När det spontana skapar naturliga gångvägar…

Det är den där gångvägen som aldrig var planerad, utan uppkom spontant när flera människor tänkte samma tanke: Det går fortare om jag genar här istället för att följa gångvägen. Något skapas i den spontana, ej planerade och jag vet inte varför jag kom att tänka på det; kanske var det den där intervjun med Lena Andersson i DN där hon berättar om sin nya bok ”Sveas son”. Jag gillar verkligen Lena Andersson och när hon säger att ”Klassresor sker om man inte hindrar människor. Folk har ett inre driv” så förstår jag ungefär vad hon menar. Fritt citerat så anser Lena att man ska inte styra människor för mycket – för människor gillar att själva klura ut saker. Det ska uppstå naturligt.

Jag tänker att Lena har rätt eftersom jag själv är av samma åsikt. Man kan ha hur stora och fina planer som helst, fyrkantiga hus där människor kan proppas in i, men är husen fula och fantasilösa – vem trivs då att bo i dem och hur skapar man någon kärlek för den plats man bor på då? Jag borde inte skriva det här – men jag tycker synd om Stora Hotellet som har försvunnit i Vävens kalla, vita famn. Väven i sig är fantastisk, men jag blir lite ledsen när jag ser byggnaden. Och borde det inte finnas ett räcke vid älvkanten? Det är ändå underbart att Umeå har ett kulturhus!

Det slår mig också apropå klassresor att klassamhället lever och frodas. Vissa saker är fina och vissa saker är fula och drömmar som människor har sträcker sig inte längre än vad man har just idag. Att för en pensionär kan drömmen vara att kunna få några hundralappar över varje månad – för en stolsmedlem i Svenska Akademien kan det vara att fortfarande ha tillgång till den där våningen i Paris och lite stjärnstatus. Våra världar skiljer oss åt och när politiker ibland talar om ”folk” och hur man ska få dem att jobba, stiga upp på morgonen, inte vara bidragsberoende eller arbetslinjen – så vänder sig något inom mig. Det är ett slags distanserande och med det säger man utan ord att vi är inte av den sorten. Vi vill jobba, vi är inte bidragsberoende, vi är de som kan tänka ut vad vanligt folk behöver — som exv PPM-systemet. Det var verkligen en gåva till såväl Sveriges pensionärer som fondbolag.

Det sägs att den som är stark måste vara snäll. Tilläggas bör att den som har makt måste vara ännu snällare…

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.