EuroCup-rapport Umeå-Cukurova

EuroCup A3 Basket Umeå – Cukorova Basketbol

Det blev uppvisning av det turkiska topplaget.

Matchen slut: Umeå-Cukurova 54-91 (11-29, 13-19, 22-22, 8-21).
Umeå: Ama Degbeon 16, Alyssa Lawrence 12, Sandra Hansson 9, Hollie Mershon 6, Abigail Asoro 5, Tiffany Brown 3, Danielle Elvbo 3.
Cukurova: Astou Ndour 25, Alina Iagupova 16, Iva Slonjsak 11, Pelin Bilgic 9, Liudmyla Naumenko 9, Sevgi Uzun 9, Kim Mestdagh 7, Göksen Fitik 3, Melthem Avci 2.

x x x x x

En notering före match är att hjälp över gränserna finns. Turkiska gästerna behövde hjälp med tejpning av fötter – då ryckte A3:a klubbdirektör Lotta Enjebo in i gästernas omklädningsrum och fixade det.

Det sker ingen webbsändning av matchen.

Bloggen kommer att lämna rapporter under resans gång. Den som önskar grotta ned sig i statistik hittar livestats här

Försening: Det är strul med tekniken i Umeå Energi Arena. En extrainkallad vaktmästare ska försöka få igång alla klockor och sånt som behövs. Matchen får helt enkelt inte starta förrän 24-sekundersklockan funkar.

Rejäla böter lär vänta för Umeå då grejerna inte funkar.  Fibas matchkommissarie är inte nöjd. Lösningen blir nu att matchen ska spelas – med manuell tidtagning. Kanske vi är igång runt 19.20.

Umeås startade med : Tiffany Brown, Hollie Mershon, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.

Första quartern: 11-29.
Intensiv start. Tidigt har Umeå problem med Asotu Ndour, 198 cm.  2-7 på tavlan. Cukorova varvar närspel med trepoängsskott. En liten entusiastisk turkisk hejaklack skanderar ”Mersin, Mersin” och ”Turkie” Umeå har verkliga problem med att göra poäng. 4-12 efter drygt fyra minuter och matchens första timeout. Den är Janne Enjebos.  Cukurova sätter hård press på hemmaspelarna som hamnar nere på runt 30 i skottprocent. Maxinsats och inte skymten av underskattning från gästernas sida, även om de vet att Umeå inte varit så bra tidigare. Tempot är högt och fysiskt stentufft. Enormt bra spel av Cukurova.  De gör allt rätt – bombar även treor i sista sekunden på anfall. Bara att applådera.

Andra quartern: 13-19.
Kanske värsta chocken lagt sig. Umeå får i alla fall en bra start med 7-3 i Q2. Inhopparen Danielle Elvbo sänker en trea. Hemmaspelarna får kämpa, Skön matchup exempelvis när Sandra Hansson ska spela center under korgen och försvara på Astou Ndour. det skiljer 16 centimeter där. På andra sidan planen agerar Ndour målvakt. Skön bild också av turkiska lagets coachstab, de jobbar verkligen som om det är VM-finalens sista minuter. Läget 22-41 tre minuter före halvtid. Astou Ndour har redan gjort 17 poäng.  I Umeå verkar Tiffany Brown ha en ny jobbig kväll, 0 av 5 på hennes skottförsök. det är inte heller lätt när motståndarna även i zon är hyperaggressiva och långt ute i ansiktet på skyttarna i Umeå. Issa Edholm gjorde ett kort byte, såg inte 100 ut och lär inte spela mer.

Ställningen i paus: Umeå-Cukorova 24-48
Vi ser klar skillnad mellan Botas som nyligen var i Umeå och detta Cukurova – som är mycket mer välorganiserat och samspelt.
Publiken i Umeå Energi Arena får se en helt ny nivå. Här har vi en klar kandidat för att kunna vinna hela EuroCup. Cukurova  har dessutom värvat Chelsea Gray som ska ansluta till laget i december.

Tredje quartern: 22-22.
Alina Iagupova från Ukraina är en kraftfull typ som gör grejer man sällan ser från damer. Skulle nog inte alls göra bort sig i svenska herrligan.
Tiffany Brown spräcker nollan med ett lyckat trepoängskott. På det stora hela när det gäller Umeås lag så ska sägas att de två unga spelarna Alyssa Lawrence och Ama Degbeon gör det bra. Det är väldigt tydligt att Cukurova läst på om Hollie Mershon – hon får inte en millimeters utrymme för skott. I mitten av Q3 får hon i alla fall en bra titt och sänker en trea (hennes andra i matchen, 2 av 4 försök). 39-59, det betyder att A3 då leder perioden med 15-11. Då får vi en turkisk timeout av headcoach Ceyhun Vildizoglu. Lawrence två kast ger 41-59.
Av någon anledning fungerar 24-sekundersklockan nu. Tiffany Brown plockar upp sin fjärde foul. Nio raka turkiska poäng 41-68. Tredje perioden helt jämn efter en lång trea ”på buzzern” av Sandra Hansson.

Läget inför sista: Umeå-Cukurova 46-70.

Fjärde quartern: 8-21.
Issa Edholm gör ett nytt inhopp. Ersätter Sandra Hansson som gjort det riktigt bra. Poängfattigt i inledningen av sista. Men efter fyra minuter kommer litet ryck av Cukurova. 48-78. Ledningen alltså uppe på 30-marginalen. Kommer en del slarviga avslut och dåliga beslut av A3 nu. Tiffany Brown checkar ut med sin femte foul. det ger Moa Dellbro chansen att spela.
Moa skjuter matchens sista skott i mål – men tyvärr en sekund efter signalen.

Matchen slut: Umeå-Cukurova 54-91.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>