts av Abigail Asoro. Ingen vidare start för Umeå. 13-8 för Kazakstan mitt i första och timeout Janne Enjebo. Sandra Hansson in.
Tigers spelar tufft, bland annat en knätackling på Mingo, hon verkar klara sig hyfsat. tidigt lagfoul på Kazakstans. Danielle Elvbo nästa in för Umeå (kvar på bänken Moa dellbro och Annie Kjellberg).  22-17 till Tigers i slutet av första. Minispurt av Umeå så det står 22-20 efter tio minuter.

Andra quartern: 13-23.
Umeå får jobba, Tigers har längdövertag nära korgarna, lite tur för Umeå att motståndarna slarvar lite med sina pass inside. 24-24 ett par minuter in i andra. Umeås första trea av Edholm ger A3-ledning vid  24-27. Nästa trea är Browns till 26-33. Fyra min in i Q2. Bättre A3-försvar nu. Lawrence dock lite oförsiktig och plockar upp sin tredje foul. Efter Tigers-timeout testar A3 en zon. Moa Dellbro in i leken. Tigers får i ett par skott, A3 gör ett par turnovers. 35-39 då är det timeout Enjebo. Drygt 2 min kvar till halvtid. Q2 klart bättre, mer fötter i defensiva jobbet och bättre bollrörelse i anfall för Umeå.
Abigail Asoro i topp första halvan med 13 poäng + 5 returer.

Halvtid: Astana Tigers-A3 Basket Umeå 35-43
Statistiskt en jämn första halva, Umeå skjuter 57% mot Tigers 50%, fler straffkast för Umeå. Jämnt i returer 12-15. Båda lagen har 12 turnovers.
Spelmääsigt lite bättre Umeå efter klen inledning. Men Kazakstans gäng är långt ifrån EuroCup-klass.

Tredje quartern: 5-16.
Missad layup, missat närskott. Tar nästan tre minuter innan Umeå gör poäng – men Tigers har ännu svårare. 36-47 på tavlan. Efter fyra minuter och 38-49 timeout Kazakstan. Umeå ökar. 38-57. Tiffany Brown har haft några bra grejer. När det går snabbare får Tigers stora problem. Inhopp noteras för Annie Kjellberg. Umeå jobbar (?) även på att fördela speltiden då det är tre matcher inom tre dygn. Asoro har mest suttit i Q3. Statsen verkar ändrade på foul. Lawrence tycks bara stå på två.

Ställning inför sista: Tigers-Umeå 40-59.

Fjärde quartern: 16-9.
Verkligen si och så med koncentrationen. Enkla  missar, slarviga pass. Mitt i Q4 50-64. Timeout Umeå efter fem poäng på fem minuter. Enjebo vill försöka förmå spelarna att lira basket även i denna quarter. Kazakstan står i zon och Umeå missar sina skott. Farligt att sluta röra på benen – över fyra minuter kvar så det skulle kunna bli match om motståndarna hittar ett par trepoängare. Det är i princip A3:s fem bästa som är inne, men det är segt. Tre minuter kvar 51-64 efter mera Umeå-missar. Lawrence får i en tvåa till 51-66. Tigers missar försök på tre.

Slut: Tigers-Umeå 56-68.

x x x x x

Mer EWBL:

Luleå Basket har i dag match mot Dynamo Moskva. Den ryska klubben har ny uppställning med inhemska spelare, helt fri från importer – ett lag som svenska mästarlaget kör över fullständigt.
Slut: 115-69 för Luleå.

Avdelningen rekordtabell: I turneringen EWBL slog Luleå poängrekord med 107 mot Amesterdam på torsdagen. Rekordet putsades upp till 115 mot Dynamo Moskva, så nu är svenska mästarlaget både etta och tvåa i denna europa-liga med många lag från öst.

Luleå Basket–Dynamo Moskva 115–69 (32–15, 31–17, 31–15, 21–22)
Luleås poäng: Michaela KK Houser, 22 poäng, Chastity Reed, 21, Allis Nyström, 19, Chioma Nnamaka, 16, Maria Felixova, 13, Precious Hall, 10, Anna Barthold, 10, Felicia Ponturo, 4.

2 kommentarer

  • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

   Svar: Bloggen har skickat denna fråga (riktad till klubben) vidare till A3 Baskets klubbdirektör Lotta Enjebo, som svarar: ”Vi har blivit lottade till denna grupp och följer idrottens regelverk”.

   Bloggen: Generellt kan sägas att Sverige har ett kontinuerlig idrottsutbyte även med länder där styresskicket är totalitärt.
   När det gäller Kazakstan är det idrottsliga utbytet inte så frekvent. Men pågår. 2017 hade Sverige 52 deltagare på plats i Vinteruniversiaden i Almaty, Kazakstan. Svenska landslag tävlar då och då mot Kazakstan, exempelvis i bandy-VM. Fotbollslandslaget har mött Kazakstan i VM-kval.
   UD beskriver läget i Kazakstan så här ¨”Landet har styrts av en auktoritär regim sedan självständigheten 1991.” 2010 öppnade Sverige en ambassad i Kazakstans huvudstad, Astana.
   Vitryssland, är ett annat land som är föremål för berättigad kritik. Inom idrotten pågår utbyte bland annat med landslagen i ishockey och fotboll. Svenska basketlandslaget ingår för närvarande i samma kvalgrupp (EM) som Vitryssland.
   Mellan nationerna på diplomatisk nivå har det tinat upp – i våras utsågs en vitrysk ambassadör för förstas gången sedan 2012. Det svenska utrikesdepartementet (UD) påtalade då att frågan om mänskliga rättigheter ska lyftas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>