Danne o Jocke

BSKT föll mot Dolphins

Umeå BSKT hemma mot regerande mästarlaget Norrköping Dolphins.

Efter en stark första halvlek av Umeå tog Dolphins över helt i andra. Norrköping Dolphins vinner på taktiskt kyla och mycket djupare lag än vad Umeå kan ställa på benen.  Tim Schüberg, Shakir Smith och Jocke Kjellbom de bästa för gästerna.
- Vi gjorde ändå inte någon särskilt bra match, säger Jocke Kjellbom, som denna kväll i Umeå hade flera kompisar från skoltiden i Hörnefors på åskådarplats.

Bilden: Bästa polare – Daniel Marklund och Jocke Kjellbom camperade ihop under skoltiden i Hörnefors. Sedan blev de toppspelare inom olika idrotter. Kjellbom har 156 landskamper för Sveriges basketlandslag. Marklund har bland annat VM-guld inom sin sport innebandy.

Om BSKT kan sägas att är det inte det ena så är det det andra. Sju spelare mot mästarlaget funkar inte i längden. Såklart. Laget har hållit nere antalet turnovers berömvärt (10 totalt). Umeås beslutsfattande och sätt att avsluta är verkligen sisådär. Försvaret glappar duktigt när tröttheten smyger sig på. Siffrorna blir onödigt stora under den andra halvleken.
- En hel del är bra, men mentalt är vi inte riktigt med när det delas ut smällar och defensivt blir vi slagna alldeles för lätt, säger Umeås coach Jesper Gustavsson.

För Umeå hade Dre Mathieu 18 poäng, 8 assists och 7 returer – men minus för fem foul.

Mer läsning: ”Grisig match”

Slut:  Umeå-Norrköping 72-93 (23-17, 19-18, 16-28, 15-30).
Umeå: DeAndre Mathieu 18, André Nilsson 16, Alex Varytimiadis 16, Josh Greene 15, Daniel Eliasson 4, Chris Singhateh 3.
Norrköping: Shakir Smith 22, Tim Schüberg 20, Jocke Kjellbom 14, Jonathan Dubas 13, Tyler Falck 9, Edvin Stark 7, Anes Zekovic 2, Andreas Person 2, Anton Saks 2, Jonathan Eriksson 2.
Publik: 524.

Övriga resultat från kvällens omgång:
Köping vann
en rysare borta mot Nässjö – därmed är Umeå BSKT nere på nionde plats i tabellen – vilket är lika med kvalplats.

Uppsala-BC Luleå 67-83 (14-20, 17-26, 18-16, 18-21)
Uppsala: Axel Nordström 27, Dante Williams 17, Nemanja Jovanovic 10, Xavier Cannefax 4, Mannos Nakos 4, Brian Bridgeforth 3, Eric Katenda 2.
BC Luleå: Corban Collins 21, Denzel Andersson 15, Thomas Kalemba-Massamba 14, Tavarius Shine 11, Brice Massamba 11, Daniel Hansson 9, Ville Larsson 2.
Publik: 658.

Nässjö-Köping 80-82 (17-23, 17-26, 27-18, 19-15)
Nässjö: Dartaye Ruffin 34, Felix Terins 16, Marquis Jackson 13, Franklin Williams 9, Facundo Zarzate 6, Abdou Medjedoub 2.
Köping: Aleksa Solevic 23, Sean Smith 17, Desmond Hubert 12, Niklas Larsson 9, Mikael Axelsson 9, James Kevin Demery 3, John Brändmark 3, Sebastian Lindkvist 2, Michiel Petersen 2, Luka Babic 2.
Publik: 563.

Wetterbygden-Borås 71-84 (17-24, 26-19, 14-28, 14-13)
Wetterbygden: Kyle Christian Rowley 15, Christopher Dunston 14, Guim Exposito 10, Eddie Alm 9, Joaquin Portagues 5, Mantas Griskénas 4, Waly Niang 4, Jesper Wennerholm 3, Albin Häll-Eriksson 3, Jonatan Bohman 2, Jonathan Peleg 2.
Borås: Marcus Tyus 19, Nimrod Hilliard IV 17, Fredrik Andersson 12, Michael Moore 11, Simon Gunnarsson 9, Brian Fitzpatrick 9, William Gutenius 7.
Publik: 220.

