Europakoll: Sviten tog slut

Tung vecka när segersviten tog slut för turkiska topplaget Cukurova – som spelade i A4 Basket Umeås grupp i EuroCup

Efter 20 raka segrar i turkiska ligan och 11 raka segrar i EuroCup så hände det.

I söndags förlorade Cukurova Basketbol i turkiska ligan, med 64-71 hemma i derbyt mot ligafemman Mersin BSB.

I går torsdag åkte Cukorova ur kvartsfinalen  EuroCup efter hemmaförlust mot italienska Familia Schio. Högst oväntat efter att Cukurova vunnit första mötet borta med fyra poängs marginal. Men 73-81 hemma i Mersin innebär att Familia Schio är i semifinal, totalt med 156-152.

Ukrainskan Alina Iagupova som vanligt bäst i Cukurova, men andra stjärnor hade ingen vidare dag på jobbet, exempelvis Chelsea Gray som sköt 1 av 8 från golvet och hade 6 turnovers.

En notering med anknytning till svenska ligan är att Lattes Montpellier är framme i semifinal efter totalt 158-133 mot Flammes Carolo i kvartsfinalen. I avgörande matchen spelade Taylor Wurtz, tidigare Östersund och Telge, 31 minuter. För Tina Trebec, tidigare Luleå, blev det bara en minut på golvet.

Här är semifinalerna i damernas EuroCup:
Nadezdha Orenburg, Ryssland – Familia Schio, Italien
Montpellier, Frankrike -Girona, Spanien.
(speldatum 21 och 28 mars, bäst av två möten gäller).

x x x x x

Ryska storlaget UMMC Ekaterinburg har också åkt på en förlust i inhemska ligan.. Det hände på hemmaplan i sista omgången av grundserien, det med 74-79 och givetvis mot utmanaren Dynamo Kursk med Breanna Stewart (30 poäng + 9 returer). Båda lagen slutade därmed på facit 17/1 i grundserien. Före jul vann UMMC stort i första inbördes mötet (96-64) och tog alltså hem grundserien på det

I hösta serien för damerna i Europa, alltså EuroLeague, är det klart för ”Final four”.
I den ena semifinalen blir det repris på förra årets final, alltså regerande mästarlaget UMMC Ekaterinburg mot ungerska Sopron. Med andra ord en rejäl utmaning för Soprons svenska stjärna Amanda Zahui som på centerposition ställs mot Brittney Griner.
I den andra semifinalen spelar ryska Dynamo Kursk mot USK Prag från Tjeckien.

(speldatum semifinalerna 12 april (en match), sedan final och bronsmatch 14 april)

x x x x x

I den europaliga som heter EWBL, där både Umeå och Luleå missade sina chanser att gå vidare till finalhelgen, så avgörs ”Final Four” nu i helgen 16-17 mars och det blev ryska Rostov-Don som fick värdskapet.
Semifinalerna:
TTT Riga, Lettland – Zabiny Brno, Tjeckien.
Rostov-Don, Ryssland – Tsmoki-Minsk, Vitryssland.

TTT Riga åkte i EuroLeague ut i kvartsfinal mot UMMC, lita på att det lettiska laget är dundermegafavorit att vinna EWBL.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>