Kanske skolan skulle ge som hemuppgift att titta på ett vanligt nyhetsprogram på TV några gånger i veckan…

Av , , Bli först att kommentera 2

Tittar ungdomar numera på den vanliga nyhetsrapporteringen på TV? Eller vuxna också för den delen. Jag erkänner att själv de senaste åren blivit latare med att regelbundet kolla på nyheterna. I en artikel på SVT-nyheterna (om ett program som sändes 2015) ”Allt fler befinner sig i en mediebubbla” kan man läsa (jag citerar hela artikeln eftersom den än bättre i sin helhet än enbart någon lösryckt mening) citat:

Allt fler befinner sig i en mediebubbla

Alltfler väljer bort traditionella medier. Det gäller särskilt unga som i många fall söker sig bort från den breda allmänna nyhetsförmedlingen. Nu kommer varningar att den här utvecklingen i längden kan vara en fara för demokratin. Det var inte så länge sedan nästan alla satt framför teven på kvällen och tog del av samma nyheter och läste tidningar som i stort sett gav samma världsbild och referensramar. Så är det inte längre.

Blir ”Caroline Svensson”
Ehsan Fadakar är chef för sociala medier på Aftonbladet men ibland byter han skepnad och blir ”Caroline Svensson”, 19-årig blondin med en svensk flagga på sin sida på Facebook.

– Jag är en ung tjej som är trött på invandring. Mer behöver de inte, det räcker gott, säger han.

Ehsan Fadakar ville undersöka den värld där alltfler unga får sina nyheter idag, nämligen på sociala medier. Frågan är vad det är för slags verklighetsbild man får där. Han fann en parallell värld. Ett exempel han lyfter fram är fallet med den nioårige pojke som greps av väktare i Malmö, vilket startade en debatt om överdrivet våld mot barn. Men på ”Caroline Svenssons” Facebook-sida var tongångarna helt annorlunda.

”Den kriminella pojken borde kastas ut, ungen förtjänade säkert stryk”, var några av kommentarerna. Enligt Ehsan Fadakar kan sådana kommentarer få 120 ”gilla” av vuxna människor som använder sina egna namn på Facebook.

– Då börjar man undra vad det är som pågår, säger han.

Flödet förstärker ens världsbild
Sociala medier sorterar inläggen så att det som du gillar också kommer högst upp i flödet. Du föreslås bli ”vän” med personer som gillar samma inlägg som du. Det gäller såväl höger- som vänsterextrema, liksom feminister och miljöaktivister. Ja, i stort sett alla kan bli ”skyddade” från åsikter som skiljer sig från de egna.

I flödet skapar och förstärker man sin världsbild, var och en i sin mediala bubbla. Ehsan Fadakar går så långt som att kalla det för hjärntvätt.

– Här blir det verkligen polarisering. Inte bara ”jag tycker inte om din åsikt” utan ”jag vet inte ens om vad du har för åsikt”.

Vissa skyr nyheter
Det finns till och med de som är ”nyhetsundvikare”.

– De tycker att medierna är så negativa. De vill inte vara del av det överhuvud taget. Det måste vara underhållande. Annars är det inte roligt, säger Ingela Wadbring, professor medievetenskap.

Andra undviker inte nyheter utan hämtar dem från alternativa källor som Flashback och Reddit. Mycket vanligt är också att få sina nyheter genom länkar som kompisar delar på sociala medier. Den ökade klyftan mellan dem som använder ”vanliga” nyhetsmedier och dem som – i bästa fall – får sin information från alternativa kanaler oroar Ingela Wadbring.

– Om vi tänker på allmänna val är det bra att ha en viss kunskap om det samhälle man lever i när man går och röstar, säger hon.

– Det finns tydliga tendenser som visar att det här inte är ett skifte som håller på att vända tillbaka. Det kommer att accelerera.

”Krävs utbildning”
Även Ehsan Fadakar är orolig för demokratin och ser utbildning som en lösning.

– Det krävs verkligen utbildning, både bland yngre och äldre. Folk måste förstå hur sociala medier fungerar, hur vi tror att vi får nyheter från en massa olika källor men att det egentligen bara är en väldigt liten del eftersom det bekräftar vår världsbild.

– Annars blir det otroligt problematiskt för demokratin, säger Ehsan Fadakar.” Slut citat.

