Umeå-vinst utan toppspel

A3 Basket Umeå besegrade Norrköping Dolphins med 74-60 i en match utan toppspel. Umeå hade luckor i försvaret och var inte alls högprocentiga offensivt. Dolphins gjorde en väldigt bra insats utifrån förutsättningarna med tunn trupp på grund av skador.

Umeå-Norrköping 74-60 (25-20, 17-14, 17-9, 15-17).
Umeå: Tiffany Brown 18, Issa Edholm 12, Hollie Mershon 8, Ama Degbeon 8, Abigail Asoro 8, Tayler Mingo 6, Alyssa Lawrence 6, Sandra Hansson 5, Danielle Elvbo 3.
Dolphins: Geraldine McCorkell 22, Shaylen Burnett 18, Linn Jerrhage 7, Lovisa Hjern 5, Jessica Grant 4, Milica Joksimovic 2, Vanessa Taylor 2.

Telge-Eos 82-75 (20-20, 14-11, 32-22, 16-22)
Telge: Klara Lundquist 25, Teodora Turudic 19, Ellen Åström 17, Patricia Elias 9, Mikaela Gustafsson 6, Sabina Radonja 6. Eos: Leah Scott 22, Dubravka Dacic 20, Ida Tryggedsson Preetzman 19, Kajsa Lundahl 5, Simona Bartkova 4, Louise Noaksson 3, Evelina Svensson 2.

Matchrapport basketligan dam söndag. A3 Basket Umeå – Norrköping Dolphins

Umeå startar med bekanta gänget Brown, Mingo, Asoro, Lawrence och Degbeon.
Dolphins: Lovisa Hjern, Shaylen Burnett, Linn Jerrhage, Matilda Ståhl, och Geraldine McCorkell.

Noterbart: En bit in i första quartern kom Hollie Mershon in i en Umeå-comeback.

Första quartern: 25-20.
Umeå har 10-6 efter ett par minuter – då har Tiffany Brown öppnat med två treor och en tvåa. För gästerna sköter Shay Burnett attackspelet, gärna nära korgen. Dolphins spelar smart efter sina resurser. Burnett lyckas ta offensiva returer – bra kraft trots ringa längd. För A3 kommer Hollie Mershon in i spel. 19-16 efter sex och en halv minut.
När första perioden är över och Dolphins tappat ett par bollar på slutet höjer coach Jurigta Kausaite rösten ”Supid behavior, You can do better!
På pluskanten är att gästerna vunnit returtagningen med 10-12 i första. Dolphins har även varit bra på att hindra hemmalaget från att springa.

Andra quartern: 17-14.
Ama Degbeon linkar av efter att ha åkt i golvet. Lite poängsnål första del av andra perioden. Dolphins chansar ganska hårt i sina skottförsök, en del går i, men det blir även en del rejäla airballs. Umeås coach Janne Enjebo är uppenbart inte nöjd med domarna i ett avseende – när Burnett knuffar och tränger sig fram i sina attacker. Varje avblåsning då har inneburit foul på försvarare. Fel enligt Enjebo. Rätt enligt domarna. Hugget som stucket enligt Bloggen. Ställningen 35-25 mitt i andra. Tiffany Brown är het och gör sina 14:e poäng. Då har vi 37-25. A3 byter ganska flitigt, Sandra Hansson, Danielle Elvbo, Isabelle Edholm i spel. Lawrence lägger i 39-25. Umeås största ledning. Sedan slappt försvar i slutet av Q2 – gästerna bjuds på enkla poäng och en öppen trea. 42-34.

Läget i paus: Umeå-Norrköping 42-34.
I dagens andra match är läget Telge-Eos 34-31.

Tredje quartern:  17-9.
Norrköping närmar sig när A3 missar sina skottförsök. 42-36. Då är det nere på sex poängs skillnad. Brown och Mershon fixar 46-36. Skottprocenten har undan för undan sjunkit för båda lagen – i början av matchen var det mycket mer som gick i. När detta nedtecknas har Umeå 41% – Dolphins 36%. Umeås Ama Degbeon var ute för behandling efter smällen tidigare i matchen. Nu tillbaka i spel. Låga tempot i matchen gynnar Norrköping något oerhört, Jurgita Kausaites gameplan funkar utmärkt, problemet är bara att Dolphins har svårt att göra poäng. A3:s insidespelare verkar störda och missar många närskott – de får inte heller med sig några fouls. I slutet av tredje blixtrar i alla fall Degbeon till med fyra vassa poäng.

Inför sista: Umeå-Norrköping 59-43.

Fjärde quartern: 15-17.
Umeå kommer ut med sämre koncentration. Trögt anfall mot Dolphins zon. Gästerna gör sex raka poäng. Ledningen krymper till 59-49. Timeout Janne Enjebo. Lawrence lyckas sedan missa helt ensam med korgen. Hon har ingen vidare dag på jobbet. Sedan en grov turnover av Mingo. Tiffany Brown? Jättebra i första halvlek, snudd på osynlig i andra. Fyra minuter kvar: 65-53. Umeå har gjort sex poäng senaste sex minuterna. Ser faktiskt ut ungefär som i sista perioden mot turkiska Botas – fast motståndet är ett helt annat. Öppen gata i A3.s försvar, bjudning till 65-55. Sedan anfaller A3 24 sekunder utan skott.
Plötsligt – ett snabbt uppspel! Brown till Mershon 67-55. Följt av snabbt anfall Edholm till Asoro 69-55. Två och en halv minut kvar. Trea av McCorkell. 69-58.
Publiken anges till 327 åskådare. Edholm fri och gör 71-58. Dolphins tappar bollen. En och en halv kvar på klockan.
1:14 kvar: 71-58. Timeout Dolphins. Kausaite väljer boll på egen planhalva för 24 sekunder skottklocka. Vill nog testa något spel för framtiden.
Matchens spik blir en trepoängare av Issa Edholm.

Matchen slut: Umeå-Norrköping 74-60.

Andra matchen slut: Telge-Eos 82-75.