Påskfirande i Åttonträsk

Jag har ju mitt paradis i Långbäcken som tillhör Åsele kommun och är en av de vackraste platser på jorden. Åttonträsk heter en av våra grannbyar som är beläget på andra sidan Branaberget. Åttonträsk är en by som är belägen drygt 4 mil från Lycksele mot Åsele efter väg 365. En aktiv by som alltid har saker på gång trots att den inga bofasta har längre. Byn Åttonträsk är känd för bl.a sitt fantastiska fiskevatten med både vild och inplanterad fisk.

åtton1

Nu senast den årliga pimpeltävlingen som arrangeras enligt tradition på Påsklördagen. Från alla väderstreck hördes motorerna från skotrar lastade med barn, fiskeutrustning mm. Invid sjön brann det eldar och byborna hade gått man/kvinna ur huset, samlats och tänt grillen där hamburgare låg och spred dofter över isen.

åtton lars

åtton fred

åtton maria

Vackert solsken, ett fantastiskt påskväder man bara kan drömma om och pimpeltävling. Lotterier med fina vinstbord fyllde isen med glada människor hela dagen. Själv fick jag ta bilen dit då kroppen inte var redo för skoter åkning vilket kändes lite kymigt.

åtton P-E

Men Per-Erik Burvalls goda hamburgare slank iaf ner utan problem så fort jag fått skjuts ut på isen av markservicen.

åtton2

Klas Fjällström från Vägsele är en av alla bakom arrangemanget och konferencier för dagen. Detta är det 26e året som isen fylls med hugade fiskare och nu innan startsignalen ljuder har över 70 skotrar med slädar samt besökare på skidor gjort sig klara. Klas startade fisketävlingen varefter sjön blev som en schweizerost med alla borrhål. Mest fisk på en timme vinner. Första fisken upp var en ”stor” baddare på ca 2hg som togs av en lycklig liten flicka. Men nu hade storleken ingen betydelse utan det var mängden som avgjorde och segrare för dagen med 4st fiskar blev Magnus Johansson från Skellefteå. Men jag skulle nog vilja påstå att alla vi som var där var vinnare.

åtton lotter

För förutom det vackra påskvädret tror jag inte det var någon som behövde gå hungrig eller utan lotterivinst från sjön. För oss som inte fick napp finns ju fisken kvar i sjön och ger oss anledning att återkomma igen.

åtton sagoskog

Men påsken är mera än pimpeltävling. Naturen runt stugan är helt otroligt vacker och underbar. Och just nu med all den snö som fallit så känns det som man befinner sig i en sagoskog. Ja vi har till och med ett av landets bästa skidspår som en granne lägger själ och hjärta på för att hålla det öppet. Ett fantastiskt jobb och ett spår som många använder. Ja t.o.m jag känner suget att köpa mig ett skidpaket (hoppas det snart går över) ;)

åtton brana

Som jag nämnde i början är ett av alla ställen där vi i byn och grannbyarna möts just Branaberget där det i helgen intogs såväl grillad korvar och varma mackor. En mysig plats med fantastisk utsikt som måste upplevas. Därför tror jag vi gör en repris på påskhelgen redan nu på Fredag igen :)

Tack alla som gjorde påsken minnesvärd

//Big Papa

En kommentar

  1. Pingback: Påsk i Åttonträsk | Motorbloggen BigPapa.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>