———

Det känns som om vi tappat greppet någon gång, någonstans. Det goda samhället finns, men det finns krafter som hellre vill ha kaos än lugn och ro. Påminner lite om ”hjärntvätt” eller mind control.

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Nu gäller det att ropa högst…

Av , , Bli först att kommentera 9

Vi verkar bli mer och mer avskärmade från varandra – ju mer vi sitter framför skärmen. Det finns möjligheter att göra sin röst hörd. Det är som när man känner på sig att någonting är fel, hjärnan skannar blixtsnabbt igenom allt man hittills varit med och hört talas om och då finns där en uppfattning. Sedan finns det objektiva fakta om vad som faktiskt har hänt i historien och man drar slutsatser utifrån det. Att medvetet ljuga och överdriva tycks vara grejen idag, allt för att skapa opinion för den egna uppfattningen.

Jag vet inte vilken åldersgrupp som är mest fördomsfull, finns det statistik på det? Jag skulle kunna säga vad jag tror, mig veterligen finns det ingen undersökning som har gjorts om detta. Det verkar som om vi alla har blivit ordningsmän i klassen med pekpinnar hit och dit. Man ska i princip kommentera allt, utan att först använda farstun som lämpligt förmak. Man anser sig ha rätten att kommentera utseende och livsstil och sätta sig till doms över andra människor. Det här är tiden där egot gror – det är jag, jag och åter jag.

Vad beror det på att nu då vi har det som allra bäst (tänk tidigare hungersnöd, barkbröd, utvandringen till Amerika, hög barnadödlighet osv) verkar ha en stor klick missnöjda människor? Vad vill man? Hur kan vi få det bättre? Ja, kanske om vi slutade att experimentera med skolan (efter 70-talet) om man hade gett sjuksköterskorna ordentligt med lön till att börja med, om man inte fallit i händerna på bemanningsföretag och stafettläkare, om man inte sålt ut trygga bitar av Sverige, om man inte sänkt skatten alltför mycket, om man inte varit alltför mycket egoist?

Stabilitet har ändå en trygg inverkan, såvida den är byggd på demokratiska principer och individen har sin frihet. Jag visste exakt hur jag skulle uppfostra barn – innan jag fick barn (och nu är jag ju mormor:-) sedan blev det en annan sak när man själv är där. På avstånd är allt så enkelt. Som om en åtgärd skulle lösa alla problem och att den som ropar högst alltid har rätt. Det är inte så. Det är personliga uppfattningar. En del är grundade på fakta, en del är det inte. En del är grundade på osunda idéer om att det finns olika värden på människor.

Friheten är det bästa jag har…

Bli först att kommentera
Etiketter:

Mitt ”dokumentärsliv” går vidare – demokrati är INTE något vi kan ta för givet…

Av , , Bli först att kommentera 3

Jag kunde inte slita mig igår kväll och satt uppe alldeles försent – Jan Schermans dokumentär i tre delar ”Länge leve demokratin” höll mig i ett krampaktigt tag och klockan blev halv ett innan jag ens tänkte på John. Blund. Har ni inte sett dem – gör det! Jag kan ju inte avslöja allt i programmen – men en händelse tänker jag skriva om. Det är i det sista avsnittet ”Den nya makten”, 49 minuter in i filmen, då Jan Scherman,TV4s förre VD, en bildad och intelligent man, går fram till en ung man i Nordiska front.

”Demokratins verktyg kan användas till att också inskränka och avveckla den. Nazister, nationalister och fascister kan med demokratins verktyg avveckla demokratin. Man kan ju med demokratins verktyg införa diktatur” (Gudrun Schyman).

VISBY – Almedalen: ”Idag är det nordiska motståndsrörelsens dag i Almedalen” säger en ung man bakom en talarpulpet – under tiden som andra unga män står bredbent med skydd i hårdplast framför sig med texten Nordfront. En annan manifestation pågår samtidigt ”för kärlek och alla människor unika och lika värde”. Några Pride-flaggor vajar fram och tillbaka. Det är ballonger och marsch och utrop: Jalla, jalla – kärlek åt alla!

- Vad är det i ert tåg, basunerar den nordiska motståndsrörelsens talesman ut: Pedofiler, våldtäktsmän och barnarövare! Den vita kärnfamiljen är framtiden.

