Ras borta för Umeå BSKT

Tabellsjuan och liganykomlingen Wetterbygden Stars vann stort hemma och drygade ut avståndet ned till ligaåttan Umeå BSKT.

Slut: Wetterbygden-Umeå 102-79 (26-16, 31-23, 18-21, 27-19).

Summering: Inhoppande Umeå-coachen Carro Muzito-Bagenda, som ersatte magsjuke Jesper Gustavsson, var inte inne på planen och spelade försvar. Umeås spelare som var inne på planen och skulle spela försvar gjorde inget bra jobb alls. Det blev ett ras på bortaplan.
Wetterbygden kunde skjuta träff på 15 av 27 trepoängsförsök (55%). Hemmalaget gjorde 26 poäng på Umeås alla turnovers (20 stycken).
Överlag ganska svaga insatser i Umeå. Egal Saleman jbra i första halvlek – försvann sedan. DeAndre Mathieu var osynlig före paus – för att komma igång offensivt i andra halvan. Chris Singhateh jobbade på sitt inhopp ihop till någon sorts godkänt med 13 poäng på 13 minuter.
Nye amerikanen Andre Hollins gjorde matchdebut. Det blev 19 minuter. Han missade fyra skott och två straffkast. På pluskontot nio assists och ”bara” minus fyra i plus/minus. Behöver synas mer i matchsituationer innan något riktigt betyg kan sättas.

Umeås poäng: DeAndre Mathieu 20, Egal Saleman 18, André Nilsson 14, Chris Singhateh 13, Daniel Eliasson 8, Alexandros Varytimiadis 4, Albin Frank 2.
Stars: Joaquin Portugues 21, Guim Exposito 15, Jonathan Peleg 15, Christopher Dunston 12, Carl Engström 10, Jonatan Bohman 10,  Eddie Alm 8,  Albin Häll-Eriksson 6, Mantas Griskénas 3, Jesper Wennerholm 2.

– Fem grabbar på plan måste spela stark defense tillsammans och det gick inte, särskilt i andra perioden så kunde vi inte hålla vårt spel. När försvaret inte funkar så ser vi också dåliga ut offensivt, säger Caroline Muzito-Bagenda.

Bortkastade bollar, stegfel och annat slarv har även tidigare plågat BSKT.

– Klart att det påverkar matchbilden när de kan göra 26 poäng bara på våra turnovers, konstaterar Caroline Muzito-Bagenda.

Mer läsning: Umeås försvar funkade inte

Bloggens matchrapport här nedan:

Dags för bortamatch för ligaåttan Umeå BSKT som ställs mot Wetterbygden Stars.

Som Bloggen tidigare rapporterat så är det Carro Muzito-Bagenda coachar Umeå, hon står i tränarzonen stödd av sina kryckor.
Albin Frank in i Umeås startfemma tillsammans med DeAndre Mathieu, Daniel Eliasson, Egal Saleman och André Nilsson.

Första quartern: 26-16.
Umeå börjar bra och går till ledning vid 0-6 efter poäng av Saleman, Nilsson och Mathieu. Stars första nätrassel blir en trea av Joaquin Portugues, följt av Carl Engström med tvåa. Guim Exposito fyller på till 7-6 och efter den svängningen tar Carro timeout. Tre och en halv minut spelat. Kort senare första bytet med Chris Singhateh in i stället för Eliasson.
5 min spelat: Stars-Umeå 10-9.
Därefter sänker  Portugues sin tredje trea till 13-9. Amerikanen Andre Hollins kommer för första gången in i Umeås tröja. Ut går Frank. Nästa byte blir Alex Varytimiadis så Nilsson får vila.
Efter de första minuterna har Umeås spel gått i stå. 17-11 för hemmalaget. Trea Saleman ger 17-14. Men BSKT släpper ännu en trea av Portugues – hans fjärde ger 20-16.
Uppenbart gör Umeå något fel i sitt sätt att försvare, det är i Q1 en foul på hemmalaget och sex foul på bortalaget. Stars ökar genom straffkast och perioden avslutas med att en viss Portugues sänker sin femte trea (på sex försök). 26-16. Efter Umeås 0-6 har det alltså svängt rejält.

