Turismen en bransch att räkna med! Den nya basnäringen!

Visste ni att det finns 160 000 anställda inom turismnäringen, att den ger 87 miljarder i exportintäkter. Turismens betydelse för den svenska ekonomin ökar. Turismens exportvärde , dvs utländska besökares konsumtion i Sverige, är numera 50% högre än värdet av järn och stålexporten och dubbelt så stor som värdet av personbilsexporten i Sverige.Turismens andel av BNP ligger på nästan 3 %, större än jordbruket, skogsbruket och yrkesfisket.  Sysselsättningsökningen ligger på 25% inom turismnäringen medan den totala sysselsättningsökningen är på 5 %. Dessuotm får staten in 13 miljarder/ år i momsintäkter.

Denna information fick jag på ett seminarium som FP bjudit in till idag på riksdgen. SHR, sveriges hotell och restaurangnäring visade att sysselsättningstillväxten mellan 2000-2008 hade ökat med 24% inom Hotell och restaurang och antalet ungdomar som anställts under perioden inom branschen hade ökat med 19%. Då kan man naturligtivs undra över hur det nu ser ut efter momssänkningen. Det har gått för kort tid men det är klart att när man ser siffrorna fram till 2008 och den ökning som skett så kommer naturligtvis ytterligare arbetstillfällen att skapas med momssänkningen. Västerbotten har dessutom den högsta andelen ungdomar i Sverige som är anställda inom hotell och restaurang, 63,1 %.

Men en växande besöksnäring kräver också en välfungerande infrastruktur och där har vi fortsättningsvis en del att jobba med i Norrland men även i andra delar av Sverige.

Etiketter:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.