Inget gratis – men Umeå vann

Söndagens ligaspel för damerna inleddes med matchen mellan seriefemman A3 Basket Umeå och seriesjuan Wetterbygdens Sparks. Senare under dagen kunde Luleå Basket ta över serieledningen – genom att hemmabesegra Högsbo Basket i ”tidig seriefinal”.

Matchen i Umeå slut: A3 Basket Umeå-Wetterbygden Sparks 81-74 (21-16, 22-16, 25-24, 13-18).

Umeå: Lajahna Drummer 15, Alyssa Lawrence 13, Sofia Pelander 12, Tamara Radocaj 10, Tiffany Brown 10, Jelena Ivezic 8, Moa Dellbro 7, Danielle Elvbo 2, Sandra Hansson 2, Kristina Udekwu Jansson 2.
Wetterbygden: Samantha Cooper 28, Sarah Saba 18, Emina Busatilja 12, Lovisa Hjern 11, Jelena Krsmanovic 2, Cajsa Uhrström 2, Emma Johansson 2, Eira Borgh 2.

Umeås damer tog hem spelet – trots en svag avslutning. Matchen ännu ett bevis att ingenting är gratis den här ligasäsongen.

Wetterbygdens coach efteråt. Nöjd?
- Både ja och nej. Vår gameplan var bra och försvaret funkade fram till små misstag där Umeå får ta offensiva returer och många andrachanser. Men det är djäkligt kil att spela sådana här matcher mot bra lag. Vi är unga och vi lär oss, säger Frasse Pinto.

A3 Basket Janne Enjebo. Nöjd?
- Nämen, jag får ta på mig en del av det som händer med lite för mycket byten som stör momentum. Sedan slappnar väl laget av och gör det onödigt svårt, på något sätt en dag på jobbet, inte mer än vad som krävs.

Dubbel-dubbel för Alyssa Lawrence 13 poäng + 11 returer, Sofia Pelander med 12 poäng + 13 returer och Tiffany Brown 10 poäng + 10 assists.  Värt att notera är personligt poängrekord i ligan med 7 ”pinnar” av Moa Dellbro.
Gästernas Samantha Cooper klockade in på 25 poäng + 10 returer.

x x x x x

Toppmötet mellan Luleå och Högsbo var busjämnt efter en halvlek – men sedan tog tippade guldlaget Luleå över helt. Det slutade med komfortabel seger med siffrorna 77-62.

WNBA-guarden Natisha Hiedeman har blivit varm i kläderna på den här sidan Atlanten och snuddar vid trippel-dubbel med 20 poäng, 11 returer och 8 assists.

x x x x x

Matchen i Umeå Energi Arena har uppkast 14:30. Luleå-Högsbo spelas med start 16:00.

- Ligan är mycket jämnare än tidigare, konstaterade gästande Wetterbygdens coach Frasse Pinto före uppkast i Umeå.

Bloggen ger delrapporter. A3 Basket har fullt lag vad det verkar då både Jelena Ivezic och Isabelle Edholm har värmt upp.

Domare i Umeå-matchen är nyblivne Fiba-domaren Shaker Nasrollah i sällskap med Daniel Tiberg. Båda ingick även i lördagens team som dömde BSKT-Borås i en utmärkt insats.
Umeås startfemma: Tiffany Brown, Ramara Radocaj, Jelena Ivezic, Alyssa Lawrence och Lajahna Drummer.
Wetterbygden: Lovisa Hjern, Cajsa Uhrström, Sarah Saba, Emma Johansson och Samantha Cooper.

Första perioden: 21-16.
Matchens första poäng av A3:s Drummer – gästerna första av Saba. Sparks amerikanska forward sänker även matchens första trea. Sett till intensitet och attack är gästerna från Huskvarna mycket mera laddade än hemmalaget. Redan efter fyra minuter är ställningen 6-10 i poäng och 3-6 i returer och då måste Umeås coach Janne Enjebo ta en första timeout.
Umeå tar ikapp till 12 lika. Sedan missar Drummer ensam med korgen. Lite trött och får byta med Sofia Pelander. Sparks har skickat in Jelena Krsmanovic och Eira Borgh. Jelena Ivezic skjuter 15-12 för Umeå. Copper sätter ett av två straffkast och då vid 15-13  vill Frasse Pinto ha timeout. Ungefär sju och en halv minut spelat. Sandra Hansson in för Umeå. I slutet av första kommer även Danielle Elvbo in. Hemmalaget klev fram i försvar efter den lite tvehågsna starten. Hade 21-13 efter en fin ”run” på 15-3. I sista sekunden av Q1 drog inhopparen Emina Busatlija i en viktig trea för gästerna.

Andra perioden: 22-16.
Ny tidig trea av Busatija. Sparks testar då och då zon. Pelander tar ett par rejäla returer. Drummer fixar 27-19. Sedan dags för Isabelle Edholm att känna på golvet. Oj, jättemiss av Umeå. Elvbo står vid sidlinjen och snackar med coachen när Sparks anfaller och då med fem mot fyra, det landar i en trepoängare. Coach Pinto roterar friskt, även Ebba Sjökvist och Anna Dahl är i spel. Den enda som spelar hela tiden är Cooper. Mitt i Q2 är läget 34-24. Umeå är inte klockrena i sina försvarsbyten, då och då spelar liten Umeå-guard mot stor Sparks-lirare. Om någon undrar har Tiffany Brown en dag där hon knappt synts till i första halvlek. Umeå är 0 av 6 från trepoängsland och missar en hel del även nära korgen. Pelander har tagit sju offensiva returer men har svårt att konvertera det till poäng. Copper fick en kort, kort, vilopaus. Brown är inte vaken i försvar och släpper Saba för fri trea, men Brown skyndar sig att svara med egen trea i nästa anfall. Hon följer upp med layup och bra försvar som driver Cooper till stegfel. Bra sista sekvens av Brown före paus (räckte det med att Bloggen skrev att hon varit osynlig?)

