Mitt ”dokumentärsliv” går vidare – demokrati är INTE något vi kan ta för givet…

Jag kunde inte slita mig igår kväll och satt uppe alldeles försent – Jan Schermans dokumentär i tre delar ”Länge leve demokratin” höll mig i ett krampaktigt tag och klockan blev halv ett innan jag ens tänkte på John. Blund. Har ni inte sett dem – gör det! Jag kan ju inte avslöja allt i programmen – men en händelse tänker jag skriva om. Det är i det sista avsnittet ”Den nya makten”, 49 minuter in i filmen, då Jan Scherman,TV4s förre VD, en bildad och intelligent man, går fram till en ung man i Nordiska front.

”Demokratins verktyg kan användas till att också inskränka och avveckla den. Nazister, nationalister och fascister kan med demokratins verktyg avveckla demokratin. Man kan ju med demokratins verktyg införa diktatur” (Gudrun Schyman).

VISBY – Almedalen: ”Idag är det nordiska motståndsrörelsens dag i Almedalen” säger en ung man bakom en talarpulpet – under tiden som andra unga män står bredbent med skydd i hårdplast framför sig med texten Nordfront. En annan manifestation pågår samtidigt ”för kärlek och alla människor unika och lika värde”. Några Pride-flaggor vajar fram och tillbaka. Det är ballonger och marsch och utrop: Jalla, jalla – kärlek åt alla!

– Vad är det i ert tåg, basunerar den nordiska motståndsrörelsens talesman ut: Pedofiler, våldtäktsmän och barnarövare! Den vita kärnfamiljen är framtiden.

Jan Scherman står och tittar och så går han fram till en man som står i den nordiska motståndsrörelsens tält och säger:

– Tjena, Janne. Får jag ställa några frågor? Han räcker fram handen och säger ännu en gång: Janne heter jag. Den unge killen tar sina händer och lägger dem bakom sin rygg.

– Nej, säger mannen.

– För att? säger Jan Schyman.

– Nej, för att du är jude.

– Men jag kan väl få ställa frågor. Jag gör ett jobb för SVT om demokrati.

Mannen går mot Jan Scherman och tänker gå därifrån.

– Men du kan väl svara på en fråga?

– Inte till en äcklig jude, säger han.

– Vad är det du säger?

– Inte till en äcklig jude.

– Hur menar du nu?

– Hur kan du misstolka äcklig jude? Hur fan kan du misstolka det?

Nu kommer en annan person in i samtalet, pressombudsmannen, och som säger något i stil med att, fritt citerat ”att det är klart att alla ska få rösta ”Medborgare i det fria norden ska inkludera etniska nordbor”. Din fru av vallonskt blod är det nog inga problem med – förutom att hon är gift med dig. Du tillhör inte det nordiska folket, för du är sionist och jude. Vi ska se över alla de anlända som har kommit efter 1975. Du kanske får stanna i det fria Norden…

Jag sitter chockad kvar på min kontorsstol hemma och lyssnar på det här samtalet. Jag tycker väldigt, väldigt bra om Jan Scherman. Intelligens är något som alla borde sträva efter. 

Kom ihåg att det spelar verkligen roll vad man röstar på – hela skalan är ok – utom SD som har rötterna i nazismen. Den är ful, den är vidrig, den är människofientlig och ovärdig. Vi måste vara rädda om vår demokrati. På riktigt.

 

Etiketter:

6 kommentarer

  1. Micke

    Hej igen,
    Har sporadiskt följt din blogg här…
    Kommenterade ej mer på ämnet Svenska akademin då jag inte såg någon mening med det iomed att du verkar ha din bild klar i ämnet så att säga.

    Hur tänker du angående SD och att man från andra partiers håll iomed valet sist, beslutade att frysa dom ute?
    Visst var det cirka 20% av svenska folket som röstat på dom om jag inte missminnermig helt?

    Hur länge ska man köra med den taktiken? till dom vinner ett val och kan styra ensamma?

