”Sverigevänner”…

Jag ska inte sticka under stol med att jag är uppriktigt rädd för er Sverigedemokrater eftersom jag kopplar ihop er med nazism och högerextremism – se punkt 1 nedan. Jag har läst, sett mängder av filmer, serier och dokumentärer om och från andra världskriget. Jag har i min föreställningsförmåga varit såväl jude som bödel – och gråtit. Att det är 18 % av Sveriges befolkning som kan tänka sig att rösta på er fyller mig med såväl förvåning som ren och skär rädsla.

Jag kommer här nedan att förklara varför jag inte tror att ni Sverigedemokrater är några riktiga ”Sverigevänner”.

1. Först lite fakta:

Källa Expressen 23 september 2006: SDs mörka historia, citat:

”Sverigedemokraterna bildades 1988 av personer som tidigare varit aktiva inom det extremt främlingsfientliga Bevara Sverige Svenskt (BSS) och Sverigepartiet. Förste partiledaren hette Anders Klarström, tidigare aktiv nazist, dömd för flera brott. Han hade en bakgrund i rasistiska nordiska rikspartiet. I styrelsen under 90-talet satt även grundaren för nazistiska skivbolaget Last Resort Records.

Kopplingarna till nazistiska och antisemitiska grupper, till exempel nationalsocialistisk front och VAM (Vitt ariskt motstånd), är många från starten fram till slutet av 90-talet. Mellan 1990-1994 arrangerade SD en rad aktiviteter i Sverige, bland annat Engelbrektsmarscherna och Karl XII-manifestationerna 30 november. Många av aktivisterna var då skinnskallar som också var aktiva i nazistiska organisationer, som VAM, och då gärna klädde sig med hakkorssymboler.

Vid SD:s årsmöte 1995 överfölls en filmelev, på plats för att dokumentera mötet, av partiorganisatören Lars Emanuelsson, som försökte ta ifrån honom kameran. Han dömdes senare för händelsen. Partiet präglas av många interna strider.

1995 tar Mikael Jansson över som partiledare och börjar det digra jobbet att städa bort alla yttre symboler som förknippar partiet med nazismen. Men partisymbolen var fram till i våras flaggan som en brinnande fackla, lånad av engelska nazigruppen National front. År 2001 bildades nationaldemokraterna efter att en falang blivit uteslutna ur SD för partiskadlig verksamhet.

I maj 2005 väljs Jimmie Åkesson till partiordförande och han jobbar hårt för att framställa partiet som mer rumsrent. I valet 2006 gör partiet sitt bästa val: 162 463 röster i riksdagsvalet och mandat i 84 kommuner och landsting. Källa: ”Sverigedemokraterna – den nationella rörelsen”. Slut på citat.

2. ”Svenskhet” är inte något varumärke – jag har levt och älskat den blågula svenska flaggan i hela mitt liv – för mig står den för frihet, solidaritet och jämlikhet – inte främlingsfientlighet, högerextremism eller Sverigedräkter.

Ni får säga vad ni vill – utlova guld och gröna skogar och att vi som i sagan ska leva lyckliga i alla våra dagar bara ni får makten – men med er historia tvivlar jag starkt på ett lyckligt slut…

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Anders

    Till skillnad från dig så har jag inte tagit reda på historiken bakom SD, men det har alltid känts som om trots kostym, välputsat yttre och nedtonad retorik så gömmer det sig i SD:s inre samma personer som tidigare marscherade runt i kängor, bomberjackor och skrek rasistiska slagord.

    För övrigt så tror jag inte på personer som säger sig ha enkla lösningar på svåra problem…

    Så låt oss hoppas att förnuft och empati vinner över rasism och egoism.

    • Britta (inläggsförfattare)

      Ja, låt oss hoppas att förnuft och empati vinner. Som sagt – de skrämmer mig – på riktigt…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.