Läget i halvtid: Umeå-Wetterbygden 43-32.
Umeå har gjort bra jobb mot Cooper och hållit henne på 8 poäng + 6 returer. Gästerna hänger kvar i matchen tack vara trepoängsskyttet med 5 av 12. Hemmalaget är 1 av 8. Totalt ligger lagen på 37% – 36% från golvet, då har Umeå betydligt fler avslut och sålunda fler missar.

Tredje perioden: 25-24.
Umeå öppnar vasst med sex raka poäng till 49-32. En gnutta avslappning i försvar och direkt kommer fem raka poäng för gästerna till 49-37. Ganska ofattbart sedan att Busatija får stå ensam vid trepoängslinjen och sikta länge – ny trea. Coach Janne Enjebo måste ta timeout vid 51-42. Bra jobb av Sparks och ett hemmagäng som plötsligt blev bekväma när ledningen råkade bli +15 poäng för ett ögonblick. Första Umeå-anfallet efter taktiksnacket blir långt ifrån bra, mest Radocaj som studsar boll – men hon lyckas krångla i en tvåa och bonuskast. Enkla Sparkspoäng på det. Sedan tre kast för Brown som foulas vid försök till långskott. Hon sänker tre straffar. 57-44 efter drygt halva Q3. Sedan kan Hjern driva mot korgen och göra poäng mot Drummer – som dessutom drar på sig sin tredje foul. Dags att byta ut Drummer. Sparks flyttar bollen bra. Når 57-49.
Moa Dellbro får chansen att lösa av Radocaj. Nu har Cooper kommit i gång – skjuter trea. Inget vidare försvar av den linjen av A3. Frasse Pinto byter nu tre spelare åt gången – allt för att hålla intensiteten uppe. Moa Dellbro får skjuta helt utan bevakning av Sparks, gästerna koncentrerar sig på övriga – men hon missar tre raka trepoängsförsök. Till slut sitter bollen i Dellbros fjärde raka försök. Nästas gång blir det en tvåa av Dellbro. På ”buzzern” rullar Dellbros nästa försök ut.
Intressant att A3 Basket köpte den taktikgrejen från Wetterbygdens sida – starkt av unga Dellbro att fortsätta.
Umeås problem i Q3 handlade mest om tillbakalutat försvar. I årets liga funkar det inte.

Läget inför sista: Umeå-Wetterbygden 68-56.

Fjärde perioden: 13-18.
Inleds med insidespel och Pelander-poäng. 70-56. Sedan straffkast för Elvbo. Missar dock båda. Sparks missar ett trepoängsförsök. Det blir nog mera chansartat från gästerna här i sista. Snabbt uppspel gör att Dellbro kan springa in en layup. Sparks attackerar mot Elvbo som drar på sig två raska foul med straffar för gästerna som följd. Elvbo får byta.
7 min 20 sek kvar: 72-60. Timeout Wetterbygden.
Uselt beslut av Pelander tidigt i ett anfall gör att Sparks tar bollen. Hansson gör sedan sina två första poäng – omedelbums får gästerna i en trea. Därpå två anfall där Sparks låter Hansson stå ensam utanför trepoängslinjen – hon missar båda försöken. Umeå byter in Kristina Jansson Udekwu för första gången.
5 min kvar: 76-63.
Nio spelare i Umeå finns med i poängprotokollet. Åtta spelare för Sparks har gjort poäng.
4 min kvar: 76-63. Ett par tappade bollar av hemmalaget. Ett par skottmissar av gästerna. Turnover Sparks. Hansson missar ny trea. Cooper sänker trea på andra sidan. Vi har 76-66. Hansson tappar boll. Gratispoäng för Sparks. 76-68.
3 min kvar: 76-68.
Kristna Jansson lägger i sina två första för 78-68. Gästerna kämpar kopiöst, missr trea, tar offensiv retur, får med sig foul för tre straffkast. Två går i 78-70. Ny turnover av Umeå. Slarv. Detta är inte över.
2 min kvar: 78-70.
Sparks kommer närmare, enkel tvåa. 78-72. Brown missar två gånger om. på närskott… Helt iskall A3-offensiv.
1 min 19 sek kvar: 78-72. Umeås boll efter stegfel Sparks. Timeout Enjebo.
Brown assist till Drummer som blir fri och lägger i 80-72. Cooper två nya. 80-74. Långt anfall. miss Radocaj. Umeå får tillbaka boll, retur Brown efter Sparks-skott. Då var det klart. I slutsekunder två kast för Radocaj – som sätter ett.

Matchen slut: Umeå-Wetterbygden 81-74.
Umeås damer tar hem spelet – trots en svag avslutning. Matchen ännu ett bevis att ingenting är gratis den här ligasäsongen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>