Bra att veta kanske ;)

ramlosa-citrus-flaska-33cl

På undersidan av flaskan finns det en märkning som kan vara värd att ha koll på:

flaskorsymboler

Här är vad märkningarna betyder:

PET eller PETE

PET är en av de vanligaste plastsorterna som används. I de flesta vatten och läskflaskor. De är menade för engångsanvändning. Om du använder dem flera gånger så ökar risken för att bakterier börjar gro. Dessa flaskor kan släppa ifrån sig tungmetaller och kemikalier som påverkar hormonbalansen. PET-plast är svår att göra ren, för att få den riktigt ren behöver man använda skadliga kemikalier.

HDP eller HDPE

HDPE-plast är hårdplast som används för att göra rengöringsmedel, oljeflaskor, leksaker och vissa plastpåsar. Den här typen av plast släpper i princip inte ifrån sig några kemikalier alls. Experter rekommenderar att man väljer dessa flaskor när man köper vatten på flaska eftersom att de troligtvis är de säkraste (och därmed innehåller det renaste vattnet) som finns på marknaden.

PVC eller 3V

PVC är en mjuk, flexibel plast som används till genomskinlig plast, matoljeflaskor, bitringar, leksaker för barn och husdjur med mera. Den släpper ifrån sig två giftiga kemikalier som påverkar hormonerna i din kropp. Experter rekommenderar att du väljer ett annat alternativ om du kan hitta det.

LDPE

Denna sorts plast kan inte användas för att göra flaskor av, även om den inte släpper ut några kemikalier i vattnet. Men det är hursomhelst ingen bra idé att köpa mat i affären som använder denna plast i förpackningen då duu riskerar att få i dig en del riktigt farliga kemikalier.

PP

Ännu en vitfärgad eller halvt genomskinlig plast, används ofta i siraps- eller youghurtförpackningar. Polypropylene-plast är hård, lätt och värmetålig. När den värms smälter den inte, den är alltså relativt säker. Den fungerar också som ett bra skydd mot fukt, fett och kemikalier.

PS

Polystyrene är en billig, lätt plastsort som används till en mängd olika saker. Oftast för att göra engångsglas och engångsbestick. Den avger cancerframkallande ämnen när den värms upp. Väldigt olämplig för långsiktigt bruk.

PC eller icke-märkt plast

Används oftast i sportdrycksflaskor och matbehållare och är den farligaste plasten du kommer att stöta på. Det farligaste med denna plast är den väldigt stora risken att den läcker ut kemikalier i mat och dryck.

Så, kolla märkningen på flaskan nästa gång!

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.