Att bemöta alla lika gäller väl även Ica

Jag är besviken och upprörd över det bemötande som en romsk kvinna fick utanför ICA i Nordmaling idag, när hon stod där med sin pappersmugg och tiggde. Hon är en av dessa romska tiggare som kommit till Västerbotten för att på något sätt få in pengar till sin försöjning.
Från sitt hemland Rumänien får hon och hennes vänner ingen som helst hjälp. De utsätts ständigt för diskriminering och kränkningar. Men som sagt det sker även i vårt demokratiska Sverige.
Minnesdagen kring avrättningar av romer i Auschwitz har nyligen passerat.Vi har reagerat mot detta , men verkar glömma alldeles för snabbt. Nyligen presenterade Integrationsminister Erik Ullenhag en Vitbok som berättar fasansfulla berättelser om hur det svenska samhället svikit romerna. Men vi vet idag att kränkningarna fortsätter.
Jag trodde aldrig att jag skulle behöva uppleva detta som jag mötte idag i min egen kommun, att ICA i Nordmaling går ut och säger till denna äldre romska kvinna, att hon störde deras kunder. Vilken fruktansvärd människosyn och vilken okunskap om hur situationen ser ut för dessa människor.
De romska tiggarna är inte här av fri vilja. Hade de haft möjligheten att arbeta i sin stad eller i sin by, i närheten av sin familj så hade detta naturligtvis varit deras förstahandsval. Det handlar om människor med drömmar om ett bättre liv för sig själva och för sina familjer.
Till Nordmalingsbor och till västerbottningar vill jag bara säga att lösningen är inte att förbjuda tiggeri, utan att skapa förutsättningar och möjligheter att få leva sina liv som oss andra med sina familjer och arbeta för sitt eget uppehälle och sin egen framtid. Vi får aldrig svika från demokratins grundstenar – respekten för individens rättigheter och den fria rörligheten.

Min fråga är : Har ICA en policy som försvarar detta agerande eller?

7 kommentarer

  1. Bergis

    Det är inte normalt att ha tiggande människor till ingången av varje affär. Du och Ullenhag får gärna ordna bostad och försörjning åt dem med era egna pengar. Mina skattepengar rör du inte Maria!!!

  2. N-O

    Gnäll inte på ICA-personalen , det är inte deras fel att hon sitter och tigger .
    Om hon stör kunderna måste ju personalen få säga till , det säger sig självt .

    Skulle du själv vilja ha henne tiggande i riksdagshuset ?
    Plenisalen borde ju vara ett bra ställe ,där finns gott om höginkomsttagare som vill
    visa sig medmänskliga så fort TV-kamerorna är i närheten…..
    Eller är det som med vargen att det går bra så länge det är någon annan som får
    ta konsekvenserna ?

  3. LenaAndersson

    Umeå kommun är bara marginellt bättre än Rumänien eftersom Umeå kommun utnyttjar, förnedrar/kränker…, alla arbetslösa som måste komplettera med försörjningsstöd som oavlönade SLAVAR då de tvingas arbeta heltid, meningslös förnedrande pysselsättning, utan lön åt ”Viva resurs” under direkt dödshot i form av svält som hemlös på grund av indraget försörjningsstöd som piska!
    Fas 3/Pysselsättningsfasen är en större arbetsgivare än ICA, där SLAVERI är själva ”affärsidén”!

  4. Johan Börjesson

    Tänk om det är så att flera kunder klagat på att de störs av tiggeri, hur skall ica chefen göra då?
    Skall han värna om kundernas bästa eller om en ickesvensk som inte ens handlar på affären?
    Hur tänker du?

    Jag tycker att tiggeri borde förbjudas precis som man gjort i norge.
    Jag vet inte om du känner till det, eller om du blundar för fakta, men tiggeri är ofta förknippat med människohandel och då är det bättre att förbjuda det.
    Tänk så här, vad skulle en resa från rumänien kosta Dig!?
    Tror du att de är de som är extremt utfattiga som har råd att komma hit och tigga? Hur långt bort är ditt sunda förnuft? är det förblindat av din vilja och naiva tro att du skall kunna rädda hela världen?

    Ett av de största svårigheterna idag är hur man skall få folk att ta till sig information och fakta som egentligen strider mot ens personliga åsikter. I ett avsnitt av vetenskapens värld beskrev man fenomenet ”Confirmation bias” när terroristanalytiker inte såg sanningen om vilken grupp som var hotet, just för att man hade en ”förutfattad Bias” och blundade för sanningen.
    Det är alltså endast en extremt liten del av befolkningen som har intellektet nog att våga ifrågasätta vedertagna sanningar och verkligen ta till sig information och fakta. t.ex. ett måste för alla vetenskapsmän.

