Frankrikes ambassadör till Umeå?

Träffade Frankrikes Sverigeambassadör Joël de Zorsi på eftermiddagen. Han berättade om Frankrikes EU-ordförandeskap andra halvåret 2008. Så här långt har Irlands nej till fördraget, Georigakrisen och den finansiellakrisen helt dominerat arbetet.

Eftersom han bara har varit några månader i Sverige försökte jag att fresta med Umeå. Jodå han ville gärna besöka Umeå. När är det som bäst att komma var frågan? Jag tipsade om försommaren när björkarna slår ut och ljuset har återkommit. Men vårvintern kan också vara bra. Himla kul om han vill komma hur som helst. Jag ska tipsa Marie-Louise Rönnmark att en inbjudan skulle sitta på plats.

Förutom att göra reklam och diskutera Umeås chanser att bli kulturhuvudstad 2014 så informerade han om det paket med åtgärder som diskuteras i Europa när det gäller flykting- och invandringspolitik.

Generösa villkor mot välutbildade, tydligt regelverk, åtgärder mot illegal invandring samt stimulanspaket för att hjälpa de länder i EU:s omgivning som flyktingarna kommer ifrån. Länderna behöver sina välutbildade hemma för att kunna rusta för framtiden. En insats för Eu kan vara att hjälpa till med förutsättningarna.

Det var helt klart en spännande eftermiddag med denna mycket erfarna franska diplomat. Hur Sverige kommer att ställa sig till Frankrikes förslag får vi veta efter toppmötet i oktober då frågan kommer upp till diskussion.

Förhoppningsvis kan vi locka ambassadören till Umeå under våren. En bra kontakt in i den diplomatiska hetluften!

2 kommentarer

  1. Ewa

    Till Britt-Marie ! Det är bra att vi diskuterar tillgänglighet för människor som kommer på besök till Umeå MEN ! att nå turistbyrån med bil i en främmande stad – som du menar man kan göra i andra städer…då undrar jag VAR DÅ ? Jag har rest mycket med bil i Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Portugal och Spanien de senaste åren. Det är ett stort arbete att hitta fram till turistbyråerna, ofta är det skyltat, men skyltarna går runt, runt och framförallt med bil har jag ytterst sällan kunnat ta mig fram till turistbyrån – det är min erfarenhet ! jag tycker att det ska vara så lite biltrafik i centrumkärnan som det bara går att få ! Skulle gärna se avstägning i en fyrkant Järvägsallén – Kajen – Västra Esplanaden – Östra Esplanaden. Den trafik som vi behöver där är varutransporter och transporter för dem med rörelsehinder. Vi andra kan promenera ! Däremot: bra och tillgängliga parkerinsplatser i nära anslutning till fyrkanten och bra skyltat !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.