Hur ska det gå?

I olika sammanhang under helgerna har Bloggen ofta fått frågan om hur det ska gå i vår.

Fråga 1: Kan A3 Umeå ta guldet från Luleå?
Fråga 2: Kan Umeå BSKT åka ur, får de kvala, eller blir det slutspel?

Bloggens svar på både ett och två är att det är svårt att förutspå särskilt mycket eftersom det är oklart vilka lag som klubbarna kommer att ha under våren. Nytt den här säsongen är att värvningsstoppet är framflyttat till den 28 februari.

Damerna: Umeå och Luleå har ännu inte mötts, första grundseriemötet ska ske den 31 januari i Umeå Energi Arena. Regerande mästarna Luleå har nyligen värvat en 205 centimeter målvakt som ska försvara korgen, Kristina Alminaite. Utmanaren Umeå har breddat sin trupp med Nina Dedic. Luleå har snart tillbaka Anna Barthold efter fotskada och Umeås meniskopererade Tayler Mingo bör vara tillbaka någonstans runt skiftet januari/februari. Om inga nya skador uppstår kan det mycket väl vara så att trupperna är klara.
Tipset just nu: Fördel Luleå på vanan att vinna guld och styrkan av de olika fördelar hemmaplan ger i LEA. Luleås damer har inte förlorat en slutspelsmatch på hemmaplan sedan 2013…

Herrarna: Det är betydligt större spelaromsättning i herrligan. Exempelvis har jumbon Uppsala Basket transformerats ordentligt senaste tiden. Skype-miljardären Niklas Zennström och andra finansiärer har pytsat in nya pengar till två nya jänkare (Brian Bridgeforth och Dante Williams), och serben Nemanja Jovanovic som varit i Sverige många år har ur ett licensperspektiv förvandlats till svensk spelare.
Citatet: ”Nemanja har bott i Sverige över tio år och är i våra ögon lika svensk som Emil i Lönneberga” (Uppsalas assisterande coach Efongo Imbia till UNT).
Plötsligt har Uppsala tre jänkare, två fransmän, en svensk serb och Nathan Dawit tillbaka efter skada.
Köping Stars, Wetterbygden Stars och Umeå BSKT har säkerligen inte jobbat klart med sina trupper. Umeå behöver både en guard och en forward om segrarna ska börja komma och laget på allvar ska kunna uträtta något med sitt slutspelsmål.
Ganska snart kommer en extremt viktig match; Umeå-Köping den 17 januari.
Just nu har Umeå och Köping fem segrar vardera i tabellen. När grundserien ska summeras är det hyfsat troligt att poängskillnad i inbördes möten kan bli avgörande. Så matcherna handlar inte enbart om att vinna, bra är att vinna med lite marginal.
Tipset just nu: Umeå BSKT tar sista slutspelsplatsen som tabellåtta. Får möta Södertälje Kings i kvartsfinal precis som i fjol.

Till sist i detta inlägg. Säsongens MVP-spelare blir?
Damer: Chastity Reed, Luleå Basket, har imponerat mest.
Herrar: Många kandidater – men just nu anser Bloggen att Aleksa Solevic är den som betyder mest för sitt lag (Köping).

2 kommentarer

  1. Tommy

    Fråga. Enligt Omars instagram har han lämnat Sverige och Umeå. Hur ligger det till? Har inte sett några officiella kommentarer någonstans. Vet du?

    • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

      Svar uppdaterat: Omars fortsatta karriär ska ske på Cypern i Apollon Limassol. Nyheten dök in just i dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>