Vad inspirerade raggarkulturen?

Det finns dokumenterat mycket kring raggarna, 50-60 tal och mycket annat. Brukar läsa mycket av det och delar gärna med mig av det jag hittar.

I slutet av 50-talet gjorde ungdomen för första gången uppror och fick en egen kultur. Den förknippades i början med musiken, kläderna och friheten som bilen erbjöd.

USA var framtidslandet och därifrån kom impulserna, förmedlade av moderna massmedier och omvandlade till en variant, relaterade till svenska särdrag. USA var landet där allt var stort och flott. I USA kunde alla bli miljonärer. Tack vare denna USA-dyrkan följde förbrukning av amerikansk underhållning. Coca Cola och McDonalds erövrade världen.

I Sverige kom de amerikanska bilarna att associeras till ungdomsrevolt. Bilarnas genomslagskraft hos arbetarungdomen ses som en följd av USA:s stora inflytande i Europa efter kriget. Det amerikanska i form av livsstil, kultur och konsumtionsvaror, kom hit via filmer, tidskrifter, reklam, grammofonskivor och sändningar på Radio Luxemburg. Lågbudgetfilmer om heta bilar, cool musik och rebelliska amerikanska ungdomar, började dyka upp omkring 1950. De flesta rullarna kom hit till Sverige och namnen ändrades till svenskklingande titlar, i stil med "Raggarkärlek". Filmerna sålde på konceptet bilar, brudar och fartens tjusning. Raggarna är den svenska grupp som mest reservationslöst tagit till sig amerikansk livsstil.

Cruis on vänner…//BP

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.