Kassörerna gråter?

Denna lördag avgjordes vilket lag A3 Basket Umeå får möta i sin kvartsfinal i EWBL, europeiska damligan.
Matchen mellan Luleå Basket och Zabiny Brno från Tjeckien slutade med hemmaseger för svenska mästarna 75-66. Gästerna ledde länge i en jämn fajt – men orkade inte stå emot i sista perioden som Luleå vann med 24-12.

Ett resultat som innebär att kvartsfinalspelet blir så att Umeå ska åka till Brno i Tjeckien och att Luleå ska bege sig till Rostov-Don i Ryssland. De svenska klubbarnas kassörer gråter? (Alternativet hade varit att ta E4-buss 27 mil).

Sportsligt sett en klart bra insats av Luleå Basket. Nya jättecentern från Litauen hade problem att ha koll på alla tentakler under första bytet så hon åkte på tre foul på fyra minuter. Men Kristina Alminaite anpassade sig snabbt och spelade därefter 19 minuter utan foul och gjorde då 12 poäng, tog fem returer och blockade tre skott. I matchen var det långa stunder Chastity Reed ensam mot gästande Brno. Amerikanskan levererade 27 poäng, 13 returer och 7 assists. På minussidan två klena prestationer av Luleås USA-guarder Michaela Houser och Precious Hall.
Luleå ska i morgon söndag avrunda gruppspelet, hemma mot Piestanske Cajky (Slovakien) normalt sett ett klart svagare lag än Brno. Nu är söndagsmatchen helt betydelselös eftersom Luleå även vid förlust blir grupptvåa på inbördes plus mot Brno. I EWBL ger seger två poäng och förlust en poäng i tabellen.

Umeås blivande motståndare Basket Zabiny Brnos klart bästa spelare är guarden Petra Zaplatova.  Laget som helhet inte alls dåligt – men visade dålig ork i sista perioden och i Luleå ett katastrofalt trepoängsskytte med 5 av 29.

Luleå-Brno 75-66 (17-19, 17-18, 18-14, 24-12).
Luleås poäng: Chastity Reed 27, Kristina Alminaite 12, Chioma Nnamaka 11, Precious Hall 10, Maria Felixova 6, Felicia Ponturo 4, Elin Lomgren 3, Michaela Houser 2.
Brnos bästa: Petra Zaplatova 22.

Kvartsfinalerna i EWBL:
TTT Riga, Lettland - Olimpia Grodno, Vitryssland
Tsmoki-Minsk, Vitryssland -  Piestanske Cajky, Slovakien
A3 Basket Umeå, Sverige - Zabiny Brno, Tjeckien.
Luleå Basket, Sverige – Rostov-Don, Ryssland.
Bäst av två matcher gäller. De högst rankade lagen, Riga, Minsk, Umeå och Luleå, börjar borta och har avgörande match hemma. Kvartsfinalerna ska spelas i början av februari. Umeå har preliminärt sin hemmaretur söndag 10 februari.

Avgörande slutspelet ”Final Four” – alltså med semifinaler, bronsmatch och final – ska spelas 16-17 mars.

x x x x x

Lite om matchen Luleå-Brno

Gästande Brno öppnade starkt och gick till ledning 8-15 innan Luleå vaknade och utjämnade i slutet av första perioden. Period 1: 17-19.

Noterbart 1: Luleås nya center, 205 cm långa Kristina Alminaite, kom in i sin debut och drog på sig tre foul på fyra minuter.
Noterbart 2: Fotskadade lagkaptenen i Luleå, Anna Barthold, står över även denna match.
Noterbart 3: Speakern i Luleå skriker verkligen som hejaklacksledare (är det verkligen tillåtet för en matchfunktionär att ägna tid åt att hetsa publiken?)
Mitt i andra perioden 26-26. Brno har gått från framgångsrika spel nära korgen till trepoängsskytte och det går inte så bra, laget är 1 av 10 från distans.
Noterbart 4: Amerikanskan Chastity Reed bär verkligen sitt lag. Vid 30-32 har Reed 15 poäng, 8 returer, 3 assists.
De sista som händer i första halvlek är att Luleås Precious Hall är ensam på offensiv planhalva – och missar sin layup.
Tjeckiska laget har en bra guard i Petra Zaplatova.

Läget i halvtid: Luleå-Brno 34-37 (17-19, 17-18).

Fortsatt jämn fajt i tredje perioden. Luleå var under med åtta poäng, men kom i kapp till 48-48 efter cirka sju minuter. Alminaite har spelat tolv minuter och börjat göra poäng (6 poäng). Inge fler foul på henne. Luleå låter Brnos trepoängsskyttar stå helt fria – och de missar konstant.
Ställningen inför sista: Luleå-Brno 52-54.

I sista perioden går Luleå upp i ledning efter en tidig trea av Chioma Nnamaka. 57-55. Timeout Brno. 59-55 för Luleå av Alminaite – enligt livestats, I hallen verkar ställningen anges till 58-55, så det är en aning oklart.
5 min kvar: 58-58 eller 59-58.
I slutet av matchen är gråten kanske nära för kassörerna i både Umeå och Luleå. Luleå Basket har kopplat greppet och går upp till tio poängs ledning. Gästerna misslyckas med allt – särskilt illa att de inte vågar gå i närheten av korgen utan kastar tegelstenar från trepoängsland. Luleå målvakt Alminaite är helt klart en stor faktor. Brno har även drabbats av motgångs-upplevelsen att de blir lite orättvist behandlade. Kanske (?) de tjeckiska ledarna har koll på att två av domarna är från Luleå.
Därmed får Luleå åka till Ryssland för sin kvartsfinal och Umeå ska till Brno i Tjeckien.

Matchen slut: Luleå-Brno 75-66 (siffror som nu alla källor är överens om).

Matchen går att se live här

 

3 kommentarer

 1. Jerome

  Hej!

  Vill påpeka att Uppsala Basket i SBL herrs speaker nog är den värsta skrikspeakern vi har i det här landet.

  Även i Norrköping skriks det en hel del……………..

  Mvh

  Jerome

  • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

   Svar: Det är ytterst klubbarnas ansvar att se till att det fungerar bättre – men det borde även vara ett ämne för såväl förbund som ligaföreningar att hantera. Det finns många goda exempel med speakers som ger bra och neutral information under matcherna.
   När det gäller hejaklacksledare så går det att placera sådana på läktaren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>