Läget i tabellen
1. Norrköping Dolphins      17/5   34
2. Södertälje Kings            17/3   34
3. Borås Basket                 16/7   32
4. BC Luleå                       16/6   32
5. Jämtland Basket           13/9   26
6. Nässjö Basket                9/13  18
7. Wetterbygden Stars       8/14  16
8. Köping Stars                  6/14  12
———————————————-
9. Umeå BSKT                  5/17  10
————————————————–
10. Uppsala Basket           1/20    2

x x x x x

Bloggens matchrapportering:

Umeås startfemma: Dre Mathieu, Josh Greene, Chris Singhateh, Alex Varytimiadis och André Nilsson.
Noterbart: Egal Saleman lirar inte, har hälseneproblem.
Gästernas starters: Tim Schüberg, Andreas Person, Anes Zekovic, Jonathan Dubas, Jocke Kjellbom.
För Dolphins spelar inte Micke Lindquist.
- Han hade känning i magen, det har inte brutit ut, men vi ville inte riskera något. Han stannade hemma som en försiktighetsåtgärd, säger tränaren Adnan Chuk till NT

Första quartern: 22-17
Bra början med 7-2 för Umeå. Dolphins vaknar till och det ändras till 7-8. Fem minuter spelat.  Umeås store Nilsson åker snabbt på två foul. och Umeå har lagfoul efter sex minuter. Det blir 7-12. Alltså tio raka poäng för Dolphins.  Nilsson till bänken. Daniel Eliasson in. 9-15 tar Jesper Gustavsson sin första timeout. Eliasson och Greene fixar ihop till 13-15. Umeå har sedan något bra spel men skott ringkant ut. Vid snabbt uppspel är Anton Saks den som stoppar med foul och då är det ”osportlig foul”. Två kast för Umeås grek + boll från sida där samme man gör en layup. 17-15 ledning Umeå. I nästa anfall blir det ännu en gång osportslig foul på gästerna, denna gång Shakir Smith. Greene fixar poängen. Noterbart att Umeås lilla ryck kom när Jocke Kjellbom satt på bänken.
Umeå hinner efter en snygg grej av Mathieu upp till 22-15. En ”run” på 13-0!! Bra hanterat i Q1.

Andra quartern: 19-18
Dre Mathieu åker på sin andra foul. Nära korgarna är det rejäl och frisk kamp om returerna.  Nilsson och Varytimiadis tar matchen mot Kjellbom.  Albin Frank gör entré på golvet. Greken kämpar till sig poäng and one. 25-21. Snabbt svarar Kjellbom och Person. 25 lika tre minuter in i andra.
Det blåses en hel del. inget som Umeå gillar. Både coach Gustavsson och Egal Saleman från bänken resonerar med domaren Shaker Nasrollah. Norrköpings coach Adnan Chuk är lugn. Umeå har snabbt lagfoul i Q2, bara fyra minuter har gått där. Mera straffkast för Dolphins när Frank åker på sin tredje foul på knappt två minuter. mera kast, Singhateh åker på nästa. Inte mycket till spel just nu. Gästerna tar ledningen upp till 27-31. Sedan kommer i andra änden en situation där Singhateh gör poäng och Dubas får en teknisk foul för att han enligt domarna ”filmar” och slänger sig. Flopping på basketspråk. 30-31 efter straffkastet för den tekniska och sedan fortsätter spelet med fortsatt spel och alltså Dolphins inkast efter poängen.
Noteras kan att Umeå fått tio poäng av Varytimiadis och 7 av Greene. Norrköping har bra bredd, Kjellbom 8, Schüberg 8, Smith 6.
När det gäller foulen har Frank, Singhateh och Varytimiadis tre vardera. Kan bli tungt i långa loppet detta. 30-35 efter mera straffkast. Gästernas förste man att nå tre foul är Anton Saks. Lite senare även Shüberg. När Kjellbom är på bänken igen passar Nilsson på att göra poäng. 34-35. offensiv retur Nilsson. Adnan Chuk kastar in Kjellbom igen.
Dre Mathieu ger Umeå ledningen 36-35. Timeout Norrköping. 45 sekunder kvar av första halvlek. Chuk är nu upprörd i princip skriker han upprepat en enda sak till sitt lag under en minut, ”Kom igen – spela basketball!” Vid 38-35 för Umeå gör Kjellbom stegfel. 24 sekunder kvar till paus och Jesper Gustavsson tar timeout för att rita upp ett sista skott. Spelet går ut på att Dre Mathieu dribblar bollen i 21 sekunder ungefär innan han tar ett trepoängsskott – där hade Dolphins väntat sig en attack mot korgen. Skottet går klockrent i korgen och vi har 41-35.

