Umeå-seger efter kaos

Långa stunder spelade A3 Basket Umeå i någon sorts kaos och hade massor av bekymmer när Högsbo gästade Umeå Energi Arena.  Tack vare en trio spelare (Hollie Mershon, Abigail Asoro och Tiffany Brown) som skötte det offensiva jobbet så blev det till slut Umeå-seger med siffrorna 90-75.

- Vi gör en dag på jobbet i förberedelsearbetet inför match mot Luleå torsdag och Brno lördag, ingen underskattning av Högsbo men det såg i första delen av matchen ut som en del tankar låg längre fram. När vi höjde intensiteten så slutade det med en bra vinst för laget, säger Umeås assisterande coach Micke Blomqvist.

Mer läsning: Mershon: ”Inte alltid så vackert”

Tiffany Brown fick pris som Umeås bästa spelare, hon kombinerade 20 poäng med 11 assists och hade bästa plus/minus med sina +20. Hollie Mershon 23 poäng + 7 assists, Abigail Asoro 20 poäng + 9 returer.
För Högsbo bokförde Alexis Hyder tunga 25 poäng med hela 16 returer.

Högsbos coach Robin Sandberg kanske var ute efter nytt rekord i att vara långt ute på plan under pågående spel?
- Ha, ha, då har du inte sett mig alla matcher. Nog var jag aktiv och ganska mycket ute… men nu fick jag inte ens någon varning (skratt).

- Ligan är mycket roligare nu, det är totalt sett fler tajta matcher och bara ett fåtal där någon vinner med 40 poäng. Våra spelare gör ett jättejobb, alltså de som är friska och kan spela. Vi har ju tre skador och är i princip nere på en rotation med sex spelare, hade vi varit nio här i Umeå hade det definitivt hjälpt oss, säger Robin Sandberg efter att Högsbo tröttnat i andra halvlek.

Något hopp om att få tillbaka någon?
- Förhoppningsvis kan Ieva Ivaskeviciute spela igen i slutet av grundserien, kanske, vi får se.

Matchfakta:
A3 Basket Umeå-Högsbo Basket 90-75 (24-21, 11-14, 28-15, 27-25).
Umeå: Hollie Mershon 23, Abigail Asoro 20, Tiffany Brown 20, Ama Degbeon 8, Alyssa Lawrence 6, Isabelle Edholm 4, Sandra Hansson 4, Annie Kjellberg 3, Nina Dedic 2.
Högsbo: Alexis Hyder 25, Hanna Johansson 19, Tiasha Gray 11, Elin Ljungberg 10, Elin Fredrikson 10.

Minus 25 grader i Umeå, 212 åskådare i arenan.

Matchens höjdpunkter:

Övriga slutresultat:  

Mark-Alvik 80-89 (21-31, 15-18, 11-19, 33-21)
Mark: Chase Coley 27, Paloma Anderson 16, Amanda Odqvist 12, Charlotta Dahl 7, Anna Ekerstedt 7, Emilia Axelsson 5, Anna Golob 4, Linn Larsson 2.
Alvik: Elin Ljunggren 25, Paula Juhlin 19, Martina Stålvant 16, Anna Lundquist 8, Tova Sabel 7, Anna Stern 5, Helene Haegerstrand 5, Karla Vres 4.
Publik: 152.

Uppsala-Visby 73-79 (23-19, 16-22, 14-15, 20-23)
Uppsala: Shereen Sutherland 19, Agnes Nordström 18, Ashleigh Brown 15, Ellinor Holmberg 12, Louise Skyttevall 6, Quy Nguyen 2, Ndey Ramou Jeng.
Visby: Branndais Agee 23, Dominique Allen 17, Zakiya Saunders 13, Veronika Mirkovic 12, Jasmine Weatherspoon 8, Anna Kelly 4, Jonna Raflund 2.
Publik: 412.

x x x x x

Rapport  från damligamötet A3 Basket Umeå – Högsbo Basket.

