Vadå män ska få vara män…

Idag den 25 november är det FNs internationella dag mot våld mot kvinnor. I en debattartikel i DN av Jenny Westerstrand och Maja Ahrman, Roks, kan man läsa, citat ”Det råder inga tvivel om att det vi tagit för givet av vunna rättigheter nu är under angrepp. Vi vill mana till uppmärksamhet, ett kritiskt sinne och ett varmt hjärta för kvinnor och barn. Det är allvar nu.” och mera ”När vi möter våldsutsatta kvinnor och tjejer, liksom när vi talar med våra systrar som arbetar med dessa frågor i andra delar av Europa och världen, hör vi hur dessa röster får ett allt hårdare grepp om världen. Vi hör till exempel om en ökad önskan att ”låta män vara män och kvinnor kvinnor” och hur kvinnor i våra europeiska grannländer inte orkar anmäla det våld de utsatts för eftersom det finns en uppfattning om att det hör till mannens natur att slå. Vi möter politiker som öppet vill hindra ratificerandet av Istanbulkonventionen och förhindra andra reformer, för att det strider mot könens påstått biologiska olikhet och skapar ”onaturliga” relationer mellan kvinnor och män – det vill säga, ger kvinnor rätten att leva liv fria från våld. Vi möter ständigt stereotyper om kön och ser hur de skadar och krymper människor.”

Tidigare i veckan en artikel i Expressen, av Jan Emanuel Johansson, Om män vågar vara män så får vi ett bättre samhälle där han radar upp vad han tycker är kännetecknar en riktig man, citat:
”Att vara man är att våga agera mot vad som är fel även om det är obehagligt eller till och med farligt.
En man har heder.
En man är lojal.
En man tar hand om sin familj.
En man super inte upp familjens pengar.
En man är inte full och beter sig inför sina barn.
En man är inte egoist.
En man är utifrån sina förutsättningar ett föredöme.
En man har förmågan att bita ihop och göra sin plikt innan han kräver sin rätt.
En man bär den tyngsta stenen, han pratar inte om hur den ska bäras.
En man gömmer sig inte bakom en dataskärm och hatar anonymt på nätet.
En man dömer inte andra efter hur de väljer att leva sina liv, med vem de vill leva sitt liv, hur de klär sig eller hur de röstar.
En man behöver inte en stat som tvingar honom ta föräldradagar, för han vill vara med sina barn. Hur dagarna delas löser han själv med sin kära.
En man står upp för sin rätt att vara en man med det ansvar som det faktiskt innebär.

Detta kommer inte ske genom genusteori eller en myndighet till. Min övertygelse är att om män faktiskt vågade vara män så skulle vi ha ett bättre samhälle. Kortfattat: Det behövs inte mindre av manligt beteende, det behövs mer.” Slut citat.

Det var inte lite det. Mycket är väl bra i det han radar upp – men behöver vi verkligen lägga in hjälterollen i mansrollen? ”En man bär den tyngsta stenen, han pratar inte om hur den ska bäras”.

När jag växte upp kryllade det av normala, arbetande män som slet i skogen, i jordbruket och var roliga, lojala och ärliga. På sin höjd duttade de på sig någon droppe Aqua vera och var helgdagsklädda på söndagarna. Kvinnorna hade det inte lätt. Många barn, dåligt med moderniteter och slitsamt. Vi borde ha blivit bättre och tightare sedan dess – men istället känns det som om vi alltmer missförstår och känner hos hotade av varandra. Kvinnor behöver inga hjältar, kvinnor behöver en teammedlem, gäller säkert detsamma för mannen att han vill bli stark tillsammans med någon – inte över någon. Att vi är olika genetiskt och utseendemässigt är biologi, men det innebär inte att man ska behandlas olika och inte ha samma rättigheter.

Är inte det ganska enkelt?

Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. Kane

  Som jag ser det och alltid har sett det, är det enda man behöver göra att behandla andra som man själv vill bli behandlad. Det är ytterst få människor som gör detta, själv har jag knappt träffat någon.

  Varje person rättfärdigar sitt eget beteende. Folk säger och gör saker hela tiden mot andra som vore helt vansinniga och otänkbara om det bara handlade om de själva. Men mot andra går det alltid bra, för själv gör man aldrig fel. Själv står man över allt. Om någon bara ifrågasätter en, kommer direkt ilskan istället.

  Ingen handlar om kön, etnicitet, ålder och allt sånt annat. Jag har själv blivit mobbad och utsatt för människors helt oprovocerade attacker, hån, kränkningar och elakhet i hela mitt liv (både hela skoltiden och vuxen ålder) och jag har sen länge givit upp all tro på mänskligheten. Det enda bra med allt jag sett, varit med om och upplevt, är väl egentligen att man lär sig uthärda och blir kallare hela tiden. Numera förvånar nästan inget mig längre, bara ytterligare ett bevis på hur folk i allmänhet är.

  • Britta (inläggsförfattare)

   Jag lyssnar ibland på ”We are the world” We are the world, We are the children, We are the ones who make a brighter day, so let’s start giving, när jag känner mig deppad över sakernas tillstånd. Kanske finns det alltid ett ljus oavsett hur det har varit innan; att man ska aldrig ge upp hoppet om en bättre värld. Människor kan vara egoistiska och grymma, men det finns också många människor som inte är det. Önskar dig allt gott i framtiden!

 2. Kane

  Det vore ganska intressant att be Emanuel skriva en lista om man han tycker kännetecknar en riktig kvinna också. Eftersom kön och könsroller verkar så viktigt för honom också.

 3. Helena Nilsson Springare

  Det konstiga är att det som egentligen ska (borde) vara enkelt är hur svårt som helst för somliga.

  Det är svårt att vara människa ibland.. vi kunde behöva en slags manual :-)
  (Gärna politisk och religiöst obunden)

  Trevlig helg!

  • Britta (inläggsförfattare)

   Vi borde absolut ha en manual:-) kanske skulle saker och ting bli bättre då. Trevlig helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>