Läget i paus: Umeå-Norrköping 41-35.
Umeå i ledning mot regerande mästarlaget.

Tredje quartern: 16-28
Fortsatt jämnt. Stort publikjubel när Josh Greene sänker en trea och får bonuskast då Person foular. 47-42 på tavlan. mra jubel då André Nilsson skjuter från halvdistans och fixar 49-44.  Dolphins kan också göra poäng, Shakir Smith och Jocke Kjellbom kan.  Huga – minus, minus för BSKT när André Nilsson tidigt i tredje åker på sin fjärde foul. Mitt i tredje kan noteras att Umeå tappat en del tålamod, vi ser vilda avslutsförsök av olika spelare. Mitt i perioden 51-50.
En rejäl incident med upprörda känslor Jocke Kjellbom i centrum och det knuffas och viftas.  Domarna har liten konferens och det landar i att det blir en kvittning med osportsliga foul Jocke Kjellbom – Josh Greene. Norrköpings center har sin första foul i matchen med detta. När spelet går vidare missar Umeå skott och…  aj aj en layup missas av Greene. 55-55 och nytt missat Umeå-skott. Vid 57-57 gör Mathieu en kostsam miss då han ”räddar en boll” från att gå ut över kortlinjen – problemet är att han kastar den i famnen på en fri motståndare. gratispoäng. Timeout Jesper Gustavsson. 57-59 och 1:20 kvar av Q3. Singhathe missar ett tredje raka skott och plockar på det upp sin fjärde foul. Det är lagfoul, så ännu en dum grej. Dolphins utnyttjar allt sådant. 57-63.

Läget inför sista: Umeå-Norrköping 57-63
Stark tredje period av Dolphins. Svajigt i slutet av Umeå.

Fjärde quartern: 15-30
Umeå börjar med Nilsson inne. Första anfallet slutar med missad layup av Albin Frank – som kort efter åker på sin fjärde foul. Några sekunder senare blir det Albins femte foul – denna föranleder tre kast för Dolphins Shakir Smith, med nio minuter kvar är det nio poängs skillnad  57-66.
Det börjar bära i väg. Umeå tappar mera och det är 57-71 med 7:28 kvar. 0-8 i inledningen av Q4.  Timeout Jesper Gustavsson.
57-57 från slutet av tredje perioden har förvandlats till 57-73. Norröping alltså 16 raka poäng. Det har blivit ganska tyst sorl på läktarplats.
Singhateh blir andra BSKT-man att foulas ut.
5 min kvar: 62-76.
Sedan blir det femte foul på Dre Mathieu. Det ska sägas att domarna totalt sett gjort ett bra jobb. Ribban var förvisso lite lågt lagd i första halvlek, men sorteringen av en småstökig och kampfylld match går inte att klaga på.
Anton Leth och Nils Botold får känna på golvet i slutet. Kvällens sista rejäla applåd för Umeå-produkten Botold, 16 år.

Matchen slut: Umeå-Norrköping 72-93

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>