70/30-läge i processen

Inför tisdagskvällens möte mellan Borås och Umeå skulle man kunna vinkla på matchen i matchen mellan nuvarande Borås-stjärnan Nimrod Hilliard och före detta Borås-stjärnan Omar Krayem. Men det gör inte Bloggen – som i stället tar upp ämnet roller och lagbygge.

Tio omgångar spelat av 36 i basketligan herr. Hur lång tid tar det för ett lag att få ihop det så alla hittar rätt i sina roller och funkar i ny omgivning? Vi ser liknande processer i andra lag, exempelvis Björklöven (även om förväntningarna bland folk och fans i Umeå alltid är högst på hockeylaget).

Umeås coach Jesper Gustavsson: 
- Det blir lätt lite stormigt i rollfördelningen när man har en import som är skadad från och till i Josh Greene, vi tar in Omar för att skadeersätta sen kommer Josh tillbaks och vi har alla i en match för att sen DeAndre ska lämna en kort period pga dödsfall i familjen. Det är nog svårt att bygga ett lag om man får ha alla hela och friska. Vi har redan haft skador på alla i den tänkta startfemman och det försenar oss i processen.

Finns någon gräns när spelare måste bytas ut i ett lagbygge? I halvtid i en serie, tidigare/senare? (bortsett från transferfönster-datum)
- Har man väl hittat harmoni så är det onödigt att rubba den, men jag tror att ett starkt lag kan klara sena ändringar och kanske även sätta lite press på vissa. Svårt att säga ett datum..

Var ligger ni i fördelning eget arbete/insats efter motstånd från scouting. 80/20, 60/40 eller nåt helt annat?
- Som läget är nu så försöker vi bara hitta vårt egna spel genom att snäppa upp generellt i laganfall och lagförsvar. Skulle säga att vi alltid förbereder oss ganska väl men i början av säsongen är det svårt med massvis med nya spelare, coacher, spelsätt etc. Så viktigt att inte spåra ur i hur mycket man korvstoppar spelarna. Skulle säga att vi är 70/30 nu i fokus.

Borås vann klart i första mötet (i Umeå), laget har 7/3, vad är grejen med denna upplaga av Borås egentligen. Det snabbare skjutglada spelet eller att Nimrod Hilliard är frisk och fräsch?
- Både och, de är jobbiga att möta i försvar.

Något särskilt att tänka på mot just Borås?
- De kastade upp närmare 50 treor sist vi mötte dem så klart att det finns i bakhuvudet.

Matchguide SBL herr
Borås–Umeå BSKT
Plats: Boråshallen.
Tid: Kl. 19.04 tisdag.

Tränarsnack
– Tätt mellan matcherna, pang direkt och vi måste tillbaka från insatsen mot Södertälje (söndag kväll). Då gjorde vi en del bra grejer, men också dåliga grejer. Viktigast är fortfarande jobbet för att alla ska hitta sina roller, säger Umeås coach Jesper Gustavsson.

No­te­ra att…
… I lagens tidigare seriemöte i höst föll Umeå hemma mot Borås med 87–106.
… Borås guardstjärna Nimrod Hilliard snittar 21 poäng och 6,5 assists per match.
… Precis som i förra omgången saknar Umeå DeAndre Mathieu som åkt till USA för begravning av en nära anhörig.
… Umeås Daniel Eliasson fick en smäll i huvudet senast. Är ett frågetecken inför Borås. Finns även andra ”skavanker” i truppen.
- Vilka som spelar bestäms först på matchdagarna, meddelar coach Gustavsson.
… Tätt mellan matcherna just nu, Umeå har efter Borås hemmamatch mot Jämtland på fredag.
… Borås Brian Fitzpatrick har drabbats av båtbensbrott i handen, det betyder sex till åtta veckor i gips och inget spel före jul.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>