Barnfattigdom

 Skriver idag på SVTdebatt:

Det måste bli mer lönsamt att gå från bidrag till arbete

Publicerad 9 augusti, 2012 – 12:00

SOMMAR Den viktigaste orsaken till att vissa barnfamiljer är fattiga är att föräldrarna saknar jobb. Därför är jobbpolitiken och den omläggning av integrationspolitiken som regeringen gör helt avgörande för att minska barnfattigdomen. Folkpartiets bedömning är dock att fler åtgärder behövs. Vi vill bland annat införa en jobbstimulans i socialbidraget.

Även om barnfattigdomen har halverats i Sverige sedan 1990-talet lever fortfarande många barn i ekonomiskt utsatta familjer. Problemet är störst bland barn med ensamstående eller utlandsfödda föräldrar. Den viktigaste orsaken till att vissa barnfamiljer är fattiga är att föräldrarna saknar jobb. Därför är jobbpolitiken och den omläggning av integrationspolitiken som regeringen gör helt avgörande för att minska barnfattigdomen. Vi måste fortsätta att bidra till att fler föräldrar får arbete och snabbt kan komma tillbaka efter sjukdom och arbetslöshet till egen försörjning.

Folkpartiets bedömning är dock att fler åtgärder behövs. Vi vill införa en allmän a-kassa för att se till att de som i dag står utanför systemen får en bättre ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Vi vill också införa en jobbstimulans i socialbidraget, som gör det mer lönsamt för människor att gå från bidrag till arbete.

För många ensamstående mammor är det särskilt svårt att få ekonomin att gå ihop. Därför har vi höjt flerbarnstillägget i barnbidraget och sedan årsskiftet även höjt bostadsbidraget för barnfamiljer. En ensamstående mamma med låg inkomst och två barn har fått 725 kronor mer i bostadsbidrag per månad.

Vi har också höjt riksnormen för försörjningsstödet för att förbättra vardagsekonomin för ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Eftersom dator och internetuppkoppling i dag är en förutsättning för skolarbete och ett aktivt socialt liv vill Folkpartiet att också kostnaden för detta ska ingå i riksnormen för försörjningsstöd.

För att ytterligare förbättra situationen för ensamstående föräldrar vill Folkpartiet höja underhållsstödet. Underhållsstöd utbetalas till en ensamstående förälder när den andra föräldern inte frivilligt fullgör sin underhållsskyldighet. Den underhållsskyldige får sedan betala tillbaka detta underhållsstöd till staten. Underhållsstödet har i realiteten minskats under flera år. Folkpartiet driver på för en höjning av stödet redan i nästa års budget.

Folkpartiet vill att barnkonventionen ska bli svensk lag. Trots att svensk lag anpassats så har konventionen inte fått genomslag i praktiken. Under årens lopp har Sverige även fått kritik av FN:s barnrättskommitté på grund av allvarliga brister i efterlevnaden av barnkonventionen. Med barnkonventionen som lag skulle barn med säkerhet få komma till tals i högre utsträckning än idag. Högre krav skulle ställas på kompetens hos beslutsfattare om barns behov och rättigheter.

Alla barn har rätt till att leva och växa och ges möjligheter till egna val. Alla barn ska ges chanser i livet. Barnfattigdomen måste angripas från många håll – från politiker på alla nivåer, från vuxenvärlden, myndigheter och de ideella organisationerna. Barnens rättigheter och barnets bästa får inte bara bli läpparnas bekännelse!

Maria Lundqvist Brömster (FP), riksdagsledamot
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.