Jan Scherman står och tittar och så går han fram till en man som står i den nordiska motståndsrörelsens tält och säger:

- Tjena, Janne. Får jag ställa några frågor? Han räcker fram handen och säger ännu en gång: Janne heter jag. Den unge killen tar sina händer och lägger dem bakom sin rygg.

- Nej, säger mannen.

- För att? säger Jan Schyman.

- Nej, för att du är jude.

- Men jag kan väl få ställa frågor. Jag gör ett jobb för SVT om demokrati.

Mannen går mot Jan Scherman och tänker gå därifrån.

- Men du kan väl svara på en fråga?

- Inte till en äcklig jude, säger han.

- Vad är det du säger?

- Inte till en äcklig jude.

- Hur menar du nu?

- Hur kan du misstolka äcklig jude? Hur fan kan du misstolka det?

Nu kommer en annan person in i samtalet, pressombudsmannen, och som säger något i stil med att, fritt citerat ”att det är klart att alla ska få rösta ”Medborgare i det fria norden ska inkludera etniska nordbor”. Din fru av vallonskt blod är det nog inga problem med – förutom att hon är gift med dig. Du tillhör inte det nordiska folket, för du är sionist och jude. Vi ska se över alla de anlända som har kommit efter 1975. Du kanske får stanna i det fria Norden…

Jag sitter chockad kvar på min kontorsstol hemma och lyssnar på det här samtalet. Jag tycker väldigt, väldigt bra om Jan Scherman. Intelligens är något som alla borde sträva efter. 

Kom ihåg att det spelar verkligen roll vad man röstar på – hela skalan är ok – utom SD som har rötterna i nazismen. Den är ful, den är vidrig, den är människofientlig och ovärdig. Vi måste vara rädda om vår demokrati. På riktigt.

 

Bli först att kommentera
Etiketter:

Jag läser ”C.G. Jung – mitt liv” och känner av min egen skugga…

Av , , Bli först att kommentera 5

Det är något mystiskt med Carl Gustav Jung – inte bara att han har samma namn som den svenske Konungen – utan hans drömmar. Alla hans studier och erfarenheter och teorier, som den om skuggan, källa Psykologiguiden, citat: ”Skuggan är i stället den delen av oss som vi helst inte vill kännas vid men som ändå förföljer oss lika envist som skuggan av vår kropp när vi rör oss i solskenet eller som bilden av oss när vi rör oss framför en spegel.”

Jung reser i sällskap med några amerikanska vänner till indianerna i New Mexico, de ”stadsbyggande” pueblos. Nu får han även tala med en icke-europé, till en människa som inte är vit. Det är en hövding över Taos pueblos, enligt Jung ”en intelligent man mellan fyrtio och femtio”. Han heter Ochwiä-Biano (berg-sjö). Citat ”Jag kunde tala till honom så som jag sällan kunnat tala med en europé.”

”Se”, sade Ochwiä Biano, ”vad de vita ser grymma ut”. Deras läppar är tunna, deras näsor spetsiga, deras ansikten är fårade och vanställda av rynkor, deras ögon har en stel blick, de söker alltid något. Vad söker de? De vita vill alltid ha något, de är alltid oroliga och rastlösa. Vi vet inte vad de vill. Vi förstår dem inte. Vi tror att de är vansinniga”.

Jag frågade honom varför han ansåg att alla vita var vansinniga. Han genmälde: ”De säger att de tänker med huvudet.”

”Naturligtvis. Var tänker du då?” frågade jag häpen.

”Vi tänker här”, sade han och visade på sitt hjärta.

Jung försjönk i djupa tankar. ”För första gången i mitt liv tyckte jag att någon hade tecknat en bild för mig av den vita människan sådan hon är. Det var som om jag dittills bara hade sett sentimentalt förskönande färgtryck. Denne indian hade träffat vår ömma punkt och rört vid något som vi är blinda för. Jag kände det som om någon obekant och ändå innerligt välkänt steg upp i mig som en formlös dimma. Och ur denna dimma framträdde nu bild efter bild”. Slut citat och efter denna text nämner han de romerska legionerna, Karl den store, korsfararna, Columbus, Cortez och citat ”Jag såg hur Söderhavsöarna avfolkades medelst brännvin, syfilis och scharlakansfeberinfekterade kläder.”

”Alla de örnar och övriga rovdjur som pryder våra vapensköldar föreföll mig som passande psykologiska uttryck för vår sanna natur”.

