Turismen så viktig för Sverige och Västerbotten

Turismnäringen får alltför lite utrymme i debatten om företagande, tillväxt och utveckling. Det finns anledning till att uppdatera oss på några viktiga siffror. Under 2013 var medeltalet sysselsatta inom turismnäringen 173 000. Sedan 2000 har den siffran ökat med 32%, jämfört med 9 % för den totala sysselsättningen i Sverige.
En minst sagt viktig notering är att de 173 000 anställdda inom turismen är fler än många av landets främsta företags anställda- tillsammans! Där ingår jättar som Atlas Copco, Scania, Volvo, Peab, AstraZeneca, LKAB, Telia och Sandvik- och ett gäng till som tillsammans har 164 441 anställda. Allt detta enligt Tillväxtverket.

En kommentar

  1. GöranG

    Tack för det Maria. Eftersom jag jobbar på Volvo och riskerar att bli arbetslös har jag förgäves sökt engagemang för industrijobben. Men i Västerbotten är intresset klent för industrijobben. Det har varit mer kommentarer om kultur, hundbajs, apberg och liknande det senaste året. Att Turismnäringen skall uppväga det tusental industrijobb som försvinner tror jag inte ett ögonblick på. Alla trampar på basnäringarna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.