Resultatet av den glorifierade marknaden…

Marknaden gjorde oss arga och ensamma skriver Daniel Swedin i dagens AB.

Citat (om Margaret Thatcher): ”Högerpartierna faller ihop – Framgångarna var så överväldigande att hennes konservativa parti aldrig förmått förnyas idémässigt. Samtidigt går framgångarna inte att återupprepa eftersom det inte längre finns några statliga bolag att sälja ut. Allt som går att privatisera är redan privatiserat.”

Och slutligen, citat: 

Ekonomer har sedan flera år övergivit den religiösa tron på den oreglerade marknaden. Tidigare marknadsliberala bunkrar som Internationella valutafonden och OECD har länge talat om de växande klyftorna som skadliga för ekonomin.

Hos partierna har den insikten dröjt men kanske rör vi oss mot en renässans för uppfattningen att skatter, demokratiska beslut och politiska reformer är motor i samhällsutvecklingen.” Slut citat.

För vad är det för vits att ha ett samhälle med olika samhällsklasser och skillnader – de fattiga och de rika – de som har och de som inte har. Varför ta bort skatterna för de allra rikaste som knappast märker skillnaden i förmögenhet genom det, istället för att lyfta folk som har det knapert där nere på botten. Är det så vill vi ha det? Detta i kombination med aggressiv marknadsföring av spelsajter och låneinstitut där guld och gröna skogar utlovas enbart ett knapptryck eller en svajpning bort.

I Netflix-dokumentären The great hack om Cambridge Analytica (brittiskt dataanalysföretag) där man stal persondata från miljontals Facebook-användare som sedan låg till grund för en stödkampanj för Trumps valkampanj 2016, säger en av de tidigare anställda Brittany Kaiser, fritt citerat, att idag är inte olja det mest åtråvärda i världen, utan persondata. Cambridge Analytica gjorde ”fake news”-inlägg som spreds och spreds och spreds. ”Crooked Hillary” etc.

När man tänker efter så vet man inte i vilken utsträckning man själv blir påverkad av allt som sprids på Facebook och det enda man vill är ju att sanningen ska vara grunden, inte strategier, inte lögner, inte manipulationer eller uppviglande budskap.

Det är bara att inse den bistra sanningen – vi är alla en del av marknaden – vare sig vi vet om det eller ej…

Etiketter:

En kommentar

  1. Kane

    ”För vad är det för vits att ha ett samhälle med olika samhällsklasser och skillnader – de fattiga och de rika – de som har och de som inte har. Varför ta bort skatterna för de allra rikaste som knappast märker skillnaden i förmögenhet genom det, istället för att lyfta folk som har det knapert där nere på botten. Är det så vill vi ha det?”

    Tyvärr är det precis så massor vill ha det. De flesta med högervärderingar, som jag upplever det. Försvaret brukar vara att alla som inte når framgång och rikedom med egna medel är ”lata”. Och att detta ”motiverar” de till att ”jobba hårdare”. De tar aldrig argumentet att alla inte har samma förutsättningar i livet. Att det finns folk som inte kan plugga och bli det de vill p.g.a. olika handikapp, både fysiska och mentala, diskriminering av olika slag, inte haft råd att plugga i länder där det kostar, är födda till kastlösa i Indien och ett liv i utstötthet istället för att vara infödda i en kungafamilj med alla förmåner det innebär, osv, osv. Och även alla som nått sin framgång genom ren tur, rätt kontakter, nepotism, favorisering, etc och inte alls utbildning och hårt jobb från grunden. Jag har slutat att ens försöka argumentera med folk som har rakt motsatta åsikter och värderingar, tänker bara att jag är glad att jag slipper känna och ha dem runt mig. Men det är just folk med högervärderingar jag upplevt allra mest kränkningar ifrån. Även de mest intoleranta inför alla som inte är som de själva. Själv har jag alltid respekterat alla och skulle aldrig kränka någon.

    Jag är däremot för betydligt hårdare/längre straff för de grövsta brotten. Det är där jag inte riktigt kan hålla med vänstern. Ondska är däremot något man väljer och då även bör få ta ansvaret och konsekvenserna för. Jag står alltid på offrens sida, oavsett vilka dessa är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.