Långbäcken, mer än fantastisk natur

Långbäcken, byn där jag och mina barn nu också fått tillskriva lite historia har mer än otroligt vacker natur och fantastiska vattendrag, bär, svamp och tursitvänliga områden. Långbäcken har också ngt så häftigt och annorlunda som ett eljest kapell.

Kapellet i Långbäcken ovanligt på många sätt vilket syns direkt man närmar sig det. Man har byggt det av trä och består av ett rektangulärt långhus med kor i öster och ett samlare vapenhus i väster. Vid norra sidan finns en utbyggnad med samlingssal. Långhuset, vapenhuset och norra utbyggnaden har alla sadeltak som sträcker sig ända ner mot marken. Taken är klädda med ljusgrå träpanel från början men nu ersatts av plåt. Invid kapellet finns en fristående klockstapel som min gode vän Birger redan hunnit svinga sig i.

Kapellet är i drift idag och har sedan det byggdes 1961-1962 besökts av såväl kyrkobesökare i allmänhet som turism. Kapellet används fortfarande med såväl gudstjänster och andra evenemang.

Bär riket Långbäcken med sin fantastiska natur

Långbäcken på den tiden va en otroligt blomstrande by med bl.a egen butik/affär, ett Folkets hus, biograf och egen dans som va väldigt välbesökt av bybor och grannsamhällen med flera mils omvidd. Kapellet där hölls det gudstjänster varje månad. En levande by där man verkligen trivdes och gör så fortfarande. Tyvärr har affären slagit igen, skolan med sina två lärare försvunnit och många flyttat till storstäder och arbeten. Men som jag hört då jag pratat med mina grannar i byn så vill de yngre tillbaka. Det är svårt att hitta hus, gårdar eller sommarstugor. Efterfrågan är stor vilket jag förstår nu då man börjat bekanta sig med bygden.

Sen då det gäller kyrkor, religon o.s.v vill jag tiollägga att som dom flesta som känner mig vet så är jag agnostiker och ”mot” hur religonerna missbrukas. Men för den skull kan jag inte låta bli att älska byggnadsverk, som t.ex det fantastikst vackra kapellet i Långbäcken. Man kan inte bara gå förbi det utan att dra på läpparna och säga för sig själv, va grymt bygge, tro mig..

Långbäcksborna har i sommar också startat upp byaföreningen och har mycket på listan som kommer få byn än roligare och trevligare för såväl byssborna och turismen.

Mitt tips är att du skriver in i ”att göra listan” BESÖK LÅNGBÄCKEN, stanna till invid kapellet och kolla vad jag pratat om, sedan tar du dig på toppen av Långbäcken så bjuder jag på kaffe.

//Big Papa

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.