Umeå startar med Tiffany Brown, Hollie Mershon, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.
Högsbo har Tiasha Gray, Ida Fredrikson, Elin Ljunggren, Hanna Johansson och Alexis Hyder.

Första quartern: 24-21
Som väntat intensiv start av Högsbo med coachen Robin Sandberg stundtals ganska långt ute på spelplanen när han ger sina direktiv. Efter två minuter och 2-6 verkar hemmalaget komma i gång. 10-8 efter drygt fyra minuter. Vi ser taktiska växlingar med olika försvarsvarianter, inte minst då zonväxlingar av gästerna – som lika snabbt övergår i man-man. Bra basket från båda sidor. Ställningen 19-19 efter en andra lång trea av Gray. Umeå har bytt in Nina Dedic och Sandra Hansson, sedan Issa Edholm. Elin Fredrikson först från bänken för Högsbo. det sista som händer i Q1 är att Tiffany Brown foulas vid trepoängsförsök. Hon sätter alla sina tre straffkast.

Andra quartern: 11-14
Noteras: Umeås insidespelare Degbeon och Lawrence har inte kommit någon vart i Q1. Högsbos coach applåderar i början av Q2 när Degbeon tvingas skjuta på distans och missar. Hanna Johansson kunde Umeå inte stoppa på bortaplan, verkar jobbigt även denna gång. Läget 26-25 två minuter in i andra.  Hemmalagets anfall går inte direkt smidigt. Försvaret är desto bättre. Högsbo är så långt klart högre träffprocent och leder även returtagningen. Applåder för en reversed layup av Issa Edholm som ger 30-25. Lawrence verkar inte i fas, missar skott och åker på sin tredje foul mitt i Q2. Man måste fråga sig om Umeå inte var förberett på så tufft motstånd under korgarna. Borde inte ens vara en fråga. Nåja. Danielle Elvbo kommer in. Hollie Mershon skjuter en så vacker trea att Robin Sandberg applåderar. 33-27. Umeå åker på lagfoul, så vandring till strafflinjen för Högsbo. Mera foul och snart är ställningen lika, i alla fall 33-32. Timeout A3 två minuter före halvtid. Direkt efter lyckas inte A3 skjuta innnan skottklockan går. Sirap. Sedan blir det mest rörigt när Elvbo missar två närskott på några sekunder. Degeon tar retur, foulas och får bara i ett kast av två. Asoro missar närskott. Detta är inte vackert. Ny retur degbeon, ny foul, bara en poäng på straffarna. Sedan glömmer hemmalaget en liten grej – som att blocka ut under egen korg. Jättebjudning. Elin Ljungberg And One. Det blir 35-35. I detta kaos ny timeout av Janne Enjebo, 41 sekunder till paus. Jahapp i det anfallet tappar Umeå bort bollen. Så det luktar sista skott för gästerna. Dock missar Hyder bra läge och lämnar sekunder till Umeå – men Brown missar sitt skottförsök.

Läget i halvtid: A3 Umeå-Högsbo 35-35.
Summering:
Första halvlek helt på Högsbos villkor. I andra perioden har Umeå tur som inte hamnar i många poängs underläge. – så risigt var spelet. Hemmalaget har bara 30 i skottprocent och uppträdde allmänt ofokuserat.
Notering: Statistiken i livestats stämmer inte till alla delar. De som sköter statsen har kanske blandat ihop spelare eller inte hunnit med på riktigt allt. Ex.vis står Abigail Asoro på 1 av 3 på trepoängsförsök, men hon har skjutit fler försök. Nåväl. Ställningen är 35 lika inför andra halvlek.