    Hur är det med din ”förutfattade bias”? skulle du våga lyssna på någon annans åsikt än din egen?
    Eller vänder du kallt ryggen till andras åsikter?

    Nedan följer en del personers åsikter som jag tror skulle kunna öppna dina ögon.
    Något varje svensk, eller 98% av befolkningen, skulle behöva.

    Jag hoppas att du har modet nog att se dessa dokumentärer och verkligen lyssna på vad som sägs.

    BBC BORN TO BE A CRIMINAL GYPSIES IN THE MODERN WORLD documentary
    https://www.youtube.com/watch?v=M4tib__FgO8

    zigenare bajsar ner Oslos gator
    http://edge.liveleak.com/80281E/ll_a_s/2013/Oct/10/LiveLeak-dot-com-503_1381420074-Oslo.mp4.h264_base.mp4?d5e8cc8eccfb6039332f41f6249e92b06c91b4db65f5e99818bdd7914e45d2d18f45&ec_rate=250

    Är du riktigt modig och intresserad av fakta om varför just romer har sådana problem i skola, hem och jobb, ja dvs om du inte köper regeringens lögn att det är Ditt fel, Svenskens fel!. Så kan du läsa denna vetenskapliga rapport om att romer har i medel IQ70 som enligt vår standard är samma som en utvecklingsstörd.
    http://psychology.uwo.ca/faculty/rushtonpdfs/2007%20intell%20%28roma%29.pdf

    —Gällande ”Förintelsen” och Confirmation Bias:—

    När det gäller den nya trenden att vi skall hållas i kollektiv arvskuld för vad våra farfäder gjort eller inte gjort så skulle jag än en gång rekomendera följande dokumentärer i ämnet.

    David Cole in auschwitz
    https://www.youtube.com/watch?v=A-xlIGBFTIU&list=PL83085C4022B4C035

    Snälla, se den! David är en Jude som åker till auschwitz som ung med sin filmkamera, för att dokumentera och ställa frågor. Hur ”farligt” kan det vara!. Det är som om du själv skulle åkt dit, bara det att eftersom han är jude så får han ställa vilka frågor som helst! Frågor du skulle bli fängslad för idag.
    Och när du sett den och hört deras svar, så tänkt kritiskt för en gångs skull!. Du kan även se följande:

    holohoax survivors tell the truth
    https://www.youtube.com/watch?v=DXy8RYVfnEU
    Och undra över varför inte du hört om dessa trevliga vittnesmål från koncentrationslägren i tyskland i svt? Swimmingpol, fotboll med trevliga SS män som mot slutet av kriget lättade på stämningen! (tvärt emot vad man hör på tv, de var ju då ”final solution” sattes i spel, sägs det), barnhem, sjukhus, teater, biosalong, skicka brev till judiska släktingar utomlands och få pengar, hur ryktet gick att man blev gasad ihjäl men hur Underbart varmt vatten kom ur kranarna, mm mm.

    treblinka archeology hoax
    https://www.youtube.com/watch?v=47rbRNSGQUs
    Se även denna och begrunda hur ”confirmation bias” fungerar i verkligheten. När denne ”arkeolog” hittar Hajtänder från Krita tiden istället för judiska brännoffer, så tycker jag hon skulle slutat, men nej då har man siktet inställt på att hitta onska då ger man sig inte.

    När du nu sett dessa kan du ju tänka hur konstigt det blir när ullenhagen använder denna lögn till att hålla oss barn och barnbarn skyldiga, likt en kristen arvssynd, till något som inte hännt.
    Är det så att regeringen har ett agenda med att ge dig skuldkänslor för något du inte gjort? Eller har de en ”confirmation Bias” och är likt de andra 98% av sveriges befolkning, hjärntvättade med en lögn? Borde inte en regering följa fakta och bevis istället för ”blind tro”?

    Tack för ordet, hoppas på insikt & öppnade ögon!

  5. Kristina

    Den stackars kvinnan kastade bort en smörgås och en dricka som en snäll människa köpte till henne! Det är inte ett dugg synd om dom!

  6. olle

    Jag blev idag antastad av en aggressiv tiggare utanför MVG gallerian, jag tycker inte detta är ok.
    Blev även ”antastad” utanför Jula i fredags av nån som samlade pengar till Rädda Barnen, det är ok att samla in pengar eller tigga men det är inte ok att vara påflugen och försöka tvinga nån till nåt.
    Och det är inte första gången jag känner mig antastad av tiggare, det är inte ok att ställa sig ivägen och vägra att släppa förbi utan att betala .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.