EM-kval-kväll

EM-kvalet är i gång för damerna. Israel-Sverige går att se på SVT Play

Matchen startade kl 18:00 och blågult har startat bra med ledning 6-23 efter den första perioden. Israel har ett nytt ungt lag, men har inlett till och med svagare än väntat.

I inledningen av Q2 gick det stå i svenska spelet, 6-2 Israel och tidig timeout av nye svenske landslagscoachen Marco Crespi. I den svenska coachstaben finns Caroline Muzito Bagenda med, hon har nu ledigt från vardagssysslan som assisterande coach i Umeå BSKT:s herrligalag.

Klart bra energi i Israels lag. Sverige tempofattigare i andra och väldigt många trepoängsförsök med klen utdelning.
Andra perioden: 12-15. Ställningen i paus: Israel-Sverige 18-38.

Första halvan av tredje perioden klart seg. Sverige har rasat ned till låga 35 i skottprocent (på treorna bara just över 20%).
Tredje perioden: 15-19.

Läget inför sista: Israel-Sverige 33-57. Avslutningen okej.

Slut: Israel-Sverige 40-77 (8-23, 12-15, 15-19, 7-20).
Sverige: Lollo Halvarsson 15, Elin Eldebrink 14, Frida Eldebrink 12, Kalis Loyd 10, Amanda Zahui 10, Farhiya Abdi 6, Regan Magarity 6, Binta Drammeh 2, Ellen Nyström 2.

Summering: Inte märktes mycket av att Sverige fått ny landslagsledning. Damerna spelade som de brukar med flera märkliga inslag – som att alla utan boll står still och tittar på i anfall, som att den som tar retur under egen korg i sakta mak själv ska dribbla upp bollen. Dåligt distansskytte, på laget 9 av 29 på treorna. Lollo Halvarsson säker nära korgen med 6 av 6. Godkänt försvar. Okej, det blir en klar seger i första kvalmatchen – men ärligt så är det mot ett riktigt svagt motstånd.

I Sveriges kvalgrupp finns som tredje lag Montenegro - med Luleå Baskets Milica Jovanovic. Sverige spelar hemma mot Montenegro nu på söndag. Då får blågult betydligt mer att bita i. Uppkast kl 15:00 i Malmö.

x x x x x

A3 Basket Umeå har en spelare som är med och EM-kvalar – det är centern Sofia Pelander som representerar Finland. Blåvitt inleder kvalet i grupp G sent i afton med bortamatch mot Portugal.

Uppdatering: Strax före midnatt gick slutsignalen i Portugal och det för en match som Finland och Pelander får försöka glömma snabbt. Portugal vann med 71-48 och Pelander fick som startspelare bara 10 minuter på golvet (fyra foul). A3-centern hade ett skottläge och gjorde på det 2 poäng. Det blev därtill 3 returer och 1 assist.

x x x x x

Givetvis finns en del bekanta före detta Umeå-spelare/svenska ligaspelare med i EM-kvalet. Exempelvis i Litauen spelar både Mante Kvederaviciute och Santa Baltkojiene. I Lettlands landslag finns förstås Zenta Melnika. I Kroatien Ana-Marija Begic. I Serbien Dajana Butulija. I Storbritannien Chantelle Handy.

x x x x x

Skräll med nytt pass. EM-kvalet öppnades med att Ryssland i grupp C häpnadsväckande torskade hemma mot Bosnien-Hercegovina med 69-70. Bortanationen har utrustat Bahamas-födda WNBA-stjärnan Jonquel Jones med nytt pass och hon levererade 29 poäng + 16 returer.

x x x x x

13-åring i A-landslag i EM-kval. Japp. Ni läste rätt. 13-åriga forwarden Juste Jocyte, 184 cm, fick speltid för sitt Litauen mot Albanien. På knappt 10 minuter hann denna 05:a med 4 poäng, 3 assists och 1 retur.
P.s. Hon fyller 14 år om fem dagar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>