Däck cirkus

Ja för dom flesta så är väl däck en riktig cirkus. Oavsett nästan vem man frågar om vad som är bäst eller mest lämpat så är svaren väldigt olika och ibland väldigt långt ifrån varandra.

Ska man köpa däck hos den lokala däckhandlaren, eller ska man köpa däck online då?

Samma svar där, alltså väldigt skilda åsikter. Personligen har jag gjort både och. Ibland då jag ska ha mer ovanligare dimensioner, eller snyggare fälgar, då har det varit online för mig. Även mc däck brukar många beställa online, men där väljer jag lokalt. Mina MC polare kör oftast på onlinedäck. Blir ofta lika billigt för mig då jag köper lokalt, för köper man online ska dom ju ändå läggas på hos ngn däckhandlare eller polare. Ska jag ha ”vanliga” däck till personbilen då har det blitt en lokal gummiverkstad. Dom har oftast hemma och slänger om rätt fort.

Friktionsdäck

Ska man ha dubbdäck eller friktionsdäck (dubbfritt) Något som ofta och länge debatteras. Samma svar där, smaken är som baken samt att behoven är olika. Då jag långpendlade va det bara friktionsdäck som gällde. E4an va ju oftast bra väglag på och under alla år jag kört på dom har jag inte behövt klaga.

Dubbdäck

Dubbdäcken är däremot ngt jag kör på numera då jag bor i stan och kör mest här. Åker man till stugan där det är mycket snö och ofta sämre vägar föredrar jag dubbdäck. Här följer lite fakta om dom båda:

  • Dubbdäck har som regel avsevärt bättre grepp på is.
  • Det finns i regel ej dubbdäck som är så kallade prestandadäck.
  • Friktionsdäck har oftast lägre ljudnivå och rullmotstånd på asfalt.
  • Dubbdäck kan orsaka vissa framkomlighetsproblem i vissa delar i storstäder där det kan vara förbjudet med dubbdäck.
  • Dubbdäcks egenskaper kan försämras vid omfattande körning på asfalt på grund av det slitage och den förlust av dubbar som det kan orsaka.

Som sagt så är inte alltid svaret på vilka däck du ska ha lätt att ge. Men då är det bra att det finns proffs man kan vända sig till, det gör jag ;) Glöm inte att vad du än köper och monterar på din bil, så kör med förståndet. Lycka till !

//Big Papa

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>