Kristen fundamentalism, del 2

Jag har blivit varse att evolutionsteorin ifrågasätts på sina håll även i Sverige i vissa kristna kretsar. Jag hade fått för mig att det mest var en amerikansk företeelse. Nu senast i en av Christer Åbergs tre (!) VK-bloggar.

http://blogg.vk.se/riktmarket/

Rubriken slår fast att vi inte kommer från krokryggiga apor, och så hänvisar han till en undersökning om att en tredjedel av amerikanerna inte tror på evolutionsteorin. Jag ser det som ett misslyckande för det amerikanska skolsystemet snarare än ett belägg för att evolutionsteorin skulle vara fel.

Förenklat och förkortat fungerar den evidensbaserade vetenskapen på så sätt att något forskarteam kommer fram till ett resultat via sin forskning. De publicerar resultaten och möjliggör för andra att återskapa försöken, eller jobba vidare utifrån resultaten. Det är ju inte så enkelt att alla resultat som forskare kommer fram till som är korrekta, men med denna metod kommer resultaten att kontinuerligt att förfinas och omvärderas. Evolutionsteorin har genomgått denna process under väldigt lång tid, och det finns faktiskt ingen konkurrens till evolutionsteorin som bedöms som vetenskaplig. Populär i USA är den så kallade Intelligent Design teorin, som ytterst förenklat går ut på att det finns organismer som är så komplexa att de inte kunnat utvecklas via evolutionen utan att de skulle kräva någon form av handpåläggning av någon, till exempel en Gud. Ett av problemen med ID är den logiska uppbyggnaden i argumentationen, dvs. att om något (till exempel synbara hopp i evolutionen) är svårt att förklara med evolutionsteorin så skulle det vara ett argument för ID. Ja, ni märker ju själva vilket märkligt sätt det är att argumentera. Det kan ju vara värt att poängtera att bara för att evolutionsteorin visar på hur organismer utvecklas under långa perioder så utesluter den inte existensen av en Gud.

För att ta ett exempel på liknande argumentation som ID-rörelsen ägnar sig åt. En övervakningskamera filmar ett knivmord. På filmen ses 7 knivhugg av gärningsmannen. I filmen finns en 10 sekunder lång lucka. Kroppen har 8 knivhugg. Det SKULLE kunna vara så att en andra person kommit in, tagit kniven av den första gärningsmannen, tillfogat offret ett knivhugg, gett tillbaka kniven och försvunnit ur bild. Det SKULLE också kunna vara så att Djävulen knivhuggit det 8:e hugget osv. Eller så skulle det kunna vara så att den gärningsman som syns på filmen också huggit det åttonde hugget. Motsvarigheten till evolutionsteorin skulle försöka hitta teknisk bevisning till vad som hänt vid det åttonde knivhugget, medan motsvarigheten till ID fritt skulle fabulera fram en förklaringsmodell baserat på en eller annan Djävul varit framme. Bara för att det ena förklaringssättet inte (ännu) kan förklara det åttonde hugget innebär det inte att Djävulen är den skyldige.

Måtte vi slippa strunt som ID här i Sverige framöver.

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Det är väl ungefär samma procentsats människor som tror på ID som tror på horoskop och utomjordingar. Richard Dawkins har i böcker dissikerat intelligent design så att alla borde förstå.

    • Betraktaren X (inläggsförfattare)

      Jag har sneglat på Dawkins böcker, men aldrig kommit mig för att läsa någon. Det låter som att det börjar vara dags!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.