Tredje quartern: 28-15
Vad än Umeå har snackat om i halvtid så funkar det inte alls. De ställer ut skorna igen. Enkla, enkla Högsbo-poäng. 35-39. Hemmalaget står mest och tittar på när Högsbo tar alla lösa bollar. Kanske Abigal Asoro fått nog. Hon gör en tvåa och stjäl sedan en boll vilket leder till två straffkast, hon får i en straff och det är 38-39. Tiffany Brown sprider lite glädje med en trea – tyvärr genast en ny bjudning av A3:s försvar. 41 lika. Lawrence går bort sig i försvar och tar på klumpigt sätt sin fjärde foul.
Ny trea av Tiffany Brown ger 48-44. Sedan ny försvarsmiss. 48-46 och på det Umeå turnover. Högsbos spelare behöver bara en screen för att ha friläge nära korgen. A3 foular oftast i det läget. 48-48 efter sex minuter i Q3. Asoro kämpar in 50-48. På det en riktigt lång trea av Tiffany Brown – 53-48 och omedelbar timeout av Robin Sandberg.
Nästa poäng blir ett snabbt uppspel av Umeå. 55-48. i Nästa fast break missar Mershon sin layup. I alla fall mycket mer intensivt A3-försvar med press på bollen och bättre hjälp. Degbeon blixtrar till och lägger i 57-48, plus bonuskast, 58-48 och tio poäng upp. Nytt snabbt uppspel – i det höga tempot hänger inte Högsbo med. Asoro. 60-48 på tavlan. Alexis Hyder är jättetrött och har dessutom fått en smäll på vänsterhanden som kräver ispåse när hon vilar på bänken. Umeå har lagfoul så det blir några kast från välgörenhetslinjen. På ”buzzern” i Q3 släpper Mershon i väg en klockren trea.

Läget inför sista: Umeå-Högsbo 63-50
Högsbos coach höjer rösten duktig och säger att det måste vara aggressivt – som tidigare i matchen. Hans budskap ”13 poäng, ingenting är omöjligt”.

Fjärde quartern: 27-24
Mershon stjäl en boll och ger Umeå 65-50. Sedan är det snudd på ofattbar ringkant ut på två trepoängsförsök av Mershon som båda är sjupt nere i korgen och snurrar, för att på nåt vis ta sig upp och ut. Alexis Hyder är inne igen och lägger i sex raka poäng, tre enkla layups 65-56. detta är inte över. Hansson och Asoro fixar ihop så att ledningen går tillbaka till 13 poäng med 68-56 och då är det timeout Högsbo. Tid kvar 7:12.
Alyssa Lawrence har en katastrofdag, gör forcerad attack och tappar bollen. Strax efteråt inblandad i ny turnover.
Högsbo får skrattretande enkelt ta offensiva returer. det blir både poäng och foul. Det drar ihop sig. 68-62 av Hanna Johansson.  Rörigt i hemmalaget nu igen.
6 min kvar: 68-62.
Snacka om viktig trepoängare när Mershon skjuter 71-62. Efter nya Högsbo-straffar 71-64.
5 min kvar: 71-64. Domarna hittar även en offensiv foul på Umeå. Det är Hanssons fjärde. För Högsbo plockar Hyder upp sin fjärde. Minsann – Lawrence sänker ett skott 73-64. Blixtsnabbt efter det står Högsbo på strafflinjen igen. Hyder. 73-66. Mershon når upp i 18 poäng.
4 min kvar: 75-66.
Hyder stjäl godis av småbarn under offensiv korg. Men Mershon springer in sina 20:e poäng.
3 min kvar: 77-68
Hollie Mershon bombar i en ny trea. 80-68. Timeout Högsbo. Tid kvar 2:34. Hyder verkar inte ha något motstånd under Umeås korg. Asoro visar skott på halvdistans.
2 min kvar: 82-70. Sedan brottas Hyder i överkant och åker på sin femte foul. Nu är matchen klar. Det rinner i väg lite extra i slutet.
1 min kvar: 87-70. Moa Dellbro  och Annie Kjellberg får 45 sekunder på plan. Kjellb jättestort.erg skjuter tvåa, får bonuskast och leendet är jättestort när hon gör 90-70. Högsbo gör akademiska poäng i slutsekunderna.

Matchen slut: Umeå-Högsbo 90-75

 

 

2 kommentarer

    • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

      Svar: Ama Degbeon spelade inte i sista perioden mot Högsbo på grund av en lättare fotstukning. Ska inte vara någon fara för spel mot Luleå på torsdag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>