Praktisera på biblioteket

Praktik på biblioteket brukar vara en liten speciell historia.

När ungdomar kommer hit så vill vi på biblioteket gärna visa att biblioteket har gått från den traditionella rollen. Vi jobbar med att från att digitalisera samt stärka den kreativa, pedagogiska och de folkbildande delarna.

Men av någon anledning får oftast praktikanterna städa och ställa upp böcker.

Ibland brukar dom ställa frågor efteråt:

Hur ser arbetsmarknaden ut för bibliotekarier? Den ser faktiskt väldigt bra ut.

Hur är lönen? Jag har aldrig träffat någon som tycker att man jobbar för lite och har för hög lön men den är inte katastrof. (källa https://www.framtid.se/yrke/bibliotekarie)

Hur lång är utbildningen?

När man svarar på sista frågan ser ungdomarna ofta ut som frågetecken.Minst tre år? För att ställa upp lite böcker?

 

Tragiskt nog så räcker heller inte alltid en kandidatexamen och nu kommer jag till någon sorts poäng. Om man verkligen vill känna på biblioteksyrket måste man som praktikant få prova andra arbetsuppgifter och ofta är det väldigt svårt.

Biblioteksyrket är i första hand ett kreativt yrke. Man jobbar (mer eller mindre frivilligt) med kultur, marknadsföring, läsfrämjande, litteraturfrämjande, ungdomsarrangemang, digital delaktighet, föreläsningar, presentationer osv. osv.

Det är omöjligt att få jobb på ett folkbibliotek om man inte har en kreativ ådra. En av våra frågor när vi har en anställningsintervju är:

”När gjorde du senast något kreativt hemma”

Förra veckan hade vi två praktikanter på biblioteket som faktiskt kastade sig över de mer kreativa arbetsuppgifterna med en glädje och engagemang så att dom nästan höll på att bli anställda. Allt från textgenomgång av lättläst skräck, till att skapa en bildbank och hjälpa till med inköpsförslag.

Det var verkligen en stor hjälp.

Jag gillade faktiskt också några mer abstrakta konstnärligt lagda bilderna:

dav

 

Det här är kanske en av de mest läsfrämjande bilderna jag har sett? Jag tänker att en låntagare så går förbi denna skyltning stannar upp och tänker att:

Här är det banne mig något som gått mig förbi? Jag vet inte vad som händer men mest troligt så skulle jag behöva läsa mer?

Praktikanterna imponerade stort.

 

Och på tal om kreativitet. Hur många bibliotek är det som har en prisbelönt punkartist i det kreativa kaoset?

Det är väldigt roligt att ”Det Jordiska” vann priset som Årets rock på Manifestgalan.

”Det Jordiska vinner för att de med sina avskalade texter och varma musikaliska hand sticker ut som årets mest angelägna oväsen. Ett band och album som träffar oss rakt i hjärtat.”

Det känns tryggt att vi har lite specialkompetens , vi behöver mer punk på biblioteken.

Jag är faktiskt väldigt stolt över kreativiteten på biblioteket i Nordmaling. Det är kanske lite fult att påstå att man är bäst men vi kanske bara är lite bättre än alla andra? Vi har mest troligt lite mer punk än genomsnittet i alla fall?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.