Länsstyrelsen ger sig inte

Vilket i sin tur innebär stort onödigt lidande för Lars-Olov från Vilhelmina och Långbäcken.

13434237_555634497977534_2066597794_n

Bilden från VF, Lars-Olov vid altanen där han anklagas binda sin hund för mycket.

Detta stod att läsa i VF idag:

”Anmälningarna mot Lars-Olovs djurhållning – ”en hämnd” Publicerad igår kl 23.00 Inlandet. En anonym person anmälde Lars-Olov Hansson för hans djurhållning. Enligt anmälaren satt hans hund bunden i lina fem timmar per gång. Anmälan var dock en uppdiktad hämndaktion enligt Hansson – som ändå får betala för länsstyrelsen kontroll. – Jag har inte gjort något fel, säger han. Lars-Olov Hansson och hans hund tillbringade sommaren i fritidshuset i Långbäcken, Åsele kommun, i fjol. Nyligen fick dock hunden somna in efter att ha drabbats av en svår tandsjukdom. – Han hette Rex, men jag kallade honom Kompis, säger han. Sorgen efter Rex är stor. Som lök på laxen är Lars-Olov mitt uppe i en rättstvist som gäller en räkning efter en kontroll av länsstyrelsen gällande hans djurhållning. Anledningen var att en anonym anmälare hade klagat till Åsele kommun, Lycksele kommun och länsstyrelsen och sagt att Rex satt bunden upp till fem timmar per gång och att han inte rastades.

Hund-2271-vkwp-694x390

Lars-Olov vet dock vem som anmälde honom. Hittade en brist – Det är nog ingen i byn som tycker jag gjort något fel – förutom angiverskan, säger han. Kvinnan och han kom lite på kant med varandra i ett helt annat ärende. – Jag antar det här är hennes hämndaktion för det, säger han. Länsstyrelsen gjorde en kontroll den 20 augusti i fjol. Då satt Rex bunden i en lina på gården – Lars-Olov hade gått till en granne för att dricka kaffe. Enligt länsstyrelsens protokoll var hunden trevlig, hade normalt hull och normal hälsa. De hittade dock en brist. ”Kraven kring uppbindning av hund inomhus och utomhus är inte uppfyllda”. Missuppfattning Länsstyrelsen tyckte att marken där hunden vistades var nött och att det tydde på att den var där ofta. Lars-Olov hittade en lapp på dörren när han kom hem och försökte, utan framgång, direkt ta kontakt med länsstyrelsen. Någon dag senare fick han dock kontakt med länsstyrelsen och han förklarade att hunden som mest är kopplad fyra timmar per dag. Länsstyrelsen antecknade det som ett medgivande till att hunden ibland var bunden fyra timmar per dag. ”En hund får dock hållas uppbunden högst fyra timmar per dag”, skriver länsstyrelsen. Här skedde en missuppfattning från länsstyrelsens sida, enligt Hansson. – Jag sa ju att Rex var kopplad upp till fyra timmar per dag. Men då är det när jag är ute och promenerar och allting, säger han. Aldrig fyra timmar Lars-Olov brukade gå två kilometer per dag med Rex. En granne brukade också rasta Rex i en halvmil upp till fyra gånger i veckan. Tiden Rex satt bunden handlade snarare om cirka en timme per dag – aldrig två eller fyra timmar. Att marken var nött säger Lars-Olov beror på att han har vägen för sexhjulingen precis där hunden brukar gå i linan. Trots förklaringarna måste han ändå betala avgiften enligt djurskyddslagen för extra offentlig kontroll – på 3 200 kronor. – Jag anser att jag inte gjort något fel. Hunden har haft det hur bra som helt. Det är som en kompis sa att jag skötte hunden bättre än mig själv. Jag är njurtransplanterad, har haft tre infarkter och är diabetiker och sjukpensionär. Det är ett väldigt avbräck för mig att betala 3 200 kronor. Det är väldigt pengar som jag inte har, säger han. ”Ger mig inte” Lars-Olov har överklagat beslutet, men än så länge inte fått det upphävt. Nu har han vänt sig till högsta förvaltningsdomstolen. – Jag ger mig inte. Jag tycker inte att jag gjort fel och då ska jag inte bli dömd heller. Då ska de bevisa vad jag gjort för fel innan jag betalar. Tar de inte upp det måste jag gå till EU-domstol för att få någon rätsida på det här, säger han. Du kallade hunden Kompis – vad betydde han för dig? – Han var allt. Det har verkligen varit tungt nu ett tag, säger Hansson.”

Länsstyrelsens svar ”– Det är beklagligt om det blev ett missförstånd, men jag kan inte göra något åt det i efterhand. Han får pröva det den rättsliga vägen.” säger ansvarig kontrollant Joel Selberg.

Skrämmande om det är så här lätt att utsätta en bra hundägare för såna här oegentligheter. Att Länsstyrelsen inte gav efter Lars-Olovs samt alla vittnens intygande tycker jag är skrämmande. Jag hoppas han får upprättelse, annars tänker jag starta en insamling åt L-O. Trevlig helg

//Big Papa

PS: Under det år jag umgåtts med L-O kan jag också hålla med om att han värnat mer om sin hund än sig själv. Hunden är hans absolut bästa vän!

En kommentar

  1. Pingback: Hjälp en pensionär | BIG PAPAs Motorblogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>