Andra quartern: 31-23.
Direkt ny trea av hemmalaget – nu är det inhopparen Eddie Alm. 29-16.
Noterbart är att Josh Greene verkar vara bänkad i Umeå, detta efter klena insatser i senaste matcherna. Nu får nye Andre Hollins chansen att visa vad han går för – han har tryoutperiod i december.
Det går överlag inte alls bra för BSKT. I Q2 fortsätter hemmalaget att sänka treor. Bara två minuter in i andra är det hela 35-20 på tavlan. Ny timeout nödvändig och den tar Muzito-Bagenda.
Hugaligen – efter taktiksnacket så gör Wetterbygden fyra enkla poäng. 39-20. det blir även 41-20.
Den enda som egentligen är godkänd i BSKT är Saleman, vid 41-23 har han 11 poäng + 8 returer.
Wetterbygden spelar bra försvar. både inne och ute. Umeå å sin sida har jätteproblem att försvara trepoängslinjen. Stars är upp i  9 av 13 från trepoängsland – plus att de får poäng nära korgen också.
Det rinner i väg duktigt 53-31 redan tre minuter före paus. Notreas kan att foulen jämnat ut sig.

Läget i halvtid: Wetterbygden-Umeå 57-39.
Umeås nya amerikan Hollins är ännu varken fågel eller fisk. Minus för missade skott, men plus för sex assists.
Totalt en riktigt risig insats av BSKT. Försvaret är ihåligt värre. Portugues var Stars bäste spelare och sänkte fem treor när laget tidigare vann uppe i Umeå. Så det är inte direkt någon nyhet för spelarna I BSKT.
Saleman ensam godkänd med sina 16 poäng + 9 returer.

Tredje quartern: 18-21
Det går nog inte att slå Stars. Mathieu fixade så att avståndet krympte till 14 poäng i början av tredje – men även när laget missar grovt – så går trepoängare i! Christopher Dunston ber generat om ursäkt när han kastar en tegelsten planka i. Portugues är mer stilren och drar i sin sjätte sedan. 63-43.
Lite hopp väcks när DeAndre Mathieu kommer in i zonen och är överallt. Han tar returer, stjäl bollar och dunkar.
63-51 blir det och timeout Wetterbygden mitt i tredje. Mathieu igen. 63-53. Nästa grej blir Mathieus tredje foul. Då får Josh Greene komma in för första gången i afton.
Noters ska att det skiljer nio poäng (67-58) med 12 minuter kvar av matchen. Men det verkar räcka med att Stars sätter upp en press – det ger sju raka poäng till 74-58. Allt Umeå hade på gång kom av sig när Mathieu gick till bänken för att vila efter sin tredje foul.

Läget inför sista: Wetterbygden-Umeå 75-60

Fjärde quartern: 27-19
En alldeles för ivrig Mathieu plockar upp sin fjärde foul.
Hemmalagets trepoängsskytte krossar Umeå. 82-62 efter Pelegs trea. Då är laget 12 av 22. (Umeå 5 av 19).
Singhateh får i en trea. Mathieu ett par snabba tvåor. 82-69. Singhateh från strafflinjen ger en pinne och snabb trea till 82-73. Vittring? Direkt kommer svar med ny trea av Stars. 85-73. Sex minuter kvar.
88-73 när ännu en trea landar för Stars. Umeå trillar ned i ännu en svacka där spelarna tappar bort sig defensivt. Två layups ger 92-75. Timeout BSKT. Tid kvar 4:15. Antalet turnovers är en annan belastning, upp i 19 bortskänkta bollar. I slutet bara rasar allt.
Umeås coach tar ny timeout med drygt två minuter kvar då det är 99-75.

Liganykomlingen Wetterbygden Stars gör det jättebra på många sätt och vinner klart och välförtjänt.
Matchen slut: Wetterbygden-Umeå 102-79.