741A6966

Helt osannolikt – utom för matchvinnaren

Bloggen säger grattis till manusförfattaren som skapade dramat BC Luleå mot Umeå BSKT denna kväll den 11 januari 2019.

Mäktiga BC Luleå inför närapå 1800 åskådare skulle defilera hem det som mest såg ut som en träningsmatch innan allt eskalerade. Ett fulltaligt hemmalag var uppe i 21 poängs ledning mot ett Umeå som kom till spel utan de två stora startspelarna André Nilsson och Egal Saleman.

Ett Umeå som dessutom behöll nyanlände (en träning med laget) Eric Gilchrese på bänken…

Umeå gjorde 13 poäng i första perioden.
Umeå gjorde 23 poäng i andra perioden.
Umeå gjorde 27 poäng i tredje perioden.
Umeå gjorde 32 poäng i fjärde perioden.

Några i publiken i Luleå Energi Arena visst kanske att Anton Leth gått på basketgymnasiet i Luleå -  men lejonparten hade ingen aning om vem den där killen var som kom in och spelade som en veteran i slutet av matchen…
- Anton skjuter bollen bra och jobbar hårt. Han är ett typexempel. Har kämpat massor efter knäskadan förra året och är på väg, säger coachen Jesper Gustavsson.

Matchsummering?
- Ingen trodde på oss men vi krigade och lät verkligen inte storlek vara ett problem. Vi var ofta i rätt position och vi pratade med varann.

Matchvinnaren med skottet i sista sekunden tyckte inte alls vinsten var osannolik.
- Vi har haft det tufft tidigare, men vet att vilken dag som helst kan bli vår dag. Men vi behövde verkligen den här. En tung bortaseger, säger DeAndre Mathieu, som totalt gjorde 20 poäng och hade 12 assists.

Mitt i spelarjublet så blev det ännu mera drama då Umeås assisterande coach Caroline Muzito-Bagenda svimmade och blev liggande på golvet flera minuter.
- Nu är det okej, sade Carro när hon återhämtat sig och tagit in att hennes lag faktiskt vunnit.

Vad mera? Grekiske Alexandros Varytimiadis gjorde 24 poäng och slet ned 13 returer. Josh Greene var ganska iskall under matchens första del – men samlade ihop sig och sänkte under senare delen av matchen en rad viktiga skott. Albin Frank sköt tre treor – satte alla tre. Bäst i plus/minus var Anton Leth med hela +11. Han sköt också 8 poäng.

Mer läsning: Avgjorde i sista sekunden

Mer läsning: Dramatik mitt i Umeå-segern

TV: Se om skrällmatchen

Sista ordet till Umeå BSKT:s sportchef Luca Romano:
- Det här är nog den största basketupplevelsen sedan jag kom till Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>