C.G. Jung, schweizisk psykiater och religionspsykolog (1875-1961)

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Obehagliga likheter mellan Knutby och The family…

Av , , Bli först att kommentera 4

Kollat på tre dokumentärer idag. (Jag skulle nog kunna bli TV-kritiker:-) I alla fall blev det den andra delen i serien om ”New York Times och Donald Trump – slaget om sanningen, Uppdrag gransknings uppföljning av reportaget om Knutby Filadelfia och en australiensk dokumentär om sekten The Family.

Knutbys Åsa Waldau utnämnde sig till Kristi brud. Hon fick pengar, gåvor, hon misshandlade folk, hade tjänarinnor och älskare – och försvarades av församlingens ledning.

Anne Hamilton-Byrne bildade med sin man en sekt i Melbourne på 60-talet och samlade en barnaskara av (olagligt) adopterade barn, gav dem LSD, svalt dem, hade kurser och folk som var medlemmar fick betala inträdesavgifter och pengar för hennes yogalektioner. Anne påstod sig vara en reinkarnation av Jesus. På 80-talet befriades barnen, några av dem hämtade sig aldrig, en del fick svåra anknytningsproblem.

I båda dessa fall karismatiska ledare som folk inte vågade säga emot. Hamilton-Byrne hade sektmedlemmar som arbetade på sjukhus, mentalsjukhus och förlossningsvård. En ung kvinnas nyfödda barn var lätt att ta därifrån. När Waldau slog en av sina tjänarinnor en gång fick hon så ont i handen att den som blivit slagen fick dåligt samvete. Alla intervjuer som gjordes med såväl medlemmar i The Family som Knutbyförsamlingen och svaren på frågorna som ställdes var ungefär lika (fritt citerat): Det är en absolut lögn. Vi är en helt normal församling. Vi är en helt normal familj. Det är förtal…

Så var det då The New York Times och Donald Trump; presidenten som förklarat krig mot medierna och säger att dessa är fiender till det amerikanska folket.

Vi ska nog vara väldigt, väldigt glada över att det finns grävande journalister som vill att sanningar kommer upp till ytan…

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Olle Thorell – ett underbart Facebookfenomen:-)

Av , , Bli först att kommentera 5

Jag upptäckte honom för ett tag sedan. Olle Thorell, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, som livesänder och informerar om politik – har ett eget sätt att tackla hatkommentarer under hashtagen #HumorMotHat. Han lägger ut vissa kommentarer (ej med namn) med sina svar i ett dagligt collage. Man måste se och läsa dem själv för att humorn riktigt ska komma till sin rätt, men exv när någon skriver: I helvete häller! svarar Thorell: djävulen bensin på lågorna.

Solen skiner idag. Himlen är blå. Jag har lärt mig ett nytt ord ”ordbling”:-)

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Underskatta aldrig positiva meddelanden…

Av , , Bli först att kommentera 40

Ni vet, man får det ibland – e-post som är uppriktigt positiva. Man ska alltid samla på positiva kommentarer och hejarop. Det kommer alltid den dag när man känner; jag borde komma ihåg – visst finns det några personer därute som tycker att jag är bra? ”Det är dom små, små detaljerna som gör’et” – sjöng Povel Ramel en gång – och jag är faktiskt benägen att hålla med. Allt vi gör i de små detaljerna blir en helhet. Lätt att säga – svårt att uppnå, men trevlig helg på er:-)

Bli först att kommentera
Etiketter:

Svexit – dagen efter riksdagsvalet – om SD vinner mark – hemska tanke…

Av , , Bli först att kommentera 5

När Storbritannien dagen efter Brexit vaknade upp – i chocktillstånd – över att de faktiskt röstat för att Storbritannien skulle lämna EU – var de många som ångrade sig, citat ”Efter resultatet av folkomröstningen uppger flera britter att de ångrar att de röstade för att Storbritannien ska lämna EU, rapporterar bland annat The Independent. Mandy Suthi säger till tv-kanalen ITV att hela hennes familj röstade för Brexit, men nu ångrar hur de la sina röster.

