Arbetsseger för A3

A3 Basket Umeå tog på hemmaplan en arbetsseger mot IK Eos från Lund. Grunden var helt och hållet försvarsjobbet. Offensivt finns mer att kräva då skottprocenten ramlade ned under 40 procent. (Den enda som var prickfri var Moa Dellbro som sköt två av två för fem poäng).

– Vi fick köra några varianter i försvar som gick bra. Eos är ett bra mittenlag, men vi kunde sätta press och gjorde mycket som vi tänkt,  så det blev en positiv avslutning för laget så här innan jul, säger coach Janne Enjebo.

– Det var en del skott som inte gick i och i en normal match skulle exempelvis Ama Degbeon ha stämplat in tidigare, det var hennes födelsedag och jag vet inte om hon tänkte på det, men hon kom tillbaka bra mot slutet och visade vilken bra spelare hon är.

Ligadebuten för Tilda Andersson?
– Kul att hon fick komma in och känna på det, hon har tränat med oss men ännu inte så mycket att hon kan alla spel, säger Janne Enjebo.

Mer läsning: Klarade sista rycket före jul

Slut: Umeå-Eos 79-62 (18-14, 18-13, 19-14, 24-21).

Umeås poäng: Tiffany Brown 15, Hollie Mershon 13, Alyssa Lawrence 12, Ama Degbeon 12, Abigail Asoro 9, Sandra Hansson 7, Issa Edholm 6, Moa Dellbro 5.
Eos: Leah Scott 20, Dubravka Dacic 19, Ida Tryggedsson Preetzman 6, Kajsa Lundahl 6, Louise Noaksson 5, Vendela Genell 2, Tove Hultin 2, Simona Bartkova 2.
Publik: 169.
Returer: Umeå 49 (Asoro och Degbeon 10 vardera). Eos: 37 (Dacic 8, Scott 7).
Assists: Umeå 24 (Mershon 11, Brown 6). Eos 15 (Lundahl 3, Tryggedsson 3).

Ytterligare en damligamatch är slut:
Norrköping-Mark 76-57
(24-15, 22-12, 21-11, 9-19)
Norrköping: Geraldine McCorkell 16, Sofia Pelander 15, Shaylen Burnett 14, Günesh Karaoglan 11, Lovisa Hjern 9, Vanessa Taylor 6, Linn Jerrhage 5.
Mark: Anna Golob 16, Emilia Axelsson 11, Chase Coley 8, Paloma Anderson 8, Precious Johnson 4, Charlotta Dahl 4, Moa Halldorsdottir 3, Anna Ekerstedt 3.
Publik: 162.

x x x x x

Söndag eftermiddag och dags för basketligan dam med A3 Basket Umeå mot IK Eos från Lund.

I Umeå finns en ung spelare som för första gången är med i matchtruppen i högsta serien, det är Tilda Andersson från KFUM Umeå som har så kallad ”dubbellicens”  och kan få gå emellan division 2/U19-spel och ligalaget.

A3 börjar med Tiffany Brown, Hollie Mershon, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.
Eos: Kajsa Lundahl, Louise Noaksson, Leah Scott, Ida Tryggedsson Preetzman och Dubravka Dacic.

Första quartern: 18-14
Båda lagen oerhört försvarsintensiva i inledningen. Eos med zon. 6-4 efter fyra minuter. Eos stora center Dacic försvarar bra och är hot nära korgen. A3 leder 18-14 efter åtta minuter tack vara lyckat trepoängsskytte, två treor av Brown och två treor av inhopparen Issa Edholm. Det blir inga fler poäng i Q1. En liten notering i marginalen är att Eos inte dragit på sig en enda foul. bra jobbat där då försvararna inte inte alls är passiva.

Andra quartern: 18-13
Umeå öppnar med tre snabba uppspel och gör fyra poäng (till 22-14) + foul då tredje attacken stoppas före skott. Eos fortsätter med zon. Vi har sett inhopp av Sandra Hansson i A3. För Eos har avbytare varit inne Simona Bartkova och Vendela Genell. Hemmalagets Asoro missar sina långskott och Lawrence missar sina närskott. 22-16 efter fyra minuter av tredje. In för A3 kommer Moa Dellbro. Umeå-talangen inleder med att sänka en trea!
5 min av andra: 25-20. Spelbilden ser likadan ut även i senare delen av Q2. Bra försvarsjobb i kombination med lite illa riktade skott.
Umeå har 31% på skotten, Eos har 35%. Mershon drar i en trea före paus. Hennes första poäng. Eos Tryggedsson Preetzman svarar med trea – också  hennes första poäng i matchen.

Läget i paus: Umeå-Eos 36-27

Tredje quartern: 19-14
Eos fortsätter självklart med Zon. Mershons tidiga trea är bra. Men det ska sägas att hemmaspelarna  inte är på tå efter pausvilan, det bjuds på gratispoäng av försvaret. Brown har nästa trea för hemmalaget. Men det blir inga poäng nära korgen. Jätteproblem när Dacic är inne. Degbeon är mer eller mindre bortplockad ur spel. Ett försök till lösning är bollen in cdentralt för skott på halvdistans, det ger Umeå åtta raka poäng och timeout av Eos Kevin Taylor Lundgren. Mitt i tredje är ställningen 50-36. I slutet av Q3 går A3:s anfall i stå. Men försvaret har plockat upp igen. Oj – bara för de orden tappar A3 bort Leah Scott totalt.

Läget inför sista: Umeå-Eos 55-41.

Fjärde quartern: 24-21
Eos öppnar med fyra raka ned till 55-45. Degbeon kliver fram med fyra poäng. Välbehövligt. Sandra Hansson springer in en tvåa + bonuskast. 62-47. Umeå spelar med Moa Dellbro som verkligen får chansen. Eos försöker en helplanspress och när de sedan har bollen så blir det en taktiskt mix av insidespel och snabba avslut för treor.
6 min kvar: 64-51
Oj, det sker en del ofattbara misstag av proffsen i Umeå. Turnover, turnover, turnover. Matchen är inte alls över. Eos närmar sig till 64-53. Bränner sedan två straffkast. Kostsamt. Lawrence lyckas få i en boll på 24-sekunders-buzzern. Sedan Eos tur att bjuda bort två gratispoäng när ingen springer hem i försvar.
4 min kvar: 68-53
Sedan missar Eos gång på gång i sin trepoängsjakt. 2:22 kvar. 69-53. Då när matchen är klar så passar Umeå på att låta Tilda Andersson debutera i ligan. In även Annie Kjellberg.
2 min kvar: 72-54

Slut: Umeå-Eos 79-62

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.