Slut: Ny Högsbo-skräll

Första SM-finalen mellan Umeå och Högsbo, den slutade med en ny skräll av nykomlingslaget från Göteborg.

Matchen slut: Umeå-Högsbo 63-68

SM-slutspel, damer, final 1 i bäst av 5: 
Umeå-Högsbo 63-68 (19-14, 12-18, 15-17, 17-19).
Umeå: Ama Degbeon 18, Hollie Mershon 13, Tiffany Brown 12, Alyssa Lawrence 8, Abigail Asoro 6, Sandra Hansson 2, Nina Dedic 2, Jelena Ivezic 2.
Högsbo: Hanna Johansson 17, Tiasha Gray 12, Alexis Hyder 12, Cayla McMorris 11, Ida Fredriksson 9, Elin Fredrikson 5, Sofie Lundberg 2.
Publik: 826.

x x x x x

Bloggens matchrapport:

Umeås starters: Tiffany Brown, Hollie Mershon, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degebon.
Högsbo: Tiasha Gray, Cayla McMorris, Ida Fredrikson, Alexis Hyder och Hanna Johansson.
Domare: Shaker Nasrollah, Leydy Luna Gogolin och Daniel Tiberg.

Första quartern: 19-14
Finalens första poäng av Umeås Alyssa Lawrence efter fyra sekunders spel. Sedan en jämn inledning de inledande minuterna. 10-8 efter fyra minuter, Hanna Johansson effektiv med sex av sitt lags åtta poäng. Ställningen 12-11 efter sju minuter. Rejäl kamp.
Umeå har bytt in trion Nina Dedic, Sandra Hansson och Jelena Ivezic. Högsbo har luftat Elin Fredrikson och Sofie Lundberg.
I slutet av första blixtrar Tiffany Brown till med fem raka poäng till 19-11. Högsbo kan putsa siffrorna i slutsekunderna då domarna totalt missar att Hanna Johansson dribblar, tar upp bollen och börjar dribbla igen innan hon attackerar korgen. Hanna J har gjort 9 poäng.
Foulnotering efter 10 minuter: Två foul på Umeås Lawrence och Högsbos Johansson.

Andra quartern: 12-18
Inledningsvis byter lagen poäng.  Nya spelare in är Umeås Issa Edholm och Högsbos Elin Ljungberg. När systrarna Fredrikson skjutit varsin trea i matchen är det  25-22 och gästerna jobbar sig till 27-26. Som väntat är Högsbo med och tävlar i allra högsta grad. Vi snackar om ett gäng som besegrat  Luleå borta tidigare i slutspelet. I princip är det helt jämnt också i alla kolumner i statistiken. Robin Sandberg, Högsbo, tar matchens första timeout mitt i andra med 30-26 på tavlan. Kort därefter tar Umeås Janne Enjebo sitt första taktiksnack hemmalaget skjuter riktigt illa från strafflinjen. Träff på endast 3 av 10 straffkast. Det blir 31-30 och gästerna har chans att ta ledningen – det fixar Hanna Johansson 31-32. Hon har då 15 poäng. Sedan kastar Umeå bort bollar och Lawrence tar en helt onödig tredje foul. Janne Enjebo måste ta ny timeout. Därpå tar Hanna Johansson en helt onödig tredje foul just före halvtid. Timeout Robin Sandberg.

Läget i paus: Umeå-Högsbo 31-32
Högsbo har matchens gigant i Hanna Johansson, 15 poäng. Främsta poängplockare för Umeå Holie Mershon med 10.
Umeå har inte kunnat springa så mycket och Högsbo är starka i fem mot fem-spelet.

Tredje quartern: 15-17
Ett uppenbart nervöst Umeå sätter sig i trubbel genom turnovers om och om igen. Högsbo passar bollen bra och hela gästerna röda lag jublar högt när trepoängare gå i, som genom Tiasha Gray och Ida Fredrikson tidigt i tredje. 35-40 och klart momentum för gästerna.  Alyssa Lawrence drar också på sig sin fjärde foul. Umeå kommer igen till 44-44 efter ett par lyckade attacker av Tiffany Brown. Ny trepoängare i slutet av tredje ger ånyo Högsbo fördel. och nya turnovers av Umeå som passar bollen rätt ut i tomma intet.

Läget inför sista: Umeå-Högsbo 46-49
Blir rejält spännande detta. Efter 30 minuter lutar det åt Högsbo-skräll. Umeå underpresterar samtidigt som gästerna gör en kanonmatch.
Kan Umeå hitta sitt spel sista 10?

Fjärde quartern: 17-19
Ama Degbeon håller Umeå kvar i matchen, hennes 18.e poäng betyder 48-49. Asoro springer in 50-49. Högsbo gör här ett par rejäla missar. Asoro foulas hårt på snabbt uppspel. Får i båda straffkasten till 52-49. Vid 52-50 ska Degbeon vila ett tag. 7:40 kvar. Högsbo krigar nåt så infernaliskt, tar typ sex offensiva returer på ett anfall. Hanna Johansson har dock svårt att få i bollen i andra halvlek.
5 min kvar: 57-54
Hanna Johansson åker på sin fjärde foul. Fortsatt dåligt straffskytte av Umeå. Nu 8 av 18. Alyssa Lawrence åker på sin femte foul. Högsbo har 10 av 14 på sina straffkast.
4 min kvar: 58-56
Hanna Johansson kvitterar till 58 lika.
2:52 kvar: 58-58. Nödvändig timeout av Umeås Janne Enjebo. Hans lag får inte alls de avslut de önskat.  Högsbo gör 58-60. Tiffany Brown kvitterar.
2 min kvar: 60-62. Hanna Johansson får sin femte foul och åker ut. Men Degbeon missar två nya straffkast. Sedan straffar för Högsbo (båda lagen har lagfoul). Hyder  missar första, sätter andra till 60-63. Gray stjäl bollen av Brown.  Sofie Lundberg på layup lägger i sina två första poäng i matchen.
54 sek. kvar: 60-65. Ny foul mot Umeå. Nya straffkast Högsbo. Delar av publiken reser sig och går mot utgångarna. Gray sänker båda kasten 60-67. Degbeon blockas av Hyder. Det var matchen. Exakt slutresultat kommer att fastställas med straffkast. 60-68. Inte slut än. Umeå har inget trepoängsskytte denna kväll och då är avståndet för stort.

Matchen slut: Umeå-Högsbo 63-68

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>