Toppmötets eftersnack

Säsongens första toppmöte slut. Umeå vinnare med tio poängs marginal. Publiken fick se en match med bra kvalitet och hög spänningsfaktor.

Umeå nådde 81-71 mot ett Luleå utan lagkaptenen Anna Barthold och utan amerikanskan Michaela Houser.

A3 Basket släppte in Tayler Mingo i en comeback som imponerade stort.
– Jag valde att ge henne mycket tid för att hon ska komma in det på en gång. Är hon frisk så finns ingen tvekan. Hon har kommit hit för att spela, säger Umeås coach Janne Enjebo.

– De allra första minuterna hon gjorde var lite skakiga, men sedan var hon väldigt bra och ska ha stor kredd, säger Luleås coach David Visscher om Mingo.

– Det kändes som en evighet sedan jag spelade, men det handlar bara om att hitta rytmen och ha roligt, säger stjärnan själv.

Mer läsning: Ledde Umeå i prestige-seger

Mer läsning: Analys: ”Intressant fortsättning”

TV: Se matchen i repris

Bilden: Applåder för segern mot Luleå. Foto: Henrik Karmehag/VK.

Umeås coach Janne Enjebo summerar sin syn på toppmötet:
– Det är så här när Luleå saknar två nyckelspelare, men de hade andra som klev fram och tog ansvar. Vi förde större delen av matchen och jag är nöjd med segern, det är prestige att vinna och tio poängs marginal är okej.

Om matchningen av egna laget;
– Det var första gången vi hade fullt lag om tolv spelare ombytta. Det är lite svårt att bestämma rotationen en sådan här gång, jag ville spela Mingo mycket för att få igång henne. Sedan är resultatet viktigast en sådan här gång.

Något du skulle vilja sett annorlunda?
– Jag tycker att vi kunde ha sprungit mera, nu hade vi bara snabba uppspel i början av perioderna.

Redan på fredag vid lunchtid lyfter Umeå mot Tjeckien för att redan på lördag spela första kvartsfinalen i EWBL.
– Nu direkt efter matchen mot Luleå har vi kallat in folk och fixat så att spelarna ska få hjälp med massage och återhämtning. Det kommer att bli högt tempo borta mot Brno så det gäller att hänga med då. Resdagen blir en återhämtningsdag, och resan till Brno är ganska okej.

Luleås coach David Visscher säger så här;
– Det var en okej match. Vi saknade två rätt viktiga spelare och kunde ändå ge oss en chans att vinna, men det blev lite misstag i slutminuterna. Jag är stolt över hur laget krigar på, det var positivt för vår utveckling. De fick tillbaka spelare (Mingo) och vi saknade spelare. Det går inte att vara missnöjd.

– Vi får försöka bli friska till nästa gång vi möts, vi vet att det i alla fall blir en gång till (hemma i Luleå i slutet av grundserien).

Nog kommer väl lagen att mötas ännu fler gånger…?
– Visst kan det bli så, men jag är lite vidskeplig och vill inte står och prata om någon SM-final nu när vi precis har förlorat två raka matcher (senast mot Norrköping), något som inte är vanligt för Luleå. Innan någon är i final så gäller det att först kvalificera sig.

Till sist bjuder Bloggen på lite statistik från säsongens första toppmöte:

Tayler Mingos comeback: Spel i 30 minuter och 37 sekunder. 19 poäng totalt. Efter att ha missat sina inledande skott landade skottprocenten på 4 av 10 (40%) på tvåorna, 2 av 3 på treorna (66,7%) och 5 av 6 från strafflinjen (83,3%).
Umeås toppar i övrigt:
Hollie Mershon 14 poäng, 5 returer, 6 assists, 5 steals, bäst av alla i plus/minus med +18.
Tiffany Brown 14 poäng, 7 returer och 7 assists.
Ama Degbeon 18 poäng + 7 returer.

Luleå Baskets poängligaledare Chastity Reed satte 24 poäng, tog även 11 returer och hade 4 assists och 3 steals, plus ett blockat skott. Effektivitetsmåttet på 27 var bäst på banan.
Precious Hall sköt 17 poäng med bland annat 3 av 6 från trepoängsland. Därtill 6 assists och 6 returer.
Stora centern (205 cm) Kristina Alminaite gjorde 23 minuter och det var ett steg framåt i prestation jämfört med tidigare. 9 poäng + 6 returer går att räkna. Sedan ”skrämde” hon bort flera avslut nära korgen för Umeå. Av de som hade mer speltid i Luleå var hon den enda med plus (+4) i plus/minus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.