Inte överens med coachernas tips

Vid upptaktsträffen för basketligan dam var coachernas tips väldigt tydliga.

På frågan om vilket lag som tar hem guldet så löd svaren; Luleå, Luleå, Luleå, Luleå, Luleå, Luleå, Luleå, Luleå, Luleå…

Nio röster på att storsatsande Luleå Basket tar sig tillbaka upp på tronen. Den enda närvarande på träffen i Stockholm som tippade på regerande mästarlaget A3 Basket Umeå var Umeås egen klubbdirektör Lotta Enjebo.

– Målet är såklart att vi ska försvara vårt guld, samtidigt som jag tror att ligan inte tidigare varit så här tuff, säger Lotta Enjebo, som fortsätter;
– Vi har nästan hela laget kvar och kan bygga vidare på det. Det är positivt. Robin (Sandberg) i Luleå har materialet, men är i en ny situation och sedan ska han få till laget.

Mer läsning: Vägrar på ned på knä i guldstriden

På plats fanns även Sofia Pelander, ett av bara två nyförvärv i Umeås lag.

– Jag tycker absolut att klubben ska kunna försvara titeln, men helt klart är att det inte blir lätt. Man ska ha stor respekt för andra lag och så har Luleå gjort en jättesatsning, säger Sofia Pelander, som själv inte riktigt vet när hon kan spela igen efter sin handskada.

Umeås ligapremiär hemma mot just ärkerivalen Luleå kommer redan den 3 oktober.
– Jag tror inte jag kan vara med redan då, men kanske inte ska säga något definitivt.

x x x x x

Luleås coach Robin Sandberg tvekade inte att tippa guld för sitt eget lag. ”Jag röstar på Luleå”.
På fråga om han känner av pressen så svarade han ”inte ännu”.
– Just nu är jag bara glad och nöjd, jag har i Luleå mer tid som jag kan lägga ned på träningar och spelare. Vi väntar fortfarande på sista pusselbiten Natasha Hiedeman (upptagen med slutspelet i WNBA).

Noterbart: Natasha Hiedemans Connecticut Sun vann första semifinalen (bäst av fem) med 85-74 hemma mot Los Angeles. I den första semifinalen blev Luleås nyförvärvade USA-guard kvar på bänken hela matchen. Sun gick stenhårt på startfemman där alla fick mellan 32-40 minuter.
I den andra WNBA-semifinalen vann Washington med 97-95 mot Las Vegas.

x x x x x

I coachernas tips så var det stor majoritet för att Uppsala skulle bli ligans jumbolag.
Uppsalas nye head coach Mady Mahdy såg det som lite tändvätska och meddelade att klubben har en ny stor spelare på väg in efter att en tidigare amerikanska skickats hem.

x x x x x

I tippandet om vem som ska bli ligans mest värdefulla spelare trodde de flesta på veteranen Janel McCarville. Den tungt meriterade amerikanskan missade slutspelet förra säsongen, vilket då var ett stort avbräck för Alvik Basket.
– Vi var ligatrea då, men tvingades spela playoff utan vår bästa spelare. Det som räknas är hur säsongen avslutas och om du har tillgång till alla spelare då.  I truppen har vi även många unga talanger, där Tova Sabel är en av Sveriges mest lovande spelare, säger Alviks coach Fotios Ioannidis.

x x x x x

Främsta utmanare till norrlagen Luleå och Umeå väntas bli Alvik och Telge.
Telge Basket har de senaste två åren åkt ut i semifinal i raka matcher, 2018 mot Luleå och 2019 mot Umeå.
– Målsättningen är definitivt semifinal igen, men nu ska vi försöka sno matcher, vi kan inte åka ut med 0-3, säger coachen Viktor Bengtsson, som vill återuppleva vibbarna från 2017 då Telge vann en match uppe i Umeå och även hade sista skott för seger i en hemmamatch…

x x x x x

Visbys coach Eivind Möstl vittnade om problem med kontinuitet och problem med att få tag på svenska spelare.
– I fjol hade vi åtta nya, i år tror jag det är sju nya spelare i truppen. Vi hade som mål att ha två, max tre, utländska spelare – men blir tvungna att ha fem utländska.

x x x x x

Wetterbygdens coach Frasse Pinto vägrade prata resultatmål i form av tabellplacering.
– Vi har byggt ut coachstaben så vi är fyra stycken. För oss är målet framför allt att spela en bättre uppgraderad basket.

x x x x x

Marks coach Pascal Leras betonade att klubben är en basketskola med kultur och planen är att stegvis bygga ett konkurrenskraftigt lag.
– Men vi ska den här säsongen förstås försöka undvika sistaplatsen…

x x x x x

Högsbos coach och sportchef Jonas Fredrikson låg lite lågt med det som i fjol var ett skräll- och finallag.
– Det som hände var magiskt och vi fyllde arenan. Vi har tappat sju spelare och har nu inte samma djup i laget, men vi har spets. Vi har en målsättning att bli bättre än i fjol då vi var sjua i grundserien… så vi siktar på att bli sexa.
Hanna Johansson hade en stor roll när Högsbo utmanade Umeå i guldmatchen. Hon är inte längre med.
– Hennes syster Elin, som varit borta för knäskada, är intressant i vårt lag, säger Jonas Fredrikson.

x x x x x

Eos assisterande coach Xavier Hernández Bofill från Barcelona är ny i svenska ligan. Även IK Eos från Lund, i våras i semifinal, har tappat spelare.
– Men vi har en bra mix av unga och äldre spelare.

x x x x x

Kevin Taylor Lundgren har flyttat till Norrköping och tagit över Dolphins damer.
– Vi ska försöka ta oss så långt som möjligt utan att offra något i det långsiktiga arbetet med spelarutveckling.

x x x x x

En nyhet som kom på upptaktsträffen är att SBL Dam har ny samarbetspartner för webbsändningar.
Alla ligamatcher kommer att livesändas i samarbete med Solidsport. Samma kanal har sedan tidigare sändningar av SuperEttan och ett stort antal basketturneringar på ungdomssidan.
Priset för att se alla matcher i damligan ska ligga på 99 kr/månaden.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.