Nya vk.se. Plusskiten till exempel

Jag har haft det stora nöjet att följa de stora dagstidningarnas utveckling på webben. Jag minns med ett leende på läpparna tiden då expressen.se bestod av reklam för tidningen, det var i stort sett en bild av omslaget på dagens Expressen, och inga artiklar gick att läsa. Mycket har hänt sen dess, och vi har gått från nästan allt tillgängligt och gratis till olika former av betalmodeller för tidningarna. Omstöpningen av vk.se liknar dock lite väl mycket den första expressen.se-versionen.

Jag förstår att tidningarna inte vill ge bort hela innehållet gratis, och att man vill ta betalt på ett eller annat sätt av läsarna.

Några varianter som förekommer:

1. Bara lägga ut en mindre del av papperstidningsinnehållet på webben, men tillräckligt mycket för att få läsare till webben. I denna lösning kan det också förekomma att man publicerar delar av artiklar med ett frestande ”Läs mer i dagens tidning” på slutet. VK och Folkbladet har båda fram till i måndags använt sig av den varianten.

2. Ta betalt för längre artiklar, temareportage, och andra lockartiklar. DN.se och aftonbladet.se gör det med framgång. Deras sajter har fortfarande massor av gratisartiklar, de smög igång sina Plustjänster och nu kan man ana att de ökar dosen Plus till förmån för gratisdelen, men med omdöme.

3. Nästan inget gratis. Vk.se och folkbladet.nu har valt den lösningen. I ett slag blev sajterna närmast oläsbara för oss icke-prenumeranter. De har inte den goda smaken heller att bjuda på ingressen till artiklarna som till exempel aftonbladet gör. Det finns ju numera väldigt få anledningar att gå in på vk.se om man inte har plustjänsten. Vi vk-bloggare lär ju få se minskade trafikmängder också.

4. Viss mängd gratisläsning. Svd.se låter läsarna läsa ett visst antal artiklar gratis varje månad, men sen måste man betala. Deras lösning för att förhindra gratisläsning var i och för sig en aning naiv (jag har i tidigare blogginlägg berättat hur man går runt det skyddet).

5. Nu vet jag inget exempel på det från tidningsvärlden, men många betallösningar, till exempel Spotify, bygger på att man kan få en gratisversion som är hyfsad, men där betalversionen är mycket bättre och reklamfri. Att Pluskunderna ska behöva få reklam när de läser sina Plusartiklar känns inte helt klockrent.

Min personliga tro är att vk.se och folkbladet.nu visserligen kommer att ha kvar sin Plustjänst, MEN att den väldigt stora majoriteten Plusartiklar kommer att minska. De kommer att se trafiken till sajten minska i så stor omfattning att de kommer att ha en lösning som är mer lik aftonbladets. Annonsörerna på vk.se vill säkert att även gratisläsarna ska få en chans att se annonserna, och det blir ju lite svårt om gratisläsarna tröttnar på att bara få läsa rubriker istället för artiklar.

 

5 kommentarer

  1. Marianne Hägglund

    Håller med dig fullständigt. Man kanske ska bojkotta vk bloggen??
    Det är ju ändå SOM VANLIGT politikerna som tar mest utrymme
    OCH deras bloggar.Man ska kanske flytta bloggen och skriva under politikerbloggen istället, för där bloggas det minsann inte bara om politik har jag sett Men man får SYNAS mer ./Marianne

    • Betraktaren X (inläggsförfattare)

      Ja, vi får se vad som händer, men jag ger vk-bloggen ett tag till i alla fall.
      Jag tror att du skulle passa klockrent under politikerbloggen!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.