Kungamordet…

Hanne-Vibeke Holst. Jag har sett filmatiseringarna (återigen) av hennes trilogi Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret på SVT Play om politiskt rävspel, makt och problem som människor kan råka ut för. I Kungamordet får man en ganska djup skildring av kvinnomisshandel. Hur den minsta kommentar som faller snett kan orsaka en rak höger mitt i ansiktet. Mannen och kvinnan i äktenskapet spelas av Reine Brynolfsson och Marie Richardson. När han i en scen sitter på henne efter att han slagit henne blodig, tar stryptag och säger att han ska döda henne är det inte något som är helt taget ur luften – sådant förekommer ju IRL. I ett äktenskap eller en relation. Händelsen blir hennes wake up call. Att ta sig därifrån. Att fly medan det ännu är möjligt.

I en intervju med HVH i AB den 14 juni om Drottningoffret, citat:

”Hanne-Vibeke Holst ville skriva om maktens pris. Och det är ett pris som få kvinnor är villiga att betala.

– Kvinnor undviker makt. Vi definierar makt som maskulint. Kvinnor värjer sig och envisas med att relationer bygger på ömsesidighet. Men så fort två människor är inblandade i en relation uppstår ett maktspel. Jag brukar säga att kvinnors frihet ligger i plånboken i bakfickan. Den som inte har några pengar har ingen makt.”

Det är underbart med kvinnliga författare. Kanske är det då systerskapet träder fram, det gemensamma outtalade, det som är dolt längst där inne som annars är så svårt att sätta fingret på.

Eller när längdskidåkarbrudarna tar VM-guld i stafetten och Frida Karlsson, 19 år, tar brons i tremilen. Då är det ingen snack om att damerna inte är lika bra som herrarna – de är bättre. Underbara och fantastiska. Hoppas bara de får något riktigt bra att fylla plånboken i bakfickan med…

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Kane

    Återigen så har det inget med kön att göra och inget kön är bättre än det andra, då har man bara fördomar. Alla är individer. Däremot har jag insett sen länge nu att allt människor emellan är ett maktspel – den ene ger och den andre tar. Snälla personer blir helt överkörda av elaka som ser de som lätta offer att utöva makt över, istället för att värdera det då godhet är så oerhört sällsynt i denna värld. De flesta människor är avskyvärda i sin moral och sätt att behandla andra, det är det enda jag fått se.

    Man ska aldrig ta parti för en viss grupp, eller ett kön, utan för offren och de utsatta i alla situationer. Oavsett vilka dessa är. Det finns flera dokumenterade fall då både kvinnor och barn ljugit om misshandel och övergrepp i rättegångar, som senare bevisades. Vilket rätten då valde att tro på, då det alltid är lättare att känna sympati för dem. Det borde vara lika självklart för andra kvinnor att ta avstånd från dessa, liksom för alla normala män att ta avstånd från våldtäktsmän, kvinnomisshandlare och dylikt – särskilt eftersom de gör det svårare för alla som verkligen har blivit utsatta. Två gånger har jag själv blivit förtalad av kvinnor. En gång av en tjej som mobbat mig i 12 år genom hela uppväxten med sina kompisar och den andra av flickvännen till en dömd kriminell heroinist som just suttit inne igen, som gjorde det bara för att han sagt åt henne. Ondska är något som kommer inifrån och finns med många människor redan sen starten.

    Jag önskar att alla fördömde varje person som på något sätt kränkte andra och såg de som barbariskt slödder som inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. För att ett samhälle ska kunna fungera är ju den största komponenten att folk kan hjälpas åt.

  2. Kane

    Könsroller är ett gissel också, vad mig anbelangar. Jag är helt emot dem. Jag är emot allt som handlar om att folk ska behöva vara eller se ut på ett visst sätt bara p.g.a. vad de fötts till. Men det är jätteviktigt för många att aldrig gå utanför ramarna speciellt med vad som är ”kvinnligt” och ”manligt”. Vissa tycker t.o.m. det är sjukt med alla som gör det. Särskilt när män går utanför den manliga normen och på något sätt blir ”kvinnliga”. Då riskerar de både hat och våld. Ej lika mycket när kvinnor blir ”manliga”, eftersom de klassiskt manliga egenskaperna fortfarande värderas högre än de klassiskt kvinnliga. Eller det ”starka” istället för det ”svaga”. Världen är åt helvete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>