Ordning och reda i skolan?

Som självutnämnd o-ordningsminister tänkte jag på bloggen kommentera förslaget om ordningsbetyg i skolan. Det är nämligen så att riksdagen uppmanar regeringen att införa skriftliga ordningsomdömen i skolan vilket många som inte har ett dugg med skolan att göra tycker är jättebra och, för rättvisans skull, säkert också några som jobbar inom skolan.

Jag och många andra är lite tveksamma.

Jag baserar mina funderingar delvis på att jag möter ungdomar och ibland jobbar tillsammans med lärarna i skolan. Det betyder inte att jag har full insyn i lärarnas (fantastiska) arbete. Jag imponeras av lärarnas engagemang och kompetens men biblioteket ska ju egentligen vara någon sort spegel mot skolan och jobba med den informella utbildningen. Vi är också en del av skolan och möter ungdomarna här utifrån vårt uppdrag.

Jag jobbar gärna med kreativt kaos. Bibliotekets demokratiska uppdrag (och ungdomar är vår primära målgrupp) är att skapa en plats för kritiska och medvetna medborgare. Ett ordningsbetyg skulle kunna rimma illa med detta uppdrag och där måste vi som bibliotek se upp.

– Vi har stora ordningsproblem i svensk skola och det går ut över de absolut svagaste eleverna. Ordningsbetyg är ett instrument för att komma till rätta med det, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

https://www.svd.se/riksdagsmajoritet-vill-infora-ordningsomdomen

Jag tror att jag har mött några av dessa stökiga elever. Min erfarenhet är att dom redan har dåliga omdömen i andra ämnen och ofta redan gett upp. Jag är lite tveksam om ett betyg verkligen skulle göra någon skillnad i de fallen.

Jag må vara en enkel bibliotekschef men jag undrar lite hur betyg i ordning och reda skulle hjälpa elever som har svårt med just ordning och reda?

Sen verkar inte forskning eller den statliga utredning som kom 1992 (betygsberedningen) stödja den. Då fick en särskild grupp uppdraget att utreda och överväga frågan men fann så många negativa konsekvenser att man helt enkelt sket i det. (Källa)

https://lararnastidning.se/ar-det-tysta-klassrum-vi-vill-ha/?fbclid=IwAR13VULoHMwvK6N720aR2tVAv1NZSCqwWaTSsYIjIIN5xfi_s5ms1Bu2a5U

 

Men lärarna då? Dom är väl ändå nöjda över förslaget?

Nja. Sådär. Jag tror att det är viktigt att vi vuxna respekterar det jobb som lärarna gör med våra barn och det är i många fall en dålig arbetsmiljö.

Många hade kanske önskat att man i stället för att spara skulle satsa på rimliga tjänstefördelningar, mindre klasser. Att man fick pengar att anställa elevassistenter, speciallärare, skolvärdar eller varför inte skolbibliotekarier? Vi behöver fler pedagoger och vuxna i skolan, inte mer administration och regler.

Sen så blir det spännande att se hur själva betygsättningen ska gå till. Jag har hjälpt till med att fila lite på målen för E nivå:

kepps

Nåja. Bibliotek och skola är skilda verksamheter och min ambition är ändå att stödja skolan och eleverna på bästa sätt. Men det är också tydligt att vi har lite olika uppdrag.

Ni lärare som läser detta får gärna kommentera (oavsett om ni håller med eller ej).

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.