    / Mikael

    • Britta (inläggsförfattare)

      Hej Micke! Det verkar som om siffrorna svänger lite, från 18-20 % som kan tänka sig att rösta på SD, men jag är ju emot som sagt var. 2014 fick partiet drygt 12 %. För mig är ett stort problem att SD har sina rötter i nazism, vitmaktkultur – deras kvinnosyn osv. Det strider mot allt vad jag tycker, känner och sympatiserar med. Det här med att vara ”en äkta svensk” och att man ska bevara Sverige svenskt, rasism, påhopp – det känns bara som om man är fylld med hat – inte att man älskar svenskar speciellt mycket, utan för att man hatar alla andra. Det tror jag är orsaken till att övriga partier tar avstånd från SD, man vill inte befatta sig med ett parti som har rötterna i nazismen. Jag kan inte alls känna igen mig i deras åsikter om vad svenskhet är. Jag brukar ibland tänka, att om det var jag som stod där och behövde hjälp, och ingen tog emot mig… Vi utvandrade själva till Amerika för inte så längesedan när det var hungersnöd här. Jag kollade på tredje avsnittet av dokumentären om Trump och New York Times igår och en journalist intervjuade en familj (Trumpanhängare), som genom ett särskilt fördelaktigt låneprogram för människor med lägre inkomster gjorde det möjligt för dem att reparera sitt hus och kunna bo kvar, fick frågan om de fick välja mellan att få muren mellan Mexico och USA byggd eller behålla låneprogrammet – vad de skulle göra då. Ja, de skulle nog välja muren för att man måste tänka på nationen i stort och Trump var den ende som tänkte på alla människor. Ungefär så fritt citerat. Trump är så otroligt skicklig på att upprepa sina budskap – att folk till sist tror på dem. Fake news, oärliga journalister, smutskastning – nej, jag gillar inte Trump heller:-)

  2. Micke

    Hej igen!

    Ja precis, dom lär ju bli ett av dom största partierna vid det kommande valet iaf.
    Sedan hur många procent spelar ingen roll då Moderaterna säkerligen skulle samarbeta med dom bara dom fick komma till makten?

    Jag håller inte med dig och andra som påstår att SD skulle ha rötter i Vit makt miljön osv.
    Varken säpo eller Svenskt rättsväsende delar din bild.

    Inte heller delar jag din bild av hur man i både SD och annan Nationalistiskt miljö ser på olika frågor i olika saker, så som kvinnans roll i samhället mm.

    Däremot ser jag ett stort problem i hur du och andra verkar ha rätten att omyndigförklara alla SD anhängare?

    Och Trump.. vill knappt skriva hans namn.. Och inte för han som person utan för att han är bara en liten liten del av ett stort maskineri.
    Det reportaget du beskriver är ju som att skjuta sig i foten, men det är inte Trumps fel eller att han kom till makten. Utan många människor i USA är helt enkelt indoktrinerade under generationer av många olika politiker, företag , privata skolor osv.

    Hoppas du haft en bra dag!

    / Micke

    • Britta (inläggsförfattare)

      Nej, det håller jag inte med om att jag gör – omyndigförklarar folk som röstar på SD. Jag förstår det helt enkelt inte. Du verkar i alla fall vara positiv till SD och kanske även ”annan nationalistisk miljö”? Jag är emot i alla fall. Och det står jag för.
      Mvh Britta

  3. Micke

    Hej igen,

    Då ska jag inte vara sen med att be så mycket om ursäkt.

    Jag var posititv till dom, för länge sedan ska dock tilläggas.. den period du och andra kallar ”nazistiskt förflutet” eller hur man nu ska se det.
    Jag såg dom ungefär som Socialdemokrater fast med en annan hållning i vissa kärnfrågor.
    Idag ser jag dom som en blandning mellan Moderater och kristdemokrater.. påminner ganska mycket om hur partier i just USA driver en populistisk politik.

    Inget jag lägger min röst på idag iaf. Men rösta kommer. på vad vet jag inte ännu.
    Jag har röstat efter hela skalan iaf.. har velat se någon slags förändring bara,
    Partierna idag klarar inte av att samarbeta enligt mig så då är det bättre med att ett parti styr, vad tänker du om det tro?

    / Micke

    • Britta (inläggsförfattare)

      Jag gillar mina egna idéer. Ibland vill jag bara bestämma att så här ska det vara, men jag inser och vet också att jag behöver andras infallsvinklar och personer som ser det jag inte ser. En enpartistat är en diktatur. Det är det farligaste som finns för den enskilde människan. Frihet är så djupt rotat i oss att vi inte klarar oss utan. Kommunismen som experiment var helt förkastligt. Högerkrafter är också en vilja att domptera människor, trots att valfrihet är en slogan – men för vilka? Trots allt händer det något där det finns olika åsikter. Alla tycker olika. Det finns dynamik i det. Det måste även finnas rättvisa och solidaritet. Jag kan inte med när man värderar människor olika beroende på vilket land man är född i eller vilket folkslag man är. Mvh Britta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.