- Nu har våra ögon öppnats när vi ser vad som verkligen händer, säger hon. ” och att ”Andra väljare anser att de blivit lurade. ”Jag röstade för att lämna eftersom jag trodde på de här lögnerna och jag ångrar det mer än något annat. Jag känner mig rånad på min röst”, skriver en Twitter-användare (vars Twitternamn är Khembe)

29 mars 2018 i Aftonbladet, citat: ”Många frågor-Dagarna efter Camerons besked var ”what is brexit” (vad är brexit) den vanligaste sökningen, följt av ”what does brexit mean” (vad innebär brexit) och ”what are brexit pros and cons” (vilka är för- och nackdelarna med brexit). När 52 procent av britterna väl hade ställt sig bakom beslutet undrade många om brexit verkligen skulle bli av (”will brexit happen”). De frågade också vad som skulle hända efter skilsmässan med EU (”what happens after brexit).

SDs partiprogram har följande huvudrubriker: 

- Abort - A-kassan - Anhöriginvandring - Arbetskraftsinvandring - Arbetsmarknadspolitik - Bensinskatt – Bistånd - Brottslighet - Deltidsarbetslösa - Demensvård - Demokrati - Djurförsök - Djurskydd - Drogpolitik - Dödsstraff - EMU - EU- FAS 3 - Folkomröstningar - Frihandel - Friskolor - Försvaret - Föräldraförsäkringen - Gruvnäringen - HBT - Ideologi - IPRED - Jämställdhet - Kvotering - Kärnkraft - Medborgarskap - Modersmål - Mångkultur - Skatter - Systembolaget - Utbildning - Vinster i välfärden - Vårdnadsbidraget - Värnplikt - Yrkeshögskola

Om man läser vad som står under resp punkt och kopplar ihop dem får man en lite udda bild, exv Dödsstraff och Medborgarskap.

MEDBORGARSKAP

  • Kraven för att få svenskt medborgarskap är idag alldeles för lågt satta. I en jämförelse med andra har det visat sig att Sverige märker ut sig med låga krav för att förvärva medborgarskap. Grundläggande krav anser vi ska vara att man varit bosatt i landet i minst tio år och att man under denna tid uppvisat en klanderfri vandel.  Likt många andra länder vill Sverigedemokraterna att det ska införas ett obligatoriskt medborgarskapstest. Genom ett sådant får man möjlighet att visa att man har tillräckliga kunskaper i det svenska språket och det svenska samhället. Med medborgarskapet följer så väl skyldigheter som rättigheter och det är av stor vikt att alla svenska medborgare är medvetna om detta.Att vistas i Sverige utan tillstånd är ett brott såvida man inte direkt efter ankomst söker asyl. Vi anser att det ska vara olagligt att hjälpa människor med denna brottslighet. Vidare ser vi med stor oro på att det håller på att bildas ett parallellsamhälle i Sverige för invandrare utan tillstånd där man vill erbjuda dessa grupper fri skolgång, gratis sjukvård, fackligt medlemskap och annan offentlig service.Ska det existera en trovärdighet i svensk migrationspolitik måste samhället tala med en röst i denna fråga. Därför tycker vi det är fel att vissa institutioner i samhället ska förenkla för tillståndslösa invandrare samtidigt som en annan del av samhället försöker bekämpa denna brottslighet.

DÖDSSTRAFF (ganska märkligt ämne att ha med i ett partiprogram, eller hur?)

  • Sverigedemokraterna tar avstånd från tanken på att staten ska döda sina egna medborgare. Dödsstraffet strider mot grundläggande mänskliga rättigheter och är ett oåterkalleligt beslut som vid många tillfällen visat sig vara fattat på felaktiga grunder.

Här skriver SD att staten tar avstånd från tanken att döda sina egna medborgarefrågan är om SD även tar avstånd från tanken på att dödsstraff för de som inte klarat av testerna för svenskt medborgarskap eller varit i landet i tio år och begår ett brott…

—————–

EU

  • Vi är ett EU-kritiskt parti som vill verka för att makten återförs från Bryssel till svenska folket. Vi är öppet inställda till samarbete med andra länder. EU idag handlar enligt vår mening inte längre om ett samarbetsprojekt utan om ett överstatligt organ som allt mer börjar likna en federalistisk stat, en utveckling som vi i Sverigedemokraterna gör allt för att motverka.Sverigedemokraterna vill verka för att Sverige ska omförhandla medlemskapet men behålla ett samarbete inom ramen för EES.

FOLKOMRÖSTNINGAR

  • Sverigedemokraterna vill vitalisera den representativa demokratin med fler inslag av direktdemokrati. Vi tycker även att det ska bli lättare för människor att få till stånd folkomröstningar såväl på lokal- som riksnivå.

