Breaking news: En bra lottning

Sverige fick en bra lottning inför sommarens EM-slutspel.

Sverige ska i gruppspelet i Riga, Lettland, möta Frankrike, Tjeckien och Montenegro.

Blågult var sista lag in i EM-slutspelet och rankas som nummer 16 av de 16 deltagande lagen. Då laget med fru Fortunas hjälp i lottningen slipper möta lag som Spanien, Ukraina, Belgien, finns nu hopp om att kunna ”skrälla” och ta sig vidare från gruppspelet.

Uppdatering:
- Lottningen är på det hela taget klart godkänd. Jag tror att Tjeckien och Montenegro har mer anledning att vara missnöjda med att ha lottats mot oss, jämfört med vad vi känner. Frankrike är ett världslag som vi har stor respekt för, men det är också en härlig utmaning, säger i ett pressmeddelande landslagsansvarige Fredrik Joulamo som var på plats under lottningen.

EM-slutspelet avgörs den 27 juni – 7 juli 2019 med Lettland och Serbien som arrangörer.

Sverige spelar gruppspel och en eventuell åttondelsfinal i Riga. Kvartsfinaler, semifinaler och final avgörs i Serbiens huvudstad Belgrad.

Bland spelarna som jobbar för att försöka ta en plats i svenska landslaget nästa år finns A3 Basket Umeås Abigail Asoro.

Här är EM-slutspelets grupper:
Grupp A: Ukraina, Storbritannien, Lettland, Spanien.
Grupp B: Sverige, Frankrike, Tjeckien, Montenegro.
Grupp C: Ungern, Turkiet, Italien, Slovenien.
Grupp D: Vitryssland, Ryssland, Belgien, Serbien.

Uppdatering efter läsarfråga: Hur fungerar slutspelet?

Svar: Sverige behöver vara sämst trea i gruppen för att gå vidare till utslagningsfasen.

Upplägget i EM-slutspelet är att det gäller att vara bland de tre bästa i gruppen för att gå vidare.
De fyra gruppsegrarna går direkt till kvartsfinal. Grupptvåor och grupptreor får spela åttondelsfinaler och på så vis göra upp om övriga kvartsfinalplatser.
Ordningen är fastställd så att Sverige (om laget blir tvåa eller trea i grupp B) kommer  i så fall att i åttondel möta något lag från grupp A (tvåan i grupp B möter trean i grupp A, trean i B mot tvåan i A).
Om Sverige vinner en åttondel blir det sedan kvartsfinal mot någon gruppvinnare, antingen från grupp C eller D.

2 kommentarer

 1. bra lottning!

  Spännande.
  Hur fungerar En slutspelet? Du skriver att det åttondelsfinal och att Sverige eventuellt spelar åttondelsfinal. Vad jag kan se är det 16 lag med i Em och då borde väl alla lag gå till åttondelsfinal? Hur fungerar det?

  • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

   Svar: Upplägget i EM-slutspelet är att det gäller att vara bland de tre bästa i gruppen för att gå vidare.
   De fyra gruppsegrarna går direkt till kvartsfinal. Grupptvåor och grupptreor får spela åttondelsfinaler och på så vis göra upp om övriga kvartsfinalplatser.
   Ordningen är fastställd så att Sverige (om laget blir tvåa eller trea i grupp B) kommer i så fall att i åttondel möta något lag från grupp A (tvåan i grupp B möter trean i grupp A, trean i B mot tvåan i A).
   Om Sverige vinner en åttondel blir det sedan kvartsfinal mot någon gruppvinnare, antingen från grupp C eller D.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>