Gruvor och riskkapitalister

Alla som såg TV debatten mellan Jonas Sjöstedt (v) och Annie Lööv (c)  kommer ihåg vänsterns idé att gruvexploatörerna bör betala en mineralavgift när dom kommer hit och utvinner mineraler i Sverige. Jonas föreslog 10% i jämförelse mot dagens 2 promille. C med Annie Lööv i spetsen slår bakut och kan inte tänka sig att detta är kostnader som riskkapitalisterna skall stå för och kallar avgiften för skattehöjningar. 

Jonas Sjöstedt menar att mineralavgiften skulle täcka kommunens kostnader av ökade krav på  samhällsservice som en gruvetablering medför. Utbyggnad av infrastrukturen skulle Staten stå för vilket innebär att den kostnaden hamnar på alla svenskars skattsedel. Kommunen drabbas av stora kostnader i form av bostadsområden, vatten och avlopp, framdragande av fibernät, vägar och planering av nya bostadsområden m.m. vilket hamnar på kommunmedborgarnas skattsedel.

Staten och kommunerna skall stå för kostnadera som krävs vid en gruvetablering medan riskkapitalisterna tar hem vinsterna till Kanada, Australien eller till yttre rymnden. C med Annie Lööv i spetsen menar således att vi skattebetalare betalar notan medan inkomsterna  minus 2 promille skall tillfalla internationella finanshajar. 

Andra länder med mineralförekomster tar betalt för det som utvinns från respektive land medan Sverige göder riskkapitalisterna. Att Annie Lööv som centerns främsta röst inte har förmågan eller viljan att se den lokala samhällsnyttan med (v) idé om en mineralavgift kanske beror på att förslaget utgick från att skapa en fond som skulle vara tillgänglig för de kommuner där gruvetableringar sker. Pengarna skulle således inte hamna på Stureplan utan i den glesbygd där gruvor planeras. Stureplanscentern har visat sitt rätta jag i den frågan och anser tydligen att 2 promille räcker, bara det hamnar i närheten av Stureplan.

Vad som gör mig än mer bestört är att Storumans kommunalråd Thomas Mörtsell (c) inrättar sig i ledet bland andra centerpartister runt Stureplan och sågar vänsterns förslag om en höjning av Svenska mineralavgifter. (Läs VF 22 jan.)  Jag har aldrig hört att Mörtsell motsatt sig de bygdemedel på ca. 10 milj / år som det helsvenska Vattenfall betalar till Storumans kommun, men när internationella riskkapitalister kommer på fråga skall det vara gratis. Thomas Mörtsell tar inte ens chansen att bl.a.  starta ett eget flygbolag från Gunnarn med dom pengarna, huvudsaken att Stureplanscentern blir nöjda och glada; kanske riksdagsmannakarriären hägrar, men då måste c klara 4%-spärren först.

Jonas Sjöstedt ställde frågan till Annie Lööv hur skulle Norges finanser ha sett ut om de multinationella oljebolagen fått exploatera och pumpa upp oljemiljarderna som genereras i Norska oljefält gratis, jag ser ingen skillnad, – men centern har nog inte förstått sammanhanget. I Norge finns i dag en blomstrande landsbygd för där har man insett värdet av sina naturtillgångar.

Jag är i alla fall glad över att Mörtsell inte var kommunalråd under vattenfallsepoken, då hade vi kanske inte ens haft bygdemedlen. 

Jag är faktisk extra stolt över att vara vänsterpartist när jag konstaterar att vänstern genom Jonas Sjöstedt på allvar tar tag i frågor som berör lands- och glesbygdsfrågor trots att vi är få väljare jämfört med storstadsområdena.  

3 kommentarer

  1. Sven.

    Hur skulle det sett ut, om Sverige inte skrattat ut norrmännen när de inbjöd sverige att vara med när Ekofisk provborrades?

  2. Bengt-Göran Burman

    Svar till Sven. (2013-01-25 11:49)
    Politiker i alla läger har under åren gjort många kullerbyttor. Att vårt kommunalråd Mörtsell inte vill veta av nya möjligheter till inkomster till kommunen är oroväckande för att inte säga ansvarslöst. Vi har bl.a. en del kommunägda företag som går med stora förluster och nya verkar vara på väg.

  3. Sigrid Stångberg

    Jag är verkligen riktigt upprörd över att folkvalda inte förstår vem dom tjänar! Det är vi som betalar så att dom kan sitta där dom sitter! Och sedan har man mage att flina när man borde begripa att vi, kommunmedborgarna, är dom som man i egenskap av folkvald, ska lyssna på och värna om, också ekonomiskt, och då menar jag alla och vi är många som är bestörta över Tomas Mörtsell som inte begriper vårt bästa! Dvs vi ska inte betala medan utländska multiföretag bara tar och sedan går helt fria! Tack och lov att Jonas Sjöstedt vågar säga från! Andra förstår,i vanlig ordning, först när skadan är skedd och plundringen genomförd! Men då är det för sent! Och Annie Lööv, anstränger hon sig ens att förstå?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.