Ovanlig satsning vid entré Storuman

Folkbladet 23 april 2014 stod att läsa om en intervju med kommunalrådet Tomas Mörtsell. Intervjun skapar stor förvirring. Ärendet diskuterades i senaste kommunstyrelse där jag själv var med och kan bara konstatera att en hel del felaktigheter finns i intervjun med Herr Mörtsell.
Citat 1. ”Och nu verkar det alltså inte vara långt borta innan spaden sätts i jorden. Det hänger lite på hur många företagare som är intresserade säger han”. Slut citat 1. I en demokrati menar jag att det först och främst krävs ett Fullmäktigebeslut innan det sätts några spadar i jorden, vilket inte ännu finns.
Citat 2. ”I den nya affärslokalen som ska bestå av flera olika butiker ska man bland annat kunna köpa byggmaterial.” Slut citat 2.
Vid den bristfälliga information som framkom vid kommunstyrelsens möte framgick tydligt att affärslokalen var avsedd för ETT enda företag till en kostnad på ca. 17 milj. kronor. Vad blir då kostnaden om kommunen bygger för fler företag? Bygger man för ett företag nu blir det svårt att säga nej om fler intressenter dyker upp och kräver lokaler i framtiden.
Citat 3. ”I anslutning till lokalen ska dessutom en plattform byggas där tyngre fordon kan stanna till för shopping, rast, vila.” Slut citat 3.
Min första fråga är hur många långtradare stannar i Storuman för att shoppa byggmaterial?
Samtidigt finns ett önskemål om ett Truck-Stop vid Tullen i Tärnaby där finansieringen skulle ske med privata medel, men som stötte på politisk patrull och som uppenbart inte är intressant bland makthavarna i kommunen. Vad håller ni på med ?
Blir det fler jobb ? Citat 4. ”Inte jättemånga nya jobb men i alla fall några.” Slut citat 4.
Den stora frågan är, hur många befintliga företag drabbas negativt av detta? Frågetecknen hopar sig och framförallt strider detta projekt mot Kommunallagen. Troligen.

6 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Jag har tidigare bloggat om detta och kommit fram till att kommuner inte ska bygga och bedriva fastighetsbolag med inriktning på kommersiella lokaler., allra minst butikslokaler. Så har det varit historiskt i Sverige och så får det förbli i Storuman. Kommunala skattemedel ska inte vara riskvilligt kapital i nya kommunala pseudoverksamheter. Butikslokaler är en fråga för Storumans företagare.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Kommunen bör naturligtvis orda fram tomtmark till företag. Seriösa företag bygger själva sina affärslokaler. Att kommunen skall skuldsätta sig för liknande byggen känns inte bra.

      • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

        Tycker det känns fel när kommunalrådet sprider vilseledande information till medborgare i media. Vi alla politiker måste kunna vara öppna och tala sanning.

  2. Ewa Larsson

    Hej!
    Rent spontant, utan att ha läst VF:s artikel, så kan jag tycka att det visst finns ett ”smart drag” att bygga lokaler för företag.
    Däremot ska inte kommen bedriva fastighetsbolag i något konkurrenssyfte, utan jämna marken för att få fler företag att komma till kommunen, med rimliga hyror.
    Som det är idag så finns det nog inte några större pengar eller möjligheter för ett företag att bygga sina egna lokaler om det inte är stort nog eller att det finns en stor kedja bakom som bygger.

    Att ”peka ut” vilka man bygger för strider dock mot mitt eget tyckande, precis som ovan person skrivit, när det gäller att slå ut redan befintliga företag i kommunen.

    Tanken på ”ett stopp med parkeringsmöjligheter” för större bilar utefter E45:an är nog inte heller helt fel tänkt. En dusch och ett riktigt mål husmanskost med tankmöjligheter vore säkert en dröm för många långåkare. Ytterligare en möjlighet finns ju för skoteråkare att kunna åka in, tanka både bränsle och en varm kopp choklad.

    Så sammantaget är nog ideén med nya lokaler bra, men kommunen bör kanske titta sig runt och ta in sakkunnighet för utformning och hur ett område kan ägas och förvaltas. Det handlar ju till syvenes och sist om skattemedel och dess fördelning. Men utan lokaler och plats för företag finns små möjligheter att få nya och gamla att växa.

    Spännande tankar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.