Ja, gissa vilken folkomröstning som kommer att ligga först i pipelinen…

—————–

IDEOLOGI

  • Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn.

MÅNGKULTUR

  • Mångkulturalism är ideologin om att en stat ska byggas på vitt skilda värderingar som verkar sida vid sida. Det innebär att lagstiftning, seder och bruk samt skyldigheter och rättigheter måste kompromissas i ett försök att tillgodose alla olika kulturer. I praktiken leder det till splittring och segregation då kulturkrockar uppstår. Att eftersträva ett mångkulturellt samhälle leder till en splittringspolitik där olika grupper på ett ogynnsamt sätt ställs mot varandra.

Och så här fortsätter det, punkt efter punkt. Ta och läs Sverigedemokraternas partiprogram och vänder det sig inte i era Sverigemagar då – så vet inte jag.

Svenskar – wake up innan Svexit – på riktigt!

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Polarisering – värdelöst vetande – eller?

Av , , 2 kommentarer 4

1. Schmuck – ni har väl alla hört uttrycket i amerikanska filmer. Man tror att det helt enkelt betyder idiot – men om man talar Yiddish så betyder bokstavligen schmuck en ”omskuren penis” (källa Daily kos).

2. Vad betyder egentligen ”polarisering” – källa Dagen samhälle -

Den ena av dessa ytterligheten säger att makthavarna, utan folkets godkännande, försatt Sverige på det sluttande planet. Sakta glider vi ner i förfall, raskrig och slutligen inrättande av Sharialagar och utrotande av svenskar och svenskheten, en värld där det inte längre är tillåtet att ens sjunga Den blomstertid nu kommer, och badhusen förbjuder män och kvinnor att äventyrsbada samtidigt.

Den andra ytterligheten hör också dombasunen ljuda. Men förkunnar att vi nu ser trettiotalet upprepas, de bruna avgrundsandarna stiger åter upp i ljuset och kommer snart att taktfast marschera oss mot lägren för oliktänkande och mindervärdiga. Vi måste därför öppna vårt hjärta, vår plånbok och hata hatarna, de andra, som vill dela upp oss i ”vi” och ”de andra”.

Detta är ett sätt att förstå polarisering. Men det mest påfallande är väl att polariseringen egentligen går mellan de som odlar dessa två ytterlighetsbilder – och alla som i detta ser två mer eller mindre galna ståndpunkter som förstärker varandra. Och gör tillvaron besvärlig för alla övriga. Slut på citat.

Ja, vad tycker ni om polariseringen? Var kommer alla ytterligheter ifrån? Finns det en grund och vad påverkas vi av? Kan vi alla gynnas av en saklig debatt där vi möts i respekt och lyssnar till varandra – eller har indoktrineringen gått så långt så att man verkligen tror att vi inte får sjunga Den blomstertid som kommer längre eller att vi som läst historia med skräck ser de bruna uniformerna komma? Var kan människor mötas och föra en lyssnande dialog?

2 kommentarer
Etiketter:

Umeå centrum en lördag mitt på dagen är folktom…

Av , , Bli först att kommentera 4

Kungsgatan genom stan – Skolgatan tillbaka. Det är lördag strax efter klockan 12. Förbi Umeå Folkets Hus och TC – ja, vad ska man säga. Mysfaktor 0. Efter det sorgliga meddelandet att kändiskocken Alain Bourdain lämnat detta jordeliv gick jag in på Netflix och den serie han medverkade i 2011 som heter The Layover – resor till städer och där han visar de bästa platserna att äta, shoppa och roa sig. Det fanns ett program om Atlanta och jag tror att det var där som någon sa: Åk inte in till city, åk till någon plats utanför stadskärnan – det är där det händer. Och kanske är det så Umeå börjar bli. Kanske håller min stadsdel Öst på stan att bli den där genuina stadsdelen med kvarterskrogar, små affärer och liv och rörelse.

Kvarterspuben Gröna Älgen verkar blomstra och alltid står där massvis med cyklar utanför, butiken med retromöbler Pryl 1900 och Blixt Sport ”hemma på min gata i stan”. I närheten Droskan, Circle K, Pizzeria Matador, Restaurang Shanghai osv. Bussar passerar förbi och det är enkelt att ta sig kors och tvärs i staden. Jag älskar den känslan.

När kommer stadskärnan att bli klar?