Låsningsfritt på hoj?

Kan det vara ngt kanske:) Om alla motorcyklar hade låsningsfria bromsar skulle 13 dödsfall och 160 svåra olyckor kunna undvikas årligen och risken för att få svåra bestående skador i en olycka minskar med 65 procent, visar en ny studie läste jag på Expressen.

EFFEKTIVT MED ABS. En ny studie visar att låsningsfria bromsar på motorcyklar effektivt förebygger allvarliga olyckor. Foto: Uzi Tzur

 

Förra året omkom 32 motorcyklister i trafiken och de senaste tio åren har 475 personer omkommit i mc-olyckor. Hade alla motorcyklar haft låsningsfria bromsar hade den siffran varit betydligt lägre, visar försäkringsbolaget Folksams studie. Dessutom minskar risken för att få svåra bestående men i en olycka med 65 procent om hojen är utrustad med ABS-bromsar. I dagsläget uppskattas endast 18 procent av landets cirka 300 000 motorcyklar ha ABS-bromsar.

Från och med 2016 blir systemet obligatoriskt på alla nya hojar inom EU.

//Big Papa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>