Kris i barnomsorgen?

Hur är det egentligen med barnomsorgsplatser i Umeå? Jag har haft kontakt med flera föräldrar som vittnar om att det som lovas inte hålls. När jag frågade Margareta Rönngren i fullmäktigedebatten igår låter det helt annorlunda. Det finns knappast några problem. Allt är frid och fröjd. Någon kanske får vänta en månad men det är absolut undantag.

Två helt olika bilder en från brukare/föräldrar och en från hon som bestämmer.

Nästa skolfråga som kommer att rullas upp denna veckan är att det minskade antalet barn i skolan innebär att det inte behövs lika många lärare. En sanning som har varit uppenbar under åtskilliga år (för de flesta av oss) ska nu åtgärdas. Pengarna behövs till barnomsorgen och måste därmed flyttas över från grundskolan.

En del av lösningen är att flytta personal från skolan till förskolan men i många fall krävs andra lösningar. Framtiden kräver en bättre långsiktig planering.

Pratade just med en förälder som undrar hur många lärarlösa lektioner som är acceptabelt för en elev i Umeå. Erfarenheten i den familjen var att det hör till vanligheterna att eleverna får klara sig med självstudier eftersom ingen vikarie finns att tillgå.

Även detta en fråga att gå vidare med. Lärarlösa lektioner slår naturligtvis hårdast mot elever som behöver